FT: Türkiye demokrasisi polis devleti yolunda

LONDRA (CİHAN)- İngiliz Financial Times gazetesi, TBMM'de görüşülen iç güvenlik paketine dikkat çekerek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yönetiminin otoriterleştiğini belirtti.

BBC Türkçe'nin aktardığına göre, "Erdoğan'ın iktidara sarılışı ülkenin küresel saygınlığını azaltıyor" denilen yazıda, "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'yi kendi etrafında inşa ettiği otoriter bir devlete dönüştürürken, çok az itidal gösteriyor... Eğer daha da ileri gitmesine izin verilirse, Türkiye artık bir demokraside olması gereken temel standartlara sahip olmayacak." ifadelerine yer veriliyor.

'İÇ GÜVENLİK PAKETİNİN ZAMANLAMASI'

2011'den beri Erdoğan'ın partisi AKP'de kişisel özgürlüklerin kısıtlanması adına çok fazla uygulamalar yapıldığının altı çizilen yazıda, kısıtlamaların birbirinden ayırımının imkansız hale geldiğinden bahsediliyor. Ayrıca, kısıtlamalarla iç güvenlik paketinin içeriğine atıfta bulunan gazete, bu paketin endişe verici olduğunu belirtiyor.

Ancak Financial Times, paketin içeriğine ek olarak, genel seçimlerden sadece birkaç ay önce gündeme gelmesine dikkat çekerek, zamanlamasının da endişe verici olduğunu vurguluyor. Gazete, Erdoğan'ın başkanlık sistemini getirecek bir anayasa değişikliği için gereken meclis çoğunluğunu arzu ettiğini saklamadığını söyleyerek, "Seçimler yaklaşırken geçmişte liderliğini sarsmış olan gösterileri yıldırmak için, kamu düzeni üzerinde bir kısıtlama olsun istiyor." ifadelerini kullanıyor.

'ÜLKENİN SAYGINLIĞI AZALIYOR'

Erdoğan'ı giderek daha fazla Rusya lideri Vladimir Putin'e benzemesiyle eleştiren gazete, cumhurbaşkanının otoriterliğinin Türkiye'ye çok yönlü zarar verdiğini ifade ederek, diğer ülkelerin makul bir şekilde özeneceği bir demokrasi saygınlığının bu şekilde zayıflatıldığına vurgu yapıyor.

Financial Times, Erdoğan'ın otoriterleşmesinin Türkiye'nin uluslararası alandaki konumuna da zarar verdiğini belirterek, daha önce bölgede stratejik bir oyuncu olan Türkiye'nin dış siyasetinin şu anda Erdoğan'ın kişisel heveslerine göre yönetildiğine dikkat çekiyor.

Gazete, Erdoğan'ın özellikle IŞİD örgütüne karşı mücadele konusunda ikna olmamış göründüğünü öne sürüyor.

Cumhurbaşkanının otoriter çizgisinin ülkenin uzun vadeli ekonomik beklentilerine de zarar vereceğini belirten gazete, örnek olarak Erdoğan'ın Merkez Bankası'na yönelik "tekrar eden saldırılarının" sadece siyasi risk beklentisini artıracağını vurguluyor.

Financial Times gazetesindeki yazı, "Türkiye oyun dışı kalamayacak kadar stratejik olarak büyük bir ülke. Ama Erdoğan'ın yönetiminde uluslararası rolü azalıyor, ekonomik beklentileri belirsizleşiyor ve canlı nüfusu Erdoğan'ın gölgesi altında kalıyor." ifadeleriyle son buluyor. CİHAN
24 Şubat 2015 11:32
DİĞER HABERLER