Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck, Alman toplumu ile göçmenlerin bir araya gelmesiyle gelecekte değişmiş bir Almanya'nın ortaya çıkacağını belirtti. Gauck, "Bir gün muhakkak hep birlikte 'Alman' olacağız. Sadece 'Alman vatandaşı' değil... Müslüman, siyahi veya Asyalı olup, aynı zamanda Alman olmak normal olacak." dedi.
Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck, Almanya'nın kesin bir şekilde göç ülkesi olduğunu, sayıların ve hakikatlerin bunu ortaya koyduğunu söyledi.
Cumhurbaşkanlığı Sarayı Bellevue'de "Biz kimiz: Toplum nasıl bir arada tutulabilir?" konulu sempozyumun açılış konuşmasını yapan Gauck, Almanya'da farklı ülkelerden kökeni olan insanların ülkeyi, başarıyı ve ortak sorumlulukları etkilediğini belirtti. "Bunu her gün daha fazla hissediyoruz. Göç toplumun her kademesinde görünür halde. Almanya göç ülkesi fakat bu duygu ve 'biz' hissinin oluşması konusunda biz Almanlar her tarafta adım atamadık. Toplumun kalbi, beynin çoktan bildiği bir gerçeği daha işleyemedi." diyen Cumhurbaşkanı Gauck, toplumda kullanılan dilin ve hitabında çok önemli olduğunu hatırlattı.
'YENİ ALMAN' TANIMI SORUNSUZ DEĞİL
Son zamanlarda Alman vatandaşı göçmenlerin kast edildiği 'Yeni Alman' tanımını "Sorunsuz bir tanım değil" şeklinde değerlendiren Gauck, "25 yıldır burada yaşayan Doğu Almanya kökenli birisi olarak ben de mi yeni Almanım? İnsan ne zaman yeni sayılır." sorusunu yöneltti.
"30 YILDIR BURADA YAŞAYANLARA ATIK 'HOŞ GELDİN' DENMEMELİ"
Almanya'da 'Hoş geldin' kültürü niyetiyle yapılanların bazen gerçekleri yansıtmadığını söyleyen Gauck, "Uzun yıllardır burada yaşayan birisine 30 yıl sonra kalkıp 'Hoş geldiniz' denmesi veya uyum sağlaması gerektiğinin hatırlatılması o kişiyi işlenmesi gereken bir metal ürün konumuna iter." dedi. Kullanılan kelimeler ile toplumun gerçekleri arasında boşluk oluştuğunu dile getiren Alman Cumhurbaşkanı, "Çok yönlü, farklı yüzleri ve aşamaları olan bir süreci bir kelimeyle toparlayamayız. Göçün yaşandığı bir toplumda dil de farklılaşacaktır. Bu zamana kadar genelde sessizlik hakimdi. Azınlık ve çoğunluk toplumu veya yerli ve göçmen toplum yeterince konuşmuyor. Almanya'yı insan etmek istiyorsa diyaloga ihtiyacımız var. Yeni toplum sessiz kalarak, uzak yaşayarak, bilgi eksikliği, görmezden gelme ve güvensizlikle oluşturulamaz." ifadelerini kullandı.
YABANCILIK HİSSİ KADER DEĞİLDİR
Yakınlaşmanın küçük adımlarla başlayacağını belirten Gauck, "Mesela Afganistan'dan gelen yani başımızdaki komşumuzu tanıyor muyuz? Başka kültür ve ülkeden ne kadar arkadaşımız var? Yabancılık hissi kader değildir." dedi.
'Biz' demenin sorumluluk gerektirdiğini söyleyen Gauck, "Biz duygusu toplumsal bir sorumluluktur. Burada herkes yetkili ve burası benim ülkem, bu toplumda katkı verdiğim toplum. 'Burada evimdeyim. Bazı sorunlar olabilir, bunları barışçıl şekilde çözebiliyoruz' denebilmesi asıl hedef olmalıdır." şeklinde konuştu.
Almanya'da göçmenler ile Almanların ortak toplum oluşturma süresinin başında olduklarını ifade eden Gauck şöyle devam etti: "Eski çoğunluk toplumu ve göçmenlerden değişmiş bir Almanya ortaya çıkacak. Bir gün muhakkak hep birlikte Alman olacağız. Siyahi, Müslüman veya Asyalı olarak Alman olmak normal olacak. Entegrasyonu en ileri adaptasyon olarak tanımlayan ve başarısını bir nesille sağlamayı hedefleyenler insan ruhunu bilmiyor demektir. Kimlik ve zihniyet değişimi yavaş olur ve zorlamayı kabul etmez. İnsanlar eşit olmak ama aynı olmak istemeyebilir. Bu farklılığı neden sorun yapalım!" CİHAN