Gazeteciye 21 ay hapis cezası

Today's Zaman Genel Yayın Yönetmeni Bülent Keneş'e, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a hakaret ettiği iddiasıyla verilen 1 yıl 9 aylık hapis cezasının gerekçeli kararı açıklandı. Gazeteci Keneş, suçlamaları kabul etmezken, Keneş'in avukatı, müvekkilinin mesajında hakaret suçu unsurunun bulunmadığını, beyanlarının basın özgürlüğü kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Gerekçeli kararda, Gazeteci Bülent Keneş'in savunmasında atılı suçu işlemediğini, suçlamaya neden olan twitter mesajında Erdoğan'ın isminin geçmediği gibi ima da etmediğini söylediği yer aldı. Bir mesajdaki kelimeden dolayı dava açılmasını şaşırtıcı bulduğunu vurgulayan Gazeteci Keneş ise "Değişik düzeylerde editoryal gazetecilik yaptım. 20 yıllık gazeteciyim. İlk defa böyle bir dava ile karşılaştım. İfadelerim basın özgürlüğü kapsamındadır. Çok sayıda sıralı mesaj paylaştım. Twitter gibi sürekli canlı ve karşılıklı etkileşimin bulunduğu bir mecrada kimi veya neyi kastettiğimi bile hatırlamıyorum. Hakaret yönünden yorum yapanlar, bizatihi kendileri Erdoğan'a hakaret etmişlerdir." dedi.

Keneş'in avukatı Çağlayan Erginay da, "Müvekkilimin mesajında hakaret suçunun unsuru bulunmuyor. Beyanlarının basın özgürlüğü kapsamında değerlendirilmesi gerekiyor. Mesajda Erdoğan kastedilmedi. Yorum yolu ile mesajın Erdoğan'a yönelik olduğuna ulaşıldı." ifadelerini kullandı.

Erdoğan'ın avukatı ise hukukçu bilirkişiden rapor alındığını ve rapora göre mesajın içeriğinin eleştiri sınırını aştığını ileri sürdü.

Ankara 14. Asliye Ceza Mahkemesi'nin gerekçeli kararında sanığın 1 yıl 6 ay hapis cezası ile cezalandırıldığı, hakareti alenen işlemesi nedeni ile verilen cezanın artırılarak 1 yıl 9 aya çıkarıldığı kaydedildi. Gerekçeli kararda ayrıca verilen cezanın 2 yıldan az olması, daha önce sanığın bir suçtan mahkûm olmaması ve atılı suçun niteliği göz önüne alındığında hükmün açıklanmasının geri bırakıldığı belirtildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a attığı tweetle hakaret ettiği gerekçesiyle Adanalı görme engelli gazeteci Cüneyt Arat ve bir yazısı nedeniyle Cumhuriyet Gazetesi yazarı Özgür Mumcu hakkında da dava açılmıştı. Türkiye Yayıncılar Birliği'nin (TYB) 2015 Medya Özgürlüğü Raporu'na göre Haziran 2014 ile Haziran 2015 arasındaki bir yılda toplam 392 yazar ve yayıncı hakkında dava açıldı.
CİHAN
16 Haziran 2015 18:17
DİĞER HABERLER