Gabriel: Mülteci çocuklara merhametli olmalıyız

Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Konvensiyonu, çocukların anne babalarına kavuşmalarının engellenemeyeceğine hükmediyor. Mülteci çocukların ve gençlerin anne babalarına kavuşmalarını engelleyen İkinci İltica Yasa tasarısına 'evet' diyen Alman Sosyal Demokrat Parti (SPD) Genel Başkanı Sigmar Gabriel, hatasını telafi etmeye çalışıyor.

İltica Yasası'nı sertleştiren tasarıda çoğunluğu Suriyeli mültecileri kapsayacak, geçici sığınma hakkıyla Almanya'da kalanlara aile birleşimini ilk iki yıl engelleyen değişiklik yer alıyordu. SPD'nin de onayı ile Bakanlar Kurulu'nda kabul edilen tasarıda mülteci çocuk ve gençlerin de ailelerine kavuşmaları için iki yıl bekleyecek olması SPD tabanında şaşkınlığa neden oldu. SPD'li Federal Aile Bakanlığı "Tasarıdaki değişiklik dikkatimizi çekti fakat yasanın kapsama alanını tahmin edemedik" açıklamasıyla tasarının gençler ve çocukları kapsayacağını düşünemediklerini dile getirdi.

"UMARIM MERHAMETLE ÇÖZÜM BULURUZ"

Hatasından dönmeye çalışan Gabriel, koalisyon ortağı Hıristiyan Demokrat Birlik Partileri'ni (CDU/CSU) ikna edeceklerini söyledi. "Umarım CDU'lu meslektaşlarımızı merhametle, insanı ölçülerle ve sorumlu şekilde davranma konusunda ikna ederiz." diyen Gabriel, mülteci çocuklara ve gençlerin durumlarının özel olarak ele alınabileceğini ifade etti. Geçici sığınma hakkıyla Almanya'da kalan mülteci çocuk sayısının 2015'te 105 olduğunu hatırlatan SPD'li politikacı, mülteci genç ve çocukların anne babalarına kavuşmaları için merhametle hareket edilmesini istedi.

"BİRÇOK AİLENİN, ÇOCUĞUNU TEHLİKELİ YOLCULUĞA GÖNDERME TEHLİKESİ VAR"

Sığınma hakkı verilen mültecilerin aile birleşiminin kurallara bağlanmasının gerekli olduğunu da vurgulayan Sigmar Gabriel, çocuklara açık şekilde anne babalarına açıktan kavuşma desteği verilmesi halinde birçok ailenin çocuklarını Avrupa'ya gitmeleri için tehlikeli yolculuğa gönderecekleri uyarısını yaptı. Afganistan resmi makamlarının bu konuda uyardığını hatırlatan Gabriel, buna rağmen mülteci genç ve çocukların durumlarının Almanya'da her zaman ayrı ayrı ele alınmasını ve bu çocuklar hakkında merhamet ve şefkat ile karar verilmesini talep etti.

Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Konvensiyonu'na göre mülteci çocukların anne ve babalarına kavuşmaları engellenemiyor. Federal Aile Bakanlığı, uluslararası hukukun çocuk mültecilere sınır getirmeyi engellediğini ifade ederken, CDU/CSU çocuk mültecileri de yasa kapsamına alarak aile birleşimini iki yıllığına kısıtlamayı hedefliyor. Federal Adalet Bakani Heiko Maas (SPD) ve İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere (CDU) İltica Yasa Tasarısı'ndaki anlaşmazlığı gidermek için bir araya gelecek. CİHAN
09 Şubat 2016 18:49
DİĞER HABERLER