'Gayrimenkul'de 2013 satış rakamlarının yakalanması zor'

'Gayrimenkul'de 2013 satış rakamlarının yakalanması zor'
GYODER Yönetim Kurulu Üyesi Işık Gökkaya, 17 Aralık'tan sonra sektörde oluşan belirsizliğin yabancı yatırımcı için bir olumsuzluk olmadığını ve yabancı yatırımcının orta ve uzun vadede Türkiye'nin potansiyelini çok rahat görebildiğini vurguladı.
GYODER Yönetim Kurulu Üyesi Işık Gökkaya,  17 Aralık'tan sonra  sektörde oluşan belirsizliğin  yabancı yatırımcı için bir olumsuzluk  olmadığını ve yabancı yatırımcının orta ve uzun vadede Türkiye'nin potansiyelini çok rahat görebildiğini vurguladı.

GYODER Yönetim Kurulu Üyesi Işık Gökkaya,  17 Aralık'tan sonra  sektörde oluşan belirsizliğin  yabancı yatırımcı için bir olumsuzluk anlamına gelmediğini belirterek, yabancı yatırımcının orta ve uzun vadede Türkiye'nin potansiyelini çok rahat görebildiğini söyledi. Mevcut ülke gündemi açısından sektörü değerlendiren GYODER Yönetim Kurulu Üyesi  Işık  Gökkaya,  "Seçimler sürecinde ekonomik konjonktür nasıl ilerleyecek? Faizlerde tekrar bir artış olacak mı? Bütün bu konular çok önemli. 2013'teki konut satış rakamlarına 2014'te ulaşmak zor gibi görünüyor. 2013'te 1 milyon 144 bin konut satıldı. Bunun yüzde 40'ı da konut kredisiyle yapıldı. Konut kredileri bu kadar rahat kullanılabilecek mi? Şu an konut kredileri yüzde 1,0-1,15 aralığında. Bu yıl bu oranların yüzde 1,25' lere çıkma olasılığı var. Bu da ciddi maliyetler oluşturacak ve konut kredisi kullanım oranını azaltacak, zira dolardan kaynaklı çimentoda ve demirde yüzde 25 fiyat artışı oldu. "diye konuştu.

 Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Yönetim Kurulu Üyesi Işık Gökkaya, "Günlük ve kısa vadeli gelişmelerde insanların fikirlerini çok çabuk değiştirmesi pek mümkün değil. 'Türk Lirası'nın değer kaybı yabancı yatırımcıyı çekti ya da siyasi belirsizlik itti' demek gibi bir şey söylemek çok doğru değil" dedi.Gökkaya, 17 Aralık'tan sonra bir belirsizlik oluştuğunu ama bunun yabancı yatırımcı için bir olumsuzluk anlamına gelmediğini belirterek, yabancı yatırımcının orta ve uzun vadede Türkiye'nin potansiyelini çok rahat görebildiğini söyledi.

Gökkaya, fiyatların döviz cinsinden ucuzlamasının da yabancı yatırımcı için bir fırsat olduğunu ifade ederek, ancak Türkiye'nin yabancı yatırımcıyı çekmek için gerekli olan teşvikleri tamamlayamadığını, uzun vadeli oturma izinlerinin alınması ve konut kredilerinin Türkiye'den edinebilmesi gibi sorunların hala netleştirilemediğini kaydetti.AA’nın haberine göre; Gökkaya, "Ancak dövizin yükselmesi inşaat malzemelerinin fiyatlarını artırıyor. Bu da konut fiyatlarını yükseltecek. Orta vadede konut fiyatlarında yüzde 10-15 oranında bir artış olacaktır. Kredi faiz oranın artışıyla maliyet artacak. Çimento ve demirdeki artış sebebiyle artık inşaat şirketlerinin kompanse edemeyeceği fiyat artışları oluştu" diye konuştu.

Gökkaya, "Gayrimenkul söz konusu olunca konjonktüre göre hemen almak ya da almamak gibi ani kararlar verilmez. Konut çok kısa sürede alınıp satılacak bir şey de değil. Orta ve uzun vadeli bir yatırımdır. Son dönemde altın, döviz ve borsadaki istikrarsızlıktan sonra gayrimenkul yatırımcı açısından en güvenilir araç oldu. O yüzden günlük ve kısa vadeli gelişmelerde insanların fikirlerini çok çabuk değiştirmesi pek mümkün değil. 'Türk Lirası'nın değer kaybı yabancı yatırımcıyı çekti ya da siyasi belirsizlik itti' demek gibi bir şey söylemek çok doğru değil. Yabancı yatırımcı geri çekildi diye bir durum söz konusu değil. Fiyatlar dolar bazında düştüğü için alım kararını hızlandıran gruplar olduğunu duyuyoruz. Özellikle Körfez'den çok ciddi bağlantılar vardı gerçekleşemeyen, bu son döviz artışının ardından bu satışlar gerçekleşti." Gökkaya, 17 Aralık sürecinden sonra özellikle Arap yatırımcının Dubai'ye kaydığı şeklinde iddialar olsa da Dubai 'de fiyatlar konusunda çok ciddi bir doyum noktası oluştuğunu ve Dubai'nin tekrar bir cazibe merkezi olmasının zor olduğunu söyledi.



06 Şubat 2014 16:47
DİĞER HABERLER