Fransa'da sosyalist hükümetin hazırladığı yeni çalışma yasası reformuna tepki gösteren halk bugün sokağa indi.
Çalışma Bakanı Myriam El Khomri'nin hazırladığı tasarının yasalaşmasını engellemek için ülke genelinde 200'den fazla eylem gerçekleştiriliyor. Yedi sendika da grev kararı alırken birçok üniversite ve lisenin de bugün eğitim-öğretime ara verdiği kaydedildi. Ayrıca Fransa Devlet Demiryolları (SNCF), Fransız ulusal havayolu şirketi Air France, Fransız enerji şirketi EDF, Total çalışanlarıyla birlikte memurlar, esnaf ve gazeteciler olmak üzere birçok kesim de bugün grev kararı aldı.
Fransa Sanayici ve İşadamları Derneği (MEDEF) ile Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler İşverenleri Konfederasyonu'nun da dahil olduğu 7 organizasyonun Başbakan Manuel Valls'a tasarının değiştirilmesi yönündeki çağrısı ise karşılık bulmadı. 5 Nisan'da meclisin gündemine gelmesi beklenen tasarıyla ilgili Başbakan Valls, reform paketini geri çekmek gibi bir niyetlerinin olmadığını açıklamıştı. Tasarının meclisteki görüşmelerinden sonra yaza doğru yasalaşması bekleniyor.
Hükümet Sözcüsü ve Tarım Bakanı Stephane Le Foll, gösterilere katılanlara sakin olmaları yönünde çağrı yaptı. Le Foll, Elysee Sarayı'nda yaptığı açıklamada, "Gösterilerde şiddeti kabul edemeyiz. Herkesi sakin olmaya çağırıyorum." ifadelerini kullandı. Bu arada gösterilerde çıkan olaylar nedeniyle onlarca kişinin gözaltına alındığı açıklandı.
Myriam El Khomri tarafından işsizliği düşürmek amacıyla hazırlanan yasa tasarısının tepki çeken maddeleri arasında, günlük maksimum çalışma sürelerinin 10'dan 12 saate yükseltilmesinin yanı sıra, part time çalışanların da çalışma sürelerini düşürüp mesai ücretlerinde de fiyat indirimine gidilmesi yer alıyordu.
Son olarak tasarıya karşı 9 Mart'ta ülke genelinde gerçekleştirilen eylemlere 400 bine yakın kişi katılmıştı. Tasarıya karşı çıkanlar tarafından internette başlatılan imza kampanyasına da 1,3 milyon kişi destek vermişti.
Cihan CİHAN