Brezilyalı Felipe Massa (sağda), pilotlar sıralamasında sezonu dördüncü tamamladı. Buz adam lakaplı Finli Kimi Raikkonen (solda) de Brezilya'daki nefes kesen son yarışta ilk kupasına uzandı.
Dünyanın en pahalı spor organizasyonlarından Formula 1, sezonu bugün Avustralya'da açıyor. Aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 18 ayrı ülkede yapılacak Grand Prix'lerin 5. ayağı 11 Mayıs'ta İstanbul'da gerçekleşecek. İlk kez 1950'de düzenlenen yarışlarda ilk şampiyon Farina olurken, kürsüye en son Raikkonen çıktı.
Tüm dünyanın heyecanla beklediği Formula 1'de, 2008 sezonu start alıyor. 18 yarışlık büyük şölen, Avustralya'nın Melbourne kentinde bugün yapılacak antrenman turları ve yarın koşulacak sıralama turlarının ardından pazar günü gerçekleşiyor.
Motor sporları dünyasının en büyük organizasyonunda sezonun 5'inci yarışı 11 Mayıs'ta Türkiye'de gerçekleştirilecek. Takımlar son hazırlıklarını yaparken, son dünya şampiyonu Kimi Raikkonen otoriteler tarafından favori gösteriliyor. Ferrari pilotunun en önemli rakipleri arasında McLaren Mercedes'ten Lewis Hamilton ile Renault'dan Fernando Alonso yer alıyor. Alman ve İngiliz spor dergileri ise Lewis Hamilton'un rakiplerinin bir adım önünde olduğu görüşünde. 23 yaşındaki sürücü, teknik, rizikoları göze alma, motivasyon ve taktik gibi kriterlere göre Kimi Raikkonen'e göre daha kabiliyetli kabul ediliyor.
Çekişmenin Hamilton, Raikkonen, Nico Rosberg ve Alonso arasında geçmesi bekleniyor. 2008'deki önemli yenilikler arasında Ferrari'de 15 yıl boyunca en önemli beyin olan 61 yaşındaki Jean Todt'un yetkilerini Stefano Domenciali ile paylaşması yer alıyor. 42 yaşındaki Domenciali'nin yardımcılarından biri 7 defa dünya şampiyonu olan ve şimdi Ferrari'de danışmanlık yapan Alman Michael Schumacher.
2008 ile ilgili bir başka ayrıntı ise David Coulthard'ın, Formula 1 pilotlarının en yaşlısı oluşu. 36 yaşındaki Red Bull'un sürücüsünden sonraki yaşlılar Barrichello ile Fisichella. Her iki sürücü de 35 yaşında. Formula 1'in en genç pilotu ise 22 yaşındaki Nico Rosberg. 22 pilottan 5'i ise Alman. Bunlar Nick Heidfeld, Nico Rosberg, Sebastian Vettel, Adrian Sutil ve Timo Glock. Formula 1'de sezonun önemli yeniliklerinden biri de Hint asıllı milyarder Dr. Viajy Mallya'nın (52) Force İndia takımıyla sahneye çıkması olacak. Daha önceki adı Spyker olan takımı alıp 80 milyon Euro bütçe ayıran Mallya, ülkesinin adını pistlerde duyurmak istiyor.
Singapur'da gece yarışı
Bu sezon Formula 1 tutkunlarını çok önemli bir yenilik de bekliyor. Takvimin yeni yarışlarından biri olan Singapur Grand Prix'si bir gece yarışı olarak düzenlenecek. Çok iyi bir aydınlatma sistemine sahip olacağı belirtilen 5.067 kilometre uzunluğundaki pist üzerinde atılacak olan 61 turu tüm Formula 1 tutkunları merakla bekliyor.
Formula 1'in en çok takip edildiği yer olan Avrupa'da normal bir saatte seyredilebilme şansına da sahip olacak yarış, Türkiye saati ile saat 15.00'te başlayacak. Böylelikle yarışın diğer Avrupa yarışları ile aynı saatte başlamasına da imkan sağlanmış. Bu televizyon yayınlarından bu organizasyonu takip edecek olanlar için büyük bir avantaj olmuş durumda. Sezonun açılış yarışı olan Avustralya Grand Prix'sinin Türkiye saati ile başlamasının 06.30'da olduğu düşünüldüğünde bu uygulamanın ne kadar da iyi bir çözüm olduğu açıkça ortaya çıkıyor. Düşünsenize hem bir gece yarışı hem de Avrupa yarışları ile aynı saatte düzenlenebiliyor.
Uluslararası Otomobil Sporları Federasyonu, Formula 1'de ırkçılıkla mücadele kampanyası başlatıyor. Uluslararası Otomobil Sporları Federasyonu (FIA), nisan ayındaki İspanya Grand Prix'sinde ırkçılıkla mücadele kampanyası başlatacak. Geçen haftalarda Barcelona'daki Montmelo pistinde test sürüşü yapan McLaren Mercedes'in siyahi İngiliz pilotu Lewis Hamilton'ın, bazı İspanyol taraftarlarca aşağılanması üzerine harekete geçen FIA, ırkçılıkla mücadele kampanyası düzenleme kararı aldı. Takımlara, "Irkçılığa karşı yarış''ı destekleyip desteklemediklerini soran FIA'nın, söz konusu girişim için takımlardan ve pilotlardan destek beklediği kaydedildi.
F1, 2008 kural değişiklikleri
Çekiş kontrol sisteminin kaldırılması en önemli değişiklik olarak göze çarpıyor. Her takımın kullanacağı standart elektronik kontrol ünitesi, bir yarış hafta sonlarında yedek araçların yasaklanması ve motor değiştirmede verilen 10 sıra geriden başlama cezasının kalkması yeniliklerden bazıları.
Yeni sezonda uygulanacak kural değişikleri başlıklar halinde şöyle:
Standart ECU (Elektronik Kontrol Ünitesi)
McLaren Electronic Systems ve Microsoft'un birlikte geliştirdiği; motoru, vites kutusunu ve debriyajı kontrol eden ECU tüm araçlarda standart olacak.
Her aracın üzerinde bulunan 100'den fazla sensörle data toplayan ünite, FIA'ya, çekiş kontrol ve sürücüye yardımcı diğer sistemleri yasaklanma imkanı sağladı.
Renault'ya göre, sürücülere özellikle ıslak ve kaygan zeminlerde yardım eden bu sistemlerin kaldırılması, tur başına 0,4 saniyeye kadar kayıp anlamına geliyor.
Ferrari ve Renault gibi takımlar, McLaren'in sistemi geliştiren iki gruptan biri olması dolayısıyla İngiliz takımının sezonun ilk yarışlarında avantajlı olabileceği görüşünde.
Pilotlar, çekiş kontrol sisteminin kalkmasıyla sürüş güvenliği sorunları yaşanabileceği, geçişin artacağı ve pilotun yeteneğinin ön plana çıkacağı konusunda hemfikir.
Motor değiştirmeye ağır ceza
Yeni sezonda pilotlar, ilk motor değiştirmede gridde 10 sıra geri düşme cezası almayacak. Üst üste iki yarışa aynı motorla çıkma zorunluluğu devam ediyor. İlk değişiklikten sonraki herhangi bir motor değiştirme halinde eskisi gibi 10 sıra geriden başlama cezası uygulanacak.
Kokpit duvarları yükseltildi
Yükseltilen kokpit duvarlarıyla pilotların yandan gelecek darbelerde baş bölgesinin daha iyi korunması amaçlanıyor.
2007 Avustralya Grand Prix'sindeki kazada David Coulthard'ın Red Bull'unun, Williams pilotu Alexander Wurz'un başının çok az farkla üzerinden geçmesi, FIA'yı bu konuda harekete geçirmişti.
Bio-yakıt zorunlu olacak
Yeni sezonda F1 araçlarında kullanılacak yakıtın en az yüzde 5,75'i, -Avrupa Birliği kararlarına uygun olarak- biyolojik kaynaklardan sağlanmak zorunda.
Garajda yedek araca yer yok
Her takım bir yarış hafta sonunda aynı anda iki araçtan fazlasını kullanamayacak. Bu kural, takımların, garajlarında yedek araç bulunduramayacağı anlamına geliyor.
Vites kutusuna sınırlama
Bir vites kutusu üst üste dört yarışı çıkarmak zorunda (cumartesi-pazar). Değişiklik halinde pilota yarışa beş sıra geriden başlama cezası verilecek.
Pilot, kendisinin veya takımının kontrol edemeyeceği sorunlardan ötürü finiş göremezse, takip eden yarışta vites kutusunu değiştirme hakkına sahip. Aynı durum motor için de geçerli.
Sıralamadan sonra yakıt yasak
Sıralamanın bitişinden yarışın başlamasına kadar yakıt ikmali yapmak yasak. Sıralamada ilk tur 20, ikinci tur 15 dakika, 10 aracın kaldığı final turunun süresi ise 10 dakikaya indirildi. Böylece final turunun başında görülen yakıt tüketmeye yönelik amaçsız turların önüne geçilecek.
İstanbul Grand Prix'i seyirciye doyacak
2008 Formula 1 Türkiye Grand Prix'i mayıs ayında başlayacak. 9 -10 ve 11 Mayıs tarihlerinde gerçekleşecek yarışın bahar aylarında yapılacak olması nedeniyle yarışın bu yıl diğerlerinden çok daha heyecanlı geçmesi bekleniyor. Hava şartları geçen senelere kıyasla daha farklı olacağından, pilotların sürüş stillerinde ve araçların ayarlarında yaşanacak değişiklikler de yarış heyecanını artıracak.
Ayrıca 2008 sezonunda çekiş kontrol sistemlerinin yasaklanması ile birlikte pilotajın daha da fazla önem kazanması, bununla birlikte pilotların hata yapma riskinin artması, bu yıl heyecanın dozunu daha da yükseltecek. Türkiye'deki son üç F1 ayağının ağustos ayı içinde yapılması izlenirlilik seviyesini azaltıyordu. 2005'teki ilk yarışta merak nedeniyle yaşanan aşırı kalabalık ikinci ve üçüncü yarışta adeta yok oldu.
Bu yıl ise okulların açık olması ve tatil sezonunun başlamadan yarışın yapılmasının bu seneki yarışa ilgiyi bir hayli artıracağı düşünülüyor. Bütün bunların yanı sıra takım ve pilotlar arasında ortaya çıkan farklı rekabet koşulları da bu yılki yarışı hayli renklendirecek. Kimi Raikonnen, Ferrari ile 2007 sezonunda ilk şampiyonluğunu elde etmişti. Bu yıl diğer pilotlar aynı şeyin gerçekleşmemesi için var güçleriyle mücadele edecekler.
İlk akla gelen isim, geçen yıl F1 kariyerinin ilk sezonunda şampiyonluğu kıl payı kaçıran Lewis Hamilton. Felippe Massa ise Ferrari'deki 2. pilot izlenimini kırıp şampiyonada kendisinin de iddialı olduğunu kanıtlamak istiyor. 2007 sezonunda McLaren ile yıldızları bir türlü barışmayan Fernando Alonso, kendisine iki dünya şampiyonluğu yaşatan eski takımı Renault'ya dönüşünü üçüncü kez şampiyon olarak kutlamayı hedefliyor.
2008 sezonu gridinde, genç pilotların Hamilton gibi bir giriş ve etki yapıp yapamayacakları da ayrıca bir merak konusu. Bütün bunlar bir araya geldiğinde 2008 sezonunun; şampiyonun son yarışta belirlendiği 2007 sezonundan bile daha heyecanlı ve çekişmeli geçeceği gözükmekte.