Fizik Tedavi Uzmanı Dr. Murat Yıldırım, fıtık tedavisinde ameliyatın şart olmadığını belirterek, "İnsan vücudu kendinde oluşan tüm hasarları iyileştirebilme yetisine sahiptir." dedi.
Tüm dünyada bel ve boyun fıtıklarının yalnızca yüzde 2'sine ameliyat müdahalesi yapıldığını ifade eden Yıldırım, "Ameliyat kararı verilmeden önce iyi düşünülmesi gerekiyor. Öncelikle fizik tedavi yöntemleri kullanılıyor. Fizik tedavinin cevap vermediği durumda ise manuel terapi ve nöral terapi kombinasyonları uygulanıyor. Manuel terapide çeşitli kas teknikleri ve eklem manipülasyonları yapılıyor. Bu uygulamalarla kas spazmları çözülüp ağrı-kas spazmı kısır döngüsü kırılmaya çalışılıyor. Manipülasyonlar ile hem disk dokusunun geri çekilmesi, sinir dokusu üstündeki baskının azaltılması, hem de faset eklemlerde oluşan blokajlar çözülmeye çalışılıyor. Uygulama, hastanın durumuna göre 2-10 seans arasında yapılıyor." diye konuştu.
"VÜCUT KENDİNİ ONARIYOR"
İkinci bir yöntem olan nöral terapide, vücudun iyileştirici sinir sistemi mekanizmalarını lokal anestezikler kullanarak aktifleştirmeye yönelik bir metot uygulandığını vurgulayan Fizik Tedavi Uzmanı, "Burada yine yüzeysel ve bazen derin enjeksiyonlarla uygun uyaranları vererek vücudun kendi onarım mekanizmalarıyla kendini iyileştirmesi sağlanıyor." açıklamasında bulundu.
Bu iki yöntemin bir arada uygulanmasının fizik tedavi ile iyileşemeyen hastalarda büyük olasılıkla sorunu çözdüğünü belirten Murat Yıldırım, boyun ve bel fıtıklarında ameliyatla tedaviye karar vermeden önce mutlaka bir fizik tedavi uzmanı görüşünün alınması ve yüzde 98 oranındaki ameliyatsız tedavi şansının sonuna kadar denenmesi gerektiğinin altını çizdi.
Cihan CİHAN