Son dönemde şike olaylarıyla itibar kaybı yaşayan Türk futbolunda cari açık ciddi boyutlara ulaştı.
Futbolcu transferleri için yapılan harcamalar dikkate alındığında Türkiye'de bu alanda önemli bir gider kalemi ortaya çıkıyor.
Milli Prodüktivite Merkezi tarafından yapılan değerlendirmede futbol kulüplerinin yıldız futbolcular için 5 yıl içinde 333 milyon Euro transfer bedeli ödediği dile getiriliyor.
Şike skandalıyla sarsılan Türk futbolunun son 5 yılda 249 milyon Euro transfer açığı verdiği ortaya çıktı.
Milli Prodüktivite Merkezi'nin yaptığı incelemeye göre, Süper Lig takımları son 5 yılda yıldız oyunculara 333 milyon Euro harcadı. Buna karşılık sadece 84 milyon Euro transfer geliri elde etti.
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan da futbol kulüplerinin cari açığa olumsuz etkide bulunduğunu açıklamıştı.
Milli Prodüktivite Merkezi'nin (MPM) aylık yayın organı Anahtar Dergisi'nin Temmuz 2011 sayısında 'spor ve verimlilik' ele alındı.
Bu çerçevede hazırlanan 'Spor Kulüplerinde Finansal Verimlilik' başlıklı yazıda; kulüplerin finansal verimlilik problemlerine çözüm üretme konusu değerlendirilerek çarpıcı sonuçlar ortaya konuldu.
Yıldız oyuncuların, kulüplerin seyirci ilgisini pozitif etkilediğine vurgu yapılan yazıda, "Kulüpler yıldız oyunculara takımlarında yer vermeli ve/veya yıldız çıkarabilecek strateji ve politikalar üretmeli." denildi.
Transfer ekonomisinde kulüplerin kıt olan kaynaklarını verimli ve kârlı kullanamadıklarına dikkat çekilen yazıda, Süper Lig takımlarının son beş yıl içinde 333 milyon Euro civarında transfer harcaması yaptıkları, buna karşılık sadece 84 milyon Euro civarında bir transfer geliri elde ettikleri kaydediliyor.
Böylece Türk futbol kulüplerinde 249 milyon Euro cari transfer açığı oluştuğu belirtilen yazıda, bu açığın borçlanmak yoluyla kapatılmaya çalışıldığı ifade edildi.
Spora ve futbola finansal mantık girdiğinde, spor-para ilişkilerinden kaynaklanan ahlaki risklerin de arttığına vurgu yapılarak, paranın birinci amaç olduğu bir sektörde doping, rüşvet, şike gibi spor ahlakı dışındaki olayların hızla yaygınlaştığı belirtildi. Şikenin futbolcu üzerinden yapıldığına işaret edilerek, "Bu sebeple; başta oyuncular olmak üzere kulüpte ahlaki değer sınırlarının dışına çıkılmamalıdır. Taraftar ahlak sınırları içinde kalınmayı ödüllendirecek ve kulübünün karşılaşmaları için para ödeyecektir." denildi.
Kulüp yöneticileri Milli Prodüktivite Merkezi'nin çalışması için verdikleri görüşte, kaynakları verimli kullanamadıkları yönünde itirafta bulundu.
Yayın hakları pazarlamasının, sponsorluğun ve pazarlama elemanı bulundurmanın seyirci ilgisini artırdığını kaydeden kulüp yöneticileri, ellerindeki mali kaynakları kısmen verimli kullanabildiklerini de itiraf etti.