[FLAŞ] AKP: İstanbul seçiminin tekrarını istiyoruz

AKP Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz, olağanüstü itiraz haklarını kullanacaklarını ve İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanlığı seçimlerinin yenilenmesini talep edeceklerini belirtti.

AKP Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz, seçim sonuçları ve itiraz başvurularına dair açıklamalarda bulundu.

İncelenen 13 ilçede 5 bin kişinin liste dışından olduğunu savunan Yavuz, Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) 51 sandıkta oyların yeniden sayılması kararını eleştirdi.

Kendi yaptıkları başvuruyu hatırlatan Yavuz, "İstanbul'un her yerinde organize şeyler var.YSK bizim talebimizi reddetti, 51 sandık için 'yeniden sayılsın' dedi. YSK kararları hepimizi bağlar, biz bu 51 sandığı örnek gösterdik. Taleplerimizi anlayamamışlar. Bunları saymanın anlamı yok" dedi.

Her siyasi partinin olağanüstü itiraz hakkının bulunduğunu vurgulayan Yavuz, "Olağanüstü itiraz hakkımızı kullanacağız. 'Seçimin sonucunu çok net etkileyecek haller var ve İstanbul'da seçimin yenilenmesini istiyoruz' diyeceğiz" ifadesini kullandı.

OLAĞANÜSTÜ İTİRAZ NEDİR?

Seçimlerle ilgili olarak "olağanüstü itiraz" hakkı 298 sayılı "Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun" tarafından düzenleniyor.

Kanunun 130. maddesinin 2. fıkrası, olağanüstü itiraz hakkına dair düzenlemeyi içeriyor.

Bu maddeye göre İl Seçim Kurulları ve Yüksek Seçim Kurulu'na yapılan itirazların yanı sıra seçim sonuçlarına etki edebileceği düşünülen olaylara ve hallere dair itiraz gerçekleştirilebiliyor:

"Şu kadar ki; siyasi partilerin il başkanlarıyla genel merkezleri veya bağımsız aday tarafından tutanağın düzenlenmesinden sonra (7) gün içinde seçimin neticesine müessir olaylar ve haller sebebiyle yapılan itirazlar, seçimin sonucu hakkında kesin karar vermek yetkisine sahip olan kurullarca, seçimin neticesine müessir görüldüğü takdirde, alt kademelerce verilen kararların kesin veya kesinleşmiş olması veya kurullara derece derece ve müddeti içinde müracaat edilmemiş olması, bu itirazın incelenmesine ve reddine sebep teşkil etmez."

Aynı maddeye göre itirazların şu şekilde yapılması gerekiyor:

"Bu itirazlar yazılı olarak yapılır. İtiraz dilekçesine, itiraz edenin adının, soyadının ve açık adresinin yazılması, ihbar ve iddia olunan vakıaların mahiyetinin ve gerekçesinin beyanının, delillerinin gösterilmesi ve belgelerinin bağlanması, bu belgelerin elde edilmesi mümkün değil ise, sebeplerinin ve nereden ve ne suretle temin olunabileceğinin bildirilmesi lazımdır."

09 Nisan 2019 13:33
DİĞER HABERLER