FT: Erdoğan'ın seçim sonrası tutumu, Türkiye'yi yönetilemez hale getirdi

İngiliz Financial Times gazetesi, Türkiye'nin 1 Kasım seçimleri, başkanlık sistemi tartışmaları, PKK ile güvenlik güçleri arasında yaşanan çatışmaları ele alan tam sayfalık bir analiz yazısına bugün yer verdi.

Gazetenin eski Türkiye muhabiri ve dış haberler editörü David Gardner'ın imzasını taşıyan analiz yazısında, seçim öncesi anketlerin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın planladığı anayasa değişikliği için AK Parti'nin parlamentoda yeterli çoğunluğu kazanamadığını gösterdiği vurgulandı. 1 Kasım seçim sonuçlarının 7 Haziran seçiminden farklı olmadığı iddia edildi. Yazar, Erdoğan'ın geçen seçim sonrası tutumunun Türkiye'yi yönetilemez hale getirdiğini ve ülkenin endişe verici bir kaosa sürüklendiğini illeri sürdü.

'İktidarı ele geçirmenin yüksek bedeli' başlığıyla yazılan analiz yazısında, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın hırsları nedeniyle ülkeyi kutuplaştırdığı, ekonominin durgunlaştığı ve para biriminin değer kaybettiği iddia edildi. Yazıda aynı dönemde Kürt sorununun yeniden başladığına işaret edildi. Ayrıca, Kasım ayında G20 zirvesi için ev sahipliği yapacak NATO üyesi Türkiye'nin, tek bir adamın hırslarına esir düşme riski taşıdığının altı çizildi.

Analizde, Cumhurbaşkanı'nı destekleyen kitlenin, 7 Haziran seçiminin ardından son olarak CHP ile AK Parti koalisyon kurma çabalarına hiç şans tanınmadığı ve görüşmelerin 'Erdoğan'ın gölgesinde' kaldığı için erken seçime gidildiği görüşünde olduğu belirtildi.

"ERDOĞAN'IN MAHKEMEYE ÇIKARILMA RİSKİ VAR"

Gazete, yaklaşık iki yıldır Türkiye'de artan otoriterleşmeye karşı geniş çaplı düzenlenen protesto gösterileri, zorlayıcı politikalar ve yakın çevresine kadar uzanan yolsuzluk iddiaları nedeniyle Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın iktidarda kalması gerektiği, aksi takdirde mahkemeye çıkarılma riski olduğunu iddia etti. Ayrıca eski resmi bir yetkilinin, "Bu onun için varlık meselesi. Bu ülkede hala hesap verme zorunluluğu var, o da bunu biliyor" ifadelerine yer verilen yazıda, PKK ile çatışmaların yeniden başlamasıyla ilgili olarak da, muhaliflerin 'Erdoğan'ın milliyetçi oyları kazanma ve Güneydoğu illerindeki katılım oranını düşürme amacı güttüğü' görüşünde olduğu illeri sürüldü.

"ERDOĞAN'IN SORUNU NE IŞİD NE DE PKK"

Bir güvenlik uzmanının "Erdoğan'ın sorunu ne IŞİD, ne de PKK. Onun sorunu, kariyer planlarının Haziran seçimlerinde çökmüş olması" ifadelerine yer verilen analiz yazısında, Türkiye'nin IŞİD'i hedef aldığını söylemesine rağmen hava operasyonlarını çatışma bölgelerinde yapmadığı belirtildi.

Analiz yazısında son olarak Türkiye'nin geleceğine ilişkin ülkenin yönetilir olup olmadığı sorusunun akıllardaki tek soru olduğu vurgulandı. Yazıda, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde, sokağa çıkma yasağı ve PKK baskısı gibi unsurlar, bölgedeki oyların geçerliliğini sorgulanır hale getirmezse, 1 Kasım'da yapılacak seçimde, seçmenin, ülke için Haziran ayında verdiği kararı tekrarlayacak gibi göründüğü ifade edildi. CİHAN
23 Eylül 2015 15:56
DİĞER HABERLER