Gazetecilere uygulanan baskılara onlar da tepki gösterdi

Gazetecilere uygulanan baskılara onlar da tepki gösterdi
Gazetecilere Özgürlük Platformu (GÖP), gazetecilere yaptıkları haberler ve attıkları tweetler yüzünden verilen cezalara tepki gösterdi.
GÖP Dönem Sözcüsü ve Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Başkanı Turgay Olcayto, “Türkiye’de İç Güvenlik Paketi’nin yürürlüğe girmesiyle birlikte gazeteler, televizyonlar, radyolar, internet siteleri ve medya çalışanları üzerindeki baskılar endişe verici boyuta ulaşmıştır.” dedi. 

Son zamanlarda gazeteciler ve medya çalışanları üzerinde oluşan baskının endişe verici boyutlara geldiğini belirten Turgay Olcayto, yazılı bir basın açıklaması yaptı. Gazetecilerin maruz kaldığı baskı ve cezaları maddeler halinde sıralayan Olcayto’nun açıklamasında şu ifadelere yer verildi. 

“1.Gelecek gazetesine yönelik 26 Mayıs’ta gerçekleştirilen polis baskınında Birgün muhabiri Onur Öncü ile Gelecek gazetesi muhabirleri Ufuk Erhan ve Ezgi Aydın da gözaltına alındılar. Meslektaşlarımız hala gözaltında tutuluyorlar.

2.Birgün Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Barış İnce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve oğlu Bilal Erdoğan'ın hakkında açtığı hakaret davası nedeniyle yargılanıyor. 

3. Savcı Mehmet Selim Kiraz'ın Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'ndaki odasında şehit edildiği gün sosyal medyadan yapılan paylaşımlarla ilgili açılan soruşturmada Nazlı Ilıcak, Ceyda Karan, Barış Atay, Mirgün Cabas ve Banu Güven'in de aralarında bulunduğu 10 gazeteci ‘terör örgütü propagandası yaptıkları’ iddiasıyla ifade vermeye çağrıldı. Gazeteciler 4,5 yıla kadar hapis cezası ile açılan soruşturmada, attıkları tweetler nedeniyle terör örgütü propagandası yapmakla suçlanıyor.

4. Cumhuriyet Gazetesi’nde yayınlanan MİT Tırları hakkındaki fotoğraflı haber nedeniyle Can Dündar hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terörle Mücadele Kanunu (TMK) kapsamında soruşturma başlattı.

5. Bugün Gazetesi Yargı Muhabiri Kamil Maman son 6 ayda attığı tweetler nedeniyle hakkında 25 ayrı soruşturma açıldı. Maman, hakkındaki soruşturmaların davaya dönüşmesi halinde toplamda yaklaşık 130 yıl hapis istemiyle yargılanacak. 

Seçime günler kala medya üzerinde baskı oluşturarak halkın haber alma ve gerçekleri öğrenme hakkının önüne geçmek isteyenlere karşı meslektaşlarımızın yanında olduğumuzu duyuruyoruz. 

Gazetecileri hedef seçen bu hukuksuz uygulamalara son verilmesini ve alıkonan meslektaşlarımızın serbest bırakılmasını talep ediyoruz.”

29 Mayıs 2015 17:31
DİĞER HABERLER