Filtre sektörünün sorunları görüşüldü

HATAY (CİHAN)- İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası (İTSO) 3. Meslek Gurubu olan sanayiciler, meslek komiteleri, sorun ve çözüm önerilerini tartışmak amacıyla filtre sektörü üreticileriyle bir araya geldi.

Türkiye'de filtre üretiminde öncü olan filtreciler İTSO'nun ev sahipliğinde bir araya geldiler. İTSO Halil Şahin Meclis Salonu'nda gerçekleştirilen toplantıya İTSO Başkanı Levent Hakkı Ylımaz, Fil Filtre Genel Müdürü Can Teymur, Asaş Filtre Genel Müdürü İsam Eren,Şampiyon Filtre Genel Müdürü Selma Yılmaz, AGM Filtre Genel Müdürü Macit Karadabak, filtre işletmecileri, İTSO Meclis üyesi Erol Aygen katıldı.

İTSO Meclis üyesi Erol Aygen, toplantıda yaptığı konuşmada, "Amacımız, ülkemizde bulunan otomotiv filtre sektör kongresinin İskenderun'da yapılmasıdır. Bu oluşum sonrasında elde edilecek başarı sonucuna göre ileriki aşamalarda iki yılda bir otomotiv filtre kongrelerinin uluslararası gerçekleşmesini sağlamayı amaçlamaktayız Filtrecilik Hatay genelinde meslek liselerinde ve yüksek okullarda kurulmalı, ithal girdi kabul edilen filtre kağıdında gümrük kağıdı ve KDV indirimi yapılmalı, ortaklaşa fil filtre laboratuarları kurulmalı uluslararası fuar filtre fuar katılımında İTSO ve KOSGEB ile birlikte ortak hareket edilmeli. Beklenen standartları ve çevre ile ilişkileri gözden geçirilmeli, uluslararası damping yasa ihlalleri gözlenmeli. Koruyucu vergiler artırılmalıdır. İTSO'da ilk defa filtrecilerle bir araya gelmeni onurunu yaşıyorum. Toplantının bölgemiz ve ülkemiz ekonomisi açısından çok faydalı olduğunu da ayrıca belirtmek isterim." dedi.

İTSO BAŞKANI YILMAZ: İSTİHDAM SAĞLAYAN SEKTÖRLERİN YANINDAYIZ

İTSO Başkanı Levent Hakkı Yılmaz ise filtre işletmecilerinin bölge insanına istihdam ve katma değer sağladıklarını ifade etti. Öncelikle filtre sektörü üreticilerinin bir arada olmaları gerektiğini düşündüğünü ifade eden Yılmaz, "Çünkü çok kopuk olduklarını hissediyorum. Filtre üretiminde kullanılan saçların Erdemir'den alındığını duyduk. Burada demir-çelik üreticilerinin fabrikaları var. Bu ürünlerin burada üretilmiyor olmasının sebebi nedir. Bu ürünler neden burada üretilmiyor. Bu da maliyetleri düşürür diye tahmin ediyorum. Filtrede kullanılan kağıtların da Almanya'dan ithal edildiğini öğrendik. Bu ürünler neden burada üretilmesi için çaba sarf edilmemiş, bunu anlayamıyorum. Türkiye'de 140 milyon adet filtre ihtiyacına ihtiyaç var ve bunun 80 milyon adedi sadece Hatay'da üretiliyormuş, yani yüzde 60'a yakını bölgemizde üretiliyor. Bu da çok ciddi rakamlar. Yani siz bir araya gelseniz hiç bir şekilde birbirinizden zarar görmezsiniz. Bölgemizde çok daha güçlü olursunuz diye düşünüyorum. Biz ticaret ve sanayi odası olarak sizlerin sorunlarını nerelere taşıyalım. Ticaret sanayi odası var. Herkesin yanımızda olmasını ve sorunlarınızı da yetkili birimlere iletmek istiyorum. Çünkü bölgemizde önemli ihracat yapan ve dürüst iş adamlarımızdan söz ediyoruz. İTSO olarak kendi bölgemizde filtrecileri toplayacak olan önemli bir fuarın organizasyonunu yapabiliriz. Bu gibi konularda İTSO'dan istifade edebilirsiniz. Oda olarak bölgemiz ekonomisine değer katan kuruluşlarımızın her zaman yanındayız." dedi.

CAN TEYMUR: TEKERLER DÖNDÜKÇE FİLTRE SEKTÖRÜ DE DÖNER

Fil Filtre Genel Müdürü Can Teymur ise şunları ifade etti: "Hatay'da ülkemizin çok önemli bir sektörü yıllardan beri, yarım asırdır üretim yapmakta, istihdam sağlamakta, yurt dışına çok büyük hatırı sayılır bir ihracat yapmakta, ülkemizin bu konudaki ihtiyaçlara cevap verebilecek bir sektör durumuna geldi. 48 yıldır bu sektörde emektar biri olarak bugün gelinen durumun uluslararası filtre sektörü olarak yeterli olmadığını söylüyorum. Sektör inanılmaz düzeyde ve katlanarak üretim seviyelerini teknolojik olarak, çok ciddi kaynak aktarmak suretiyle gelişmekte. Bizler çok ciddi sıkıntıları aşarak bu noktaya geldik. Bugün 100'e yakın ülkeye ihracat yapıyoruz. Ülke bazında düşündüğümüzde İskenderun'dan dünyanın 80-90 ülkesine filtre ihraç ettiğini gururla söylemem mümkün, müşterek menfaatler düşünüldüğünde fayda sağlayacağımız bazı hususlar olabilir. Bu çalışma bile geç kalınmış olsa bile üretime, istihdama katkı sağlayacağımıza inanıyorum. Tekerler döndükçe filtre sektörü de döner diyorum ve bu toplantının bölgemiz için hayırlı olmasını temenni ediyorum."

Asaş Filtre Genel Müdürü İsam Eren da bölge insanına istihdam ve ülke ekonomisine katma değer sağladıklarını belirterek, "Biz bu çalışma ve laboratuvarları 5-6 yıl önce yapsaydık çok daha faydalı iş yapmış olacaktık. Önümüze bakmamız lazım. Çin olgusu çok önemli, Almanya'dan sonra Çin ikinci sırada yer alıyor. Filtre konusunda teknik elemanların bulunması çok zor. Biz bu konuda çıraklık eğitim merkezi ile görüşüyoruz. Şu an önümüzdeki hafta içerisinde Almanya'da fuar düzenleniyor. Bu tür fuarlar Almanya ekonomisi için çok önemli. Bizler de filtre üretim merkezi olan İskenderun'da böyle bir fuar düzenlenirse, bölgemiz ve ülkemiz ekonomisi ve filtre sektörünün tanıtımı için çok önemli olacağı kanısındayım. Bu toplantıyı düzenleyen ve bizleri bir araya getiren İTSO yönetimine de teşekkür ediyorum." şeklinde konuştu. Toplantıda Filtre işletmecileri, reklam ve tanıtımı, filtre sektöründe yaşanan sorunlar hakkında karşılıklı olarak fikir alış verişinde bulunuldu.


CİHAN
19 Şubat 2015 12:02
DİĞER HABERLER