Fransa'da teröre inat "birlikte yaşama yemekleri"

Fransa'da teröre inat
Paris'te 2015 yılı içinde yaşanan iki katliam, iki büyük şok, toplumu birbirinden ayırmaya çalışanlara ve kaos ortamından beslenenlere geniş alanlar açtı. Bir yandan da devletin en tepesinden yetkililer, "vivre ensemble" yani birlikte yaşama vurgusu yapıyor. Tam da bu çerçevede Platforme De Paris derneği 3 yıldır Fransa'nın 15 noktasında partner derneklerle düzenlediği "Diner du Vivre Ensemble" (Birlikte Yaşama Yemekleri) bu ihtiyaca en güzel şekilde cevap veriyor.

Fransa'da 2011 yılından beri Birlikte Yaşama Yemekleri "Diner du Vivre Enseble" adında farklı kültür, dil, ırk ve dinden insanları bir araya getirmeyi ve diyalog köprüleri ile birbirlerini anlamayı amaç edinen yemekler tertip ediliyor. Özellikle terörün yaşandığı, ayrılık tohumlarının atıldığı bu dönemde birbirinden uzaklaşan insanlara köprü oluyor. Dernek yetkilileri rutin giden, birlikte yaşama yemeklerine saldırılar sonrası daha fazla talep olduğu noktasında hemfikir.

STRASBOURG BAŞPİSKOPOSU: ZOR ZAMANDA MÜSLÜMANLARIN YANINDA OLMAK İÇİN YEMEĞE KATILDIM

Strasbourg'da düzenlenen yemek Paris katliamında hayatını kaybedenler anısına bir dakikalık saygı duruşu ile başladı. Strasbourg Başpiskoposu Jean-Pierre Grallet, "Bir Hristiyan olarak Müslüman yanında olmam gerektiğinde yanlarında olmayı borç bilirim, benim de ihtiyaç duyduğum zamanda yanımda olmalarını isterim. Fransa'nın simgesi olan özgürlük, eşitlik ve kardeşlik ruhunun devam etmesi için Hristiyanların ve Müslümanların dostluk ve kardeşlik duygularını pekiştirmeye ihtiyaç var. Malum terör olaylarından sonra bu yemek benim için çok güzel bir fırsat oldu, buraya gelerek aynen bizim gibi zor günler geçiren ve kalpten yaralanan Müslüman dostlarımızın yanında bulunduk ve bulunacağız, teröristlerin istediği ayrımcılık olmasın diye bunu yapmalıyız diye düşünüyorum." ifadelerini kullandı.

HANİFİ ŞENLİK: ARADAKİ CAMDAN DUVARLARI KALDIRMALIYIZ

Organizasyonu düzenleyen Strasbourg PDSE derneği başkanı Hanifi Şenlik Paris'te "Platforme de Paris" derneğinde doğan birlikte yasama yemeklerinin 3 yıldır ayda bir kez düzenlendiğini aktardı Şenlik, "Paris gibi Fransa'nın bir çok şehrinde bu organizasyon yayıldı. Alsace bölgesinde de PDSE derneği ve Le Dialogue derneği bu inisiyatife imza attı. Toplumsal kaynaşmayı teşvik eden, insanların arasındaki camdan duvarları yok etmeyi, birliktelik ve dürüstlük duygusu pekiştirmeyi amaç ediniyor. Paris hadiselerinde sonra bu geceyi gerçekleştirmek daha önem arz etti, Müslümanların dışlamaya yüz tuttuğu bir dönemde, özellikle Hristiyan dostların davete yoğun icabet etmesi bizleri mutlu etti." dedi. CİHAN
25 Kasım 2015 12:46
DİĞER HABERLER