Ford Otosan'ın yüzlerce işçisi ev karantinasına alındı

Ford Otosan'ın Gölcük'teki fabrikasında çalışan yüzlerce işçi, koronavirüse (Covid-19) yakalandığı ya da yakalananlarla temasta bulunduğu için ev karantinasında.
Şirket yöneticileri ise, çalışanların sağlıklarının birinci öncelikleri olduğunu belirtiyor.Peki gerçekte Gölcük'teki fabrikada neler olup bitiyor.

Covid-19 vakalarına rağmen fabrikada üretim devam ediyor ve işçiler 'üretim baskısı' altında olduklarını, işe yetişmekte zorlandıklarını belirtiyor.

BBC Türkçe'nin haberine göre, risk altında çalışmak zorunda kaldıklarına dikkat çeken işçilerin bu durumu karşısında, Ford Otosan'dan, "Çalışanlarımızın sağlığı her zaman birinci önceliğimiz olmuştur ve olmaya devam edecektir. İş süreçlerimiz ve operasyonlarımızı ülke ekonomisine katkı sağlayarak kesintisiz olarak sürdürüyor ve bu zorlu süreci en iyi şekilde yöneterek geçirmeyi hedefliyoruz" açıklaması yapıldı.

Türk Metal Sendikası Gölcük Şubesi ise, evde karantinada bulunan işçi sayısını 893 olarak açıkladı.

İşçiler, vakalara rağmen üretimin sürdüğünü belirtti ve isminin gizli kalmasını isteyen bir işçi yaşadıklarını şu sözlerle özetledi:

"Pandemi öncesinde bir vardiyanın günlük araba üretim sayısı 230 civarıydı. Pandeminin ilk iki ayında üretim kapasitesi tedbir amaçlı 100-130'a indirilmişti. O dönem üretim hattı yavaş çalıştığı için işçilerin birbirinden uzak çalışmaya vakti oluyordu. Ama sonra tekrar tam kapasiteye, 230 araba üretimine çıkardılar, tam gaz sürüyor. Üretim hızını artırmaya başladıktan sonra vaka artışları başladı.

Görünürde 2 vardiya olarak çalışıyoruz ama aslında 3 vardiyalık üretim yapıyoruz. İşçiler ya vardiyasından 4 saat erken çağırılıyor ya da 4 saat daha fazla çalışması isteniyor. Dün farklı bölümdeki bir arkadaşımın yanına gittim, 'Burada fazla durma, çok temaslı var şu an' dedi. Üretim azalacak, iş duracak diye bir grupta temaslı olanların tamamı değil, 1-2 tanesi eve gönderiliyor."

Ford Otosan ise yazılı bir açıklama ile iddiaları yalanladı:

"Kocaeli Fabrikamızla ilgili çıkan ve kesinlikle gerçeği yansıtmayan haberlerin, pandemi sürecinin başından beri insan sağlığı önceliğiyle ve büyük bir fedakarlıkla yürüttüğümüz çalışmalara gölge düşürmesini üzüntüyle karşılıyoruz. Ford Otosan'ın da içinde olduğu tüm otomotiv sektörü her zaman büyük bir disiplinle hareket eder. Nitekim, Ford Otosan olarak dünyadaki gelişmeleri takip ederek Türkiye'de vaka görülmeden önce her türlü tedbiri almaya başladık ve bugün de Sağlık Bakanlığı başta olmak üzere ilgili kurumların yönlendirmeleri doğrultusunda tüm önlemleri en üst düzeyde uyguluyoruz.

Türkiye'nin en büyük ikinci sanayi kuruluşu olarak bayilerimiz, tedarik zincirindeki iş ortaklarımız ve çalışanlarımız ile Covid-19 önlemlerinde her zaman örnek olacak uygulamalara imza atıyoruz. Bu kapsamda pandeminin başlangıcından beri Türkiye'deki vaka yoğunluğunun altında kalıyoruz. Çalışanlarımızın sağlığı her zaman birinci önceliğimiz olmuştur ve olmaya devam edecektir. İş süreçlerimiz ve operasyonlarımızı ülke ekonomisine katkı sağlayarak kesintisiz olarak sürdürüyor ve bu zorlu süreci en iyi şekilde yöneterek geçirmeyi hedefliyoruz."

20 Kasım 2020 19:26
DİĞER HABERLER