Fırat Barajı'nın bombalanması felakete yol açabilir

Fırat Barajı'nın bombalanması felakete yol açabilir
Barajı'n rejim tarafından bombalanmasının felakete yol açarak 3 milyon insanı etkileyebileceği açıklandı
  • Patlamalar sonucu temelinde çok fazla çatlaklar ve sızıntılar bulunan barajın temellerinin, rejim tarafından bombalanma ihtimali olduğu açıklandı.
  • Muhtemel bir bombalamada 3 milyon kişinin etkilenebileceği bildirildi.
  • Barajın yıkılması durumunda birçok hastalık, yıkım ve tahribatın oluşacağı ifade edildi
  • Barajın yıkılmasının en çok tarihi bölgelere ve petrol alanlarına zarar vereceği de söylendi.   

Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) ve Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) Birleşik Komutanlığı Genelkurmay Başkanlığı tarafından yapılan ortak açıklamada, Esed rejiminin ülkenin kuzeyindeki Rakka kentinde bulunan Fırat Barajı'nın temellerini bombalamasının milyonlarca Suriyelinin hayatını tehdit ettiğine işaret edildi.

Rejimin barajın çevresini misket bombasıyla bombalayarak benzeri görülmemiş insani felakete zemin hazırladığı vurgulanan açıklamada, özellikle Suriye'nin doğusunun yaşanabilecek felaketten en çok etkilenecek bölgeler arasında olduğu ifade edildi.

3 MİLYON İNSAN ETKİLENEBİLİR

Açıklamada, Esed rejiminin, başkent Şam'ın Doğu Guta bölgesinde kimyasal silah kullanmasının ardından barajı bombalaması durumunda meydana gelecek felaketin boyutlarını düşünmediği vurgulandı.

Rakka ilinden 55 kilometre, Deyru'z Zor'dan 185 ve Irak sınırından 375 kilometre uzaklıkta olan Fırat Barajı 4,5 kilometre uzunluğunda, 60 metre yüksekliğinde. Kurulan baraj dolayısıyla oluşan ve 14 bin milyar metreküp su kapasiteli Esed Gölü 80 kilometre uzunluğunda, 8 kilometre genişliğinde.

Suriyeli muhalifler, Esed güçlerinin varil bombasıyla düzenlediği saldırının ardından barajın temelinde ve gövdesinde çatlaklar meydana geldiğini, barajın yıkılmasının Irak'ın başkenti Bağdat'ın batısındaki Ramadi kentine kadar uzanan yaklaşık 3 milyon kişinin yaşadığı 52 bin 680 kilometrekarelik alanda insani afete neden olacağını dile getiriyor.

BARAJIN YIKILMASI IRAK'I VURACAK

Irak'ın Rava ilçesi Belediye Meclisi Üyesi Müsna İsmail, barajın yıkılması durumunda, su seviyesinin 1 metre 65 santimetreyi bulacağı ve Suriye sınırında 300 bin kişinin yaşadığı Rava, Ane ve El-Kaim ilçelerinin sular altında kalacağını savundu.

Irak'ın batısındaki El-Enbar ili Su Kaynakları Müdürü İyad Er-Ravi ise muhtemel su baskınlarına karşı aldıkları önlemler kapsamında tarım arazileri ve evlerin su altında kalmasını önlemek için hazırlıklı olduklarını belirtti.

Barajın yıkılmasıyla bölgedeki Abbasiler dönemine ait Ane Kalesi ile Helenistik dönemden kalma mağaraların da aralarında bulunduğu yaklaşık 430 tarihi eserin zarar göreceği ifade ediliyor.

TARİHİ BÖLGELER VE PETROL BÖLGELERİ RİSK ALTINDA

Fırat Barajı'nın yıkılması durumunda, 3 milyon kişinin hayatının tehlikeye gireceği belirtilerek, Rakka, Deyru'z Zor, El-Bukemal ile Irak topraklarının Ramadi'ye kadar olan kısmının sular altında kalabileceğinden ve bölgede bulunan Halebiye, Zelebiye, Tel el-Hariri ve es-Salihiyye gibi binlerce yıllık geçmişi bulunan çok sayıda tarihi eserin yok olabileceğinden kaygı duyuluyor.

Ayrıca, bölgede bulunan ve ülkenin enerji üretiminin yüzde 80'inin karşılandığı petrol kaynaklarının kullanılmaz hale geleceği, alt yapının çökeceği, tarım alanlarının yok olacağı ve salgın hastalıkların yaşanabileceği kaydediliyor.

AA




10 Eylül 2013 12:23
DİĞER HABERLER