Fındık ihracatçısının rekolte tahmini 700 bin ton

Fındık ihracatçısının rekolte tahmini 700 bin ton
Fındıkta rekolte tartışmalarına ihracatçı da dahil oldu. İstanbul Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İFMİB) Başkanı Ali Haydar Gören, "7 senedir belirli dönemlerde rekolte tahminleri yapıyoruz. 733 bin tonluk rekolte tahmininde bulunduk. İleride ihracata, iç tüketime ve stoklara bakılarak bunların toplamından bizim tahminimizin yanlış olup olmadığı anlaşılabilir." dedi.

Gören, ilave olarak "Türkiye'de 700 bin hektar ekim alanı var. 1 dönüm alandan don gibi ekstrem bir durum olmadığı takdirde ortalama 100 kilogram ürün elde edilebilir. Bu saptama ile üretim ortalama 700 bin ton olur." açıklamalarında bulundu.

Gören, Akçakoca'da fındık ihracat döneminin açıldığı törende üretim hedeflerine de değindi. Ali Haydar Gören, sektörün 2023 üretim hedefini 1 milyon ton olarak yeniledi.
2013-2014'te 301 bin ton fındık ihraç eden sektör, buradan 2,3 milyar dolar gelir elde etti. 12 ayda 2,8 milyar dolar ihracat yapan sektör 2023 hedefini de 2,5 milyar dolardan 4 milyar dolara çıkarttı.

İFMİB Başkanı, yeni hedefler ile ilgili şunları dile getirdi:

"Sektörün tüm paydaşları bir araya getirilerek, fındığın üretiminin arttırılması, tarım uygulamalarının ortaya koyulması ve optimum alan büyüklüğü gibi alanlarda uygun adımların atılması halinde 1 milyon ton fındık üretimi yapmamamız için hiçbir neden yok. Böylece kabuğumuza sığmayacak rekorlara doymayacağız."


CİHAN
01 Eylül 2015 16:23
DİĞER HABERLER