Avrupa Birliği liderleri geçtiğimiz gün Brüksel'de Başbakan Erdoğan ile bir araya geldi. Liderler, Başbakan'ın hukukun üstünlüğü konusundaki teminatlarına rağmen 'paralel devlet' iddialarını inandırıcı bulmadı.
- Hükümet yanlısı basın, AB liderlerinin eleştirilerine kulak tıkadı, üstelik paralel yapı tezine ikna oldular konusunu manşet yaptı
- AB yetkilileri Başbakan Erdoğan'ın açıklamalarını yeterli bulmadıklarını ifade ettiler
Başbakan Erdoğan, Brüksel’deki temaslarında AB Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy, Komisyon Başkanı Jose Manuel Barroso ve Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz'a Türkiye’deki sorunların hukukun üstünlüğü çerçevesinde çözüleceği konusunda teminat verdi. Bu teminat AB liderleri tarafından olumlu karşılandı.
Ancak yolsuzluk operasyonu sonrasında yaşanan görevden almalar, paralel devlet ve HSYK kanunu değişikliği ile ilgili tezleri muhataplarınca kabul görmedi. Böylelikle 17 Aralık yolsuzluk operasyonu sonrasında kamuda yaşanan kitlesel görevden almalar ve HSYK kanun teklifiyle ilgili Başbakan Erdoğan’ın ürettiği tezler Brüksel'de alıcı bulmadı. AB Liderlerinin konuyla ilgili olarak yaptığı çeşitli açıklamalar, gazetelerin bugün manşete taşıdığı Başbakan Erdoğan'ın 'Paralel yapı'yı öğrenen AB de çok rahatsız oldu' söylemlerini izaha muhtaç bıraktı.
FLAUTRE: 'BRÜKSEL'DE İKNA EDİCİ CEVAPLAR VEREMEDİ'
Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu Eşbaşkanı Helene Flautre, Erdoğan’ın Avrupa Parlamentosu’nda siyasi grup temsilcileri ile yaptığı “son derece hararetli” görüşmenin ardından bir açıklama yaptı ve Başbakan’ın aynen Gezi Parkı olaylarında olduğu gibi yolsuzluk davalarında da dış mihrakları sorumlu tuttuğunu ancak somut sorulara verdiği cevapların AP üyelerini “ikna etmediğini” açıkladı.
Flautre, "Ancak, ülkesinde yargı ve emniyette yaşanan dramatik görev değişiklikleriyle ilgili hususi sorularla karşılaştığında, AP vekillerini ikna edici cevaplar veremedi. Erdoğan, tıpkı Gezi olaylarını bertaraf etmek için kullandığı argümanları kullanarak, yolsuzluk soruşturmalarını ülkesindeki istikrarı bozmak isteyen dış bir girişim olarak yorumluyor. Yargının yeniden düzenlenmesinin meclisteki çoğunluğun egemenlik alanına girdiğini savunuyor." ifadelerini kullandı.
VAN ROMPUY:'BİZ HÜKÜMETİN KANUNİ DÜZENLEMELERİNE BAKARIZ'
AB Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy kendisine yöneltilen “Erdoğan paralel devletle ilgili size deliller getireceğini açıklamıştı, deliller sizi ikna etti mi?” sorusuna cevap verdi. Van Rompuy, Erdoğan’ın söylediklerini not ettiklerini ancak son tahlilde Türkiye’nin AB’yi oluşturan temel ilkelere uyup uymadığına baktıklarını söyledi: "Biz sadece hükümetin icraatına ve kanuni düzenlemelere bakarız."
FÜLE: 'YARGI İLE İLGİLİ YASA TASARISI HALA AVRUPA STANDARTLARINA GETİRİLMEYE MUHTAÇ'
AB Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu üyesi Stefan Füle, bugün AB Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu ile Brüksel'de bir araya geldi.
AB Komisyonu Sözcüsü Peter Stano, görüşmede (HSYK ) yasa tasarısı ile ilgili AB norm ve pratiklerine saygı göstermesi konusunda Türkiye'ye destek verilmesine yönelik açıklamaların ele alındığını belirtti.
Stano'nun verdiği bilgiye göre; Stefan Füle, yargı ile ilgili yasa tasarısının hâlâ Avrupa standartlarına getirilmeye muhtaç olduğunu ifade etti. Füle ayrıca, yolsuzluk iddialarıyla ilgili soruşturmaların tamamen bağımsız ve tarafsız şekilde devam etmesi gerektiğini yeniden vurguladı.
'PARALEL YAPIYI AB DE ANLADI' YALANI!
AB'den yapılan tüm açıklamalara rağmen bazı hükümet yanlısı medya grupları 'Paralel yapıyı AB'de anladı', 'Paralel yapı AB'yi de rahatsız etti' şeklinde haberler yayınlayarak gerçekleri çarpıtmaya çalıştı. 'Paralel devlet' yalanına ortak olan medya grupları, Başbakan Erdoğan'ın AB liderlerine paralel yapılanmayı örneklerle anlattığını ve AB'nin de buna ikna olduğu şeklinde gerçek dışı haberler yayınlayarak, AB'nin Türkiye'de yapılan görevden almalar, yargı müdahale ve paralel devlet iddiaları konusundaki endişelerini içeren açıklamalarını görmezden geldi.