Fitch, Türkiye'nin notunu değiştirmedi, ekonomideki gerginliğe dikkat çekti

NEW YORK (CİHAN)- Fitch, Türkiye'nin notunu değiştirmedi, ekonomi politikasındaki gerginliğe dikkat çekti

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye'nin kredi notunu değiştirmeyerek BBB-'de, görünümünü ise 'durağan'da bıraktı. Kuruluş, ekonomi politikası üzerindeki gerginliğin kamuoyuna yansıdığı ve durumun yatırımcıları rahatsız ederek döviz kuru üzerinde aşağı yönlü bir baskıya yol açıtığı uyarsını yaptı.

Fitch tarafından yapılan açıklamada düşen petrol fiyatlarının, Rusya, Ukrayna ve Ortadoğu'ya yapılan ihracatın sert düşmesine rağmen düşük enflasyon ve cari açığının daralmasına katkıda bulunduğu ifade edildi. Kamu maliyesinin iyi durumda olduğu ve haziran seçimleri öncesi herhangi bir sıkıntı olacağına ilişkin işaret görülmediği belirtildi.

Derecelendirme kuruluşu, politikanın güvenirliği ve tutarlığının daha fazla erozyona (aşındırması) uğraması, Türkiye'yi küresel yatırımcılara karşı olan savunmasını zayıflatacağı uyarısında bulunarak, "Yükselen jeopolitik riskler Türk ekonomik dengeleri için ek zorluklar teşkil etmekte" denildi.

Fitch Ratings, Türkiye'deki politika tutarlılığı ve güvenirliğinin, aynı seviyede bulunan ülkelere göre göre zayıf görüldüğünü belirtti. Derecelendirme kuruluşunun yaptığı yazılı açıklamada, TC. Merkez Bankası'na yönelik yapılan faiz indirimi baskısının, cari açıktaki düşüşün ve düşük petrol fiyatlarının getirdiği olumlu katkıları gölgelediğini belirtilerek "Türk Lirası 2015'in başından beri yüzde 10 değer kaybetti. TCMB faiz indirse de şubatta yıllık bazda yüzde 7,5 seviyesi ile orta vadeli hedef yüzde 5'in üstünde olan yüksek enflasyon nedeniyle ihtiyatlı duruşunu korudu ve faiz değiştirmedi." ifadelerine yer verildi.

"Türkiye, Euro bölgesindeki güçlü toparlanma ana ticaret ortağı ile birlikte 2015 yılında düşük petrol fiyatlarının meyvelerini almaya devam etmelidir." tavsiyesinde bulunan Fitch, 2014'te ihracatın yüzde 14'e düştüğüne dikkat çekti. Cari açığın yüzde 5,1 oranda düşeceği, enflasyonun ise yüzde 6 oranında düşmesi öngören kuruluş, ekonomik büyüme tahminini yüzde yüzde 5'ten yüzde 3,2'ye çekti. Daha öngörülebilir ve uyumlu para politikasının istikrarlı bir enflasyonu sağlayabileceği belirtildi.

Açıklamada, gayri safi yurtiçi tasarrufları, daha esnek bir işgücü piyasası ve doğrudan yabancı yatırımları teşvik edecek reformların yapılması gerektiği vurgulandı.

Türkiye notunun mali sürdürülebilirlik konusundaki kararlılığın devam ettirmesi ve jeopolitik risklerin daha fazla yükselmeyeceği göz önünde bulundurularak değerlendirildiği ifade edildi. CİHAN
21 Mart 2015 01:47
DİĞER HABERLER