Hidayet Karaca ve polislere tahliye kararı

Hidayet Karaca ve polislere tahliye kararı
Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca ile eski emniyet müdürleri Yurt Atayün, Ömer Köse, Ali Fuat Yılmazer, Yakup Saygılı, Tufan Ergüder’in de arasında bulunduğu çoğu polis 75 kişi hakkında İstanbul 32’nci Asliye Ceza Mahkemesi’nce tahliye kararı verildi.

17-25 Aralık yolsuzluk ve rüşvet soruşturmalarının ardından başlatılan algı operasyonları kapsamında Silivri Cezaevi’nde tutuklu bulunan 62 polis ve Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca hakkında tahliye kararı çıktı. Tutuklu bulunan Karaca ve 62 polisle ilgili Asliye Ceza Hakimlikleri’nce tahliye kararı verildiği ancak kararın UYAP’a girişinin engellenmek istendiği ileri sürüldü.

Karaca ve polislerin avukatları, 20 Nisan’da nöbetçi 29. Asliye Ceza Mahkemesi’ne başvurmuştu. Dilekçe, tahliye taleplerini değerlendirmesi için nöbetçi 32. Asliye Ceza Mahkemesi’ne gönderildi. 32. Asliye Ceza Mahkemesi de akşam Silivri’de tutuklu olan ve aralarında Hidayet Karaca ile polis müdürleri Yurt Atayün, Ertan Erçıktı, Mustafa Kılıçaslan, Kazım Aksoy, Tufan Ergüder, Ali Fuat Yılmazer, Erol Demirhan ve Ömer Köse’nin de bulunduğu 63 kişi hakkında tahliye kararı verdi.

Ancak bu dakikadan sonra adliyede skandal gelişmeler yaşandı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Hadi Salihoğlu ve bazı Cumhuriyet Başsavcı vekillerinin gece saatlerinde adliyeye gelerek tahliye kararının uygulanmasını engellemeye çalıştıkları öne sürüldü. Polis avukatları, adliyeye gelerek kararı aldı. Ancak başsavcılığın mahkeme kararının uygulanmaması için yoğun çaba sarf ettiği iddia edildi. Kararın duyulması ardından adliye önüne çok sayıda TOMA ve çevik kuvvet polisi geldi.

Siyasiler tarafından proje mahkeme olarak nitelendirilen Sulh Ceza Hâkimleri ile ilgili polis avukatları ilk olarak geçtiğimiz Şubat ayında Adli Ceza Mahkemesi’ne reddi hâkim talebinde bulunmuştu. O dönemde nöbetçi 32. Asliye Ceza Mahkemesi reddi hakim taleplerinin değerlendirilmesi için hangi mahkemenin yetkili olduğunun belirlenmesi için nöbetçi 9. Ağır Ceza Mahkemesi’ne başvurmuştu. Şubat ayında 9. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti, oy birliği ile aldığı kararda Sulh Ceza Hâkimliği’nin reddi ile ilgili talepleri karara bağlayacak merciinin Asliye Ceza Mahkemesi olduğunu hükmetti. Dosyayı, tekrar nöbetçi 32. Asliye Ceza Mahkemesi’ne gönderdi. Tam o dönemde İstanbul’a 4 yeni Sulh Ceza Hâkimi atandı. 32. Asliye Ceza Mahkemesi yeni hâkimler atandığı için reddi hakim gerekçesinin ortadan kalktığını belirtti. Talepleri reddetti. Böylece reddi hâkim taleplerine Asliye Ceza Mahkemesi’nin yolu açılmış oldu.

Avukatlar 20 Nisan’da tekrar nöbetçi 29. Asliye Ceza Mahkemesi’ne başvurdu. Nöbetçi mahkeme, polisler hakkındaki soruşturmayı yürüten savcılardan dosyayı istedi. Ancak, savcılar skandal bir uygulamaya imza atarak, dosyayı mahkemeden kaçırdı. Ancak mahkeme, reddi hâkim taleplerinin yerinde olduğuna hükmetti. Dosyayı, bakması için nöbetçi 32. Asliye Ceza Mahkemesi’ne gönderdi. 32. Asliye Ceza Mahkemesi, polisler hakkındaki tutuklama kararının kanuni gerekçelerini uygulamaları için tutukluluk gerekçelerinin yerinde olmadığına hükmetti. Mahkeme, tahliye kararı verdi. 63 ismin salıverilme kararları tek tek yazılarak Silivri Ceza İnfaz Kurumu Savcılığı’na gönderildi.

Tahliye listesi

Serdar Bayraktutan, Kürşat Durmuş, Yunusemre Uzunoğlu, Aytekin Koçak, Oğuzhan Ceylan, Gafur Ataç, Serhat Taner Doğan, Ali Fuat Altuntaş, Selman Yuyucu, Erhan Körtek, Sinan Karataş, Ensar Doğan, İsa Ardıç, Muhammed Yasin Akyar, Ziya Yalabuk, Mücahit Gökoğlu, İsmail Yalınız, Osman Özgür Açıkgöz, Erkan Ünal, Mehmet Işık, Muhammed Kaya, Necati Arslan, Ramazan Avşaroğlu, Mehmet Kuru, Mustafa Uyanık, Ertan Erçıktı, Mustafa Kılıçaslan, Hidayet Karaca, Arif İbiş, M.Habip Kunt, İbrahim Şener, Mehmet Fatih Yiğit, Mustafa Demirhan, Ramazan Orkun Altınışık, Şeref Bolat, Selahattin Ergin, Erkan Palas, Fatih Kıncır, Mehmet Dilaver, İsmail Toylar, Tolga Güzeltaş, Muhammed Ali Iklı, Harun Aydın, Ali İhsan Tezcan, Hasan Hüseyin Danacı, Metin Canbay, Hikmet Kopar, Mesut Yılmaz, Muhammed İkbal Kayaduman, Abdulhalim Sönmez, Özgür Nikbay, Ahmet Özdil, Halil Hilal Seyfi, Ömer Köse, Kazım Aksoy, Erol Demirhan, Ali Fuat Yılmazer, Ramazan Akyürek, Yurt Atayün, Yakub Saygılı, Tufan Ergüder, Hayati Başdağ, Hidayet Karaca.

Tahliyeleri engellemek için UYAP’ı kapattılar

Tahliye kararlarının UYAP sistemine girilmesini engellemek için İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Hadi Salihoğlu ve başsavcı vekillerinin adliyeye geldikleri öğrenildi. Tüm Türkiye’de UYAP çalışırken, sadece İstanbul Çağlayan Adliyesi’nde müdahaleyle kapatıldı. İstanbul 29. Asliye Ceza ve 32. Asliye Ceza Mahkemesi hakimlikleri, İstanbul Adalet Komisyonu’nca görevlendirilmiş, nöbetleri belirlenmiş hakimler. Buna rağmen müdahale hukukun doğasına ve Anayasa’ya aykırı.


İŞTE TAHLİYE KARARLARI;


















































































































































































25 Nisan 2015 23:06
DİĞER HABERLER