İngiliz Financial Times gazetesi Türkiye'yle ilgili önemli bir iddiaya yer verdi...
İngiliz Financial Times gazetesi, "Türkiye IŞİD karşıtı kampanyada daha büyük rol üstlenmeye söz verdi" başlıklı haberinde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Washington'un baskıları üzerine politikasını değiştirmek zorunda kaldığını savundu.
Erdoğan'ın, "Türkiye, IŞİD'e karşı operasyona gerekli desteği verecektir" şeklindeki sözlerinin, aralarında ABD Başkanı Barack Obama, Dışişleri Bakanı John Kerry ve Savunma Bakanı Chuck Hagel'in de bulunduğu ABD'li yetkililerin kişisel çağrılarının ardından geldiğine dikkat çekti.
Gazetenin İstanbul muhabiri Daniel Dombey'in kaleme aldığı haberde, "Erdoğan'ın bu değişimi, ABD'nin Türkiye'nin güneyindeki İncirlik hava üssü ile ilgili soruları da gündeme getirdi" ifadelerini kullanıldı.
İncirlik'in IŞİD'in ilan ettiği başkent Rakka'dan sadece 500 km uzaklıkta olduğunu belirten yazar, İncirlik'in IŞİD kontrolündeki topraklara daha yakın mesafede olması sayesinde uçuşlarda Körfez ya da uçak gemilerine kıyasla hedefler üzerinde daha uzun süre vakit geçirilmesinin mümkün olacağını belirtti.
Yazar, Türk siyaset dünyasının büyük bir bölümünün Erdoğan'un bu açıklaması karşısında şaşırdığını, hatta açıklamanın bakanlar ve hükümet yanlısı yorumcuların Ankara'nın duruşunu değiştirmekte acele etmeyeceğini söylediği bir sırada yapıldığına dikkat çekti.
Dombey şöyle devam etti:
"Hükümet ve askeri kaynaklar, IŞİD'in Suriye'deki pozisyonlarına Çarşamba günü yapılan ikinci dalga saldırılarda Türk hava sahasının kullanıldığı yolundaki haberleri hızlı bir şekilde reddettiler ve ısrarla İncirlik'te silahlı uçakların havalanması yasağının devam ettiğini söylediler."
CNN TÜRK'ün haberine
göre, Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan'ın da askeri işbirliğinin 'kurşun sıkmaktan' ziyade lojistik ve istihbarat alanlarında olabileceğini söylediğini belirten yazar şöyle devam etti:
"Erdoğan geçmişte Türkiye'nin rolünün istihbarat işibirliği ve insani alanda olacağını söylemişti. Ülke şimdi 1.5 milyonun üzerine Suriyeli sığınmacıya evsahipliği yapıyor ve yerinden olan insanların barındırılması için Suriye içinde bir güvenli bölge oluşturulmasını istiyor. Yabancı diplomatlar, Erdoğan'ın bu yeni duruşunun somut sonuçlar doğurmasının zaman alabileceği uyarısında bulunuyorlar."