Gamzeli: Tarım üstü açık bir fabrikadır ve çiftçilik basit bir olay değildir

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkan Vekili Çankırı Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Nejat Gamzeli, "Tarım üstü açık bir fabrikadır ve çiftçilik basit bir olay değildir. Hububatta üretim dönemi çok uzun bir süreci kapsamakta, yoğun ve masraflı bir emek harcanmasını gerektirmektedir. Bu nedenle emeğinin karşılığını alması da çiftçinin en doğal hakkıdır" dedi.

Gamzeli Çankırı Ziraat Odası'nda düzenlediği basın toplantısı ile üretim, destekleme alım fiyatları, aşırı yağışların ekim alanlarına verdiği zararlar konusunda açıklamalarda bulunup, "Son yıllarda kuraklık, aşırı, yağış, don, dolu gibi doğal afetler çiftçimizin belini bükmekte emeklerinin zayi olmasına yol açmaktadır" ifadelerini kullandı.

Gamzeli açıklamasının devamında şu bilgileri verdi: "Ülkemizde son 10 yıl ortalamasına göre her yıl yaklaşık 8.1 milyon hektar alanda buğday ekilmekte, üretim ise yıldan yıla değişmekle birlikte son on yılın ortalaması yaklaşık 20 milyon tonu bulmaktadır. Kış yağışlarının yetersiz olduğu geçen yılın ardından bu yıl üretim sezonu yağışlarla başladı. 2014-2015 üretim dönemine girdiğimiz Ekim ayından itibaren gerçekleşen aşırı yağışlar, zaman zaman bazı illerimizde afetlere neden olsa da ülke genelinde tarımsal üretim açısından iyi bir başlangıç olmuştur. 2015 yılında iklim şartlarının hububat üretimi açısından uygun seyretmesi nedeniyle buğday üretiminin geçen yıla göre yüzde 18 artışla 22,5 milyon ton, arpa üretiminin ise yüzde 27 artışla 8 milyon ton olarak gerçekleşeceği tahmin edilmektedir. Ancak, hasadın başlangıcından bu yana gerçekleşen aşırı yağışlar hububatta bazı bölgelerde külleme, pas ve kök çürüklüğüne sebep oldu. Bu durum özellikle ilimizde ekilişin fazlaca yapıldığı buğday ve arpada kalite düşüklüğüne neden olabilecektir. Nitekim hasat edilen arpalarda kalite düşüklüğü nedeniyle fiyatlarda bir gerileme söz konusudur. İlimizde serbest piyasada arpa fiyatları 550 TL/ton civarında seyretmektedir. Bu fiyat, TMO'nun açıklamış olduğu 645 TL/ton alım fiyatının yüzde 14,7 civarında altındadır. 16 Haziran'da açıklanan TMO 2015 müdahale alım fiyatlarına göre; 2015 yılı için Anadolu kırmızı sert (AKS) ekmeklik buğday müdahale alım fiyatı ton başına 862 TL olarak belirlenmiştir. Diğer Kırmızı ve Beyaz Buğdaylar 819 TL/ton, Düşük Vasıflı Ekmeklik Buğday 724 TL/ton olarak belirlenmiştir. Protein oranı yüksek, süne oranı düşük olan buğdaylar yüzde 7'ye kadar ilave fiyat almaktadır. Bu fiyatlara ilave olarak Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından ton başına 50 TL prim ödemesi ile gübre, mazot, sertifikalı tohumluk ve toprak analizi gibi destek ödemeleri yapılacaktır. Anadolu kırmızı sert ekmeklik buğday için belirlenmiş olan 862 TL/ton müdahale alım fiyatı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından verilen 127 TL/ton prim ve diğer desteklerle birlikte 989 TL/tona yükselmektedir. Korkumuz henüz hasadın başlamadığı buğdayda da aynı durumun görülmesidir. Çünkü bu dönemdeki aşırı yağışlar buğdayda protein oranının düşmesine neden olacak, bu durum da ister istemez fiyatlara yansıyacaktır." CİHAN
26 Haziran 2015 12:35
DİĞER HABERLER