Today's Zaman Genel Yayın Yönetmeni Bülent Keneş'in tutuklanmasına dünyadan çok güçlü tepkiler geldi.
Avrupa Parlamentosu (AP) Yeşiller Grubu Eşbaşkanı Rebecca Harms, “Söyleyecek söz bulamıyorum.” derken, Uluslararası Af Örgütü Türkiye Uzmanı Andrew Gardner, Türk ceza hukukundaki hakaret ile ilgili hükümlerin eleştirel gazeteci ve muhalifleri “sindirme amaçlı” kullanıldığına dikkat çekti. Dünyanın en saygın gazetelerinden The Guardian'ı 20 yıl yönetmiş ünlü gazeteci Alan Rusbridger da “Eleştirilmeyi sevmeyen, siyasetçi olmasın.” şeklinde konuştu.
Cihan Haber Ajansı'na görüş bildiren Alman siyasetçi Harms, tutuklamayla 1 Kasım'da sandıkların kurulmasını ilişkilendirerek, “Erken seçimler öncesi baskılar sınır tanımıyor.” dedi. Avrupa Birliği'nin Türkiye'de özgür basına yönelik saldırıları sert şekilde kınamasını istedi. AP'nin de gazetecilerin çalışma şartlarını araştırmak üzere Türkiye'ye bir heyet göndermesini teklif etti.
Keneş, attığı 14 ‘tweet' nedeniyle perşembe günü ifade vermiş; 4. Sulh Ceza Hâkimliği savcının tutuklama talebini “çok ağır olacağı” nedeniyle kabul etmeyerek tecrübeli gazeteciyi adli kontrol şartıyla serbest bırakmıştı. Savcı Umut Tepe'nin Keneş'in “tweet atmayı sürdürdüğü” gerekçesiyle karara itiraz etmesi üzerine ise aynı bu sefer tutuklamaya yönelik yakalama kararı çıkartmıştı. Cuma akşamı tekrar Emniyet'e alınan Keneş, dün tutuklanarak Metris Cezaevi'ne konuldu.
Gelişmeyi Cihan'a değerlendiren Gardner, “yasaların suiistimal edildiğine” dikkat çekerek, hakaret davalarının tutuklu yargılama ile görülmemesi gerektiğini vurguladı. “Aksi takdirde Avrupa ve uluslararası insan hakları standartları ihlal edilmiş olur.” uyarısında bulundu. Ünlü gazeteci Rusbridger da yine Cihan'a verdiği demecinde, “Türk gazeteci ve editörlere yönelik yapılan muamele, tehlikenin daha da arttığını gösteriyor.” dedi. Siyasetçilerin eleştirilere açık olması gerektiğinin altını çizerek, “Bu eleştiri, mantıklı bir argüman da olabilir, dalga geçme şeklinde de olabilir.” yorumunda bulundu.