Gaziantep Endüstriyel Simbiyoz Projesi hayata geçirildi

Gaziantep Endüstriyel Simbiyoz Projesi hayata geçirildi
Gaziantep Sanayi Odası (GSO), endüstride atıkların değerlendirilerek kaynakların etkin kullanımı ve ekonomiye katkı sağlamak amacıyla 'Gaziantep Endüstriyel Simbiyoz Projesi'ni hayata geçirdi.

Kalkınma Bakanlığı Cazibe Merkezleri Destek Programı kapsamında, İpekyolu Kalkınma Ajansı tarafından finanse edilen ve GSO liderliğinde yürütülen, 'Gaziantep Endüstriyel Simbiyoz Projesi' bilgilendirme toplantısı, Sanayi Odası Meclis Salonu'nda yapıldı. GSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Adnan Ünverdi, yaptığı konuşmada, küresel rekabet ortamında müşterilerin beklentilerinin sürekli değiştiğine işaret ederek, çevreye duyarlı üretim yapan, atıklarını minimize eden ve hatta atıklarını değerlendirerek ekonomiye kazandıran firmaların rakiplerinden bir adım daha öne çıktığını söyledi. Ünverdi, şunları söyledi: "Sanayi kuruluşlarının karşılıklı fayda sağlayacak ortaklıklar kurması olarak tanımlayabileceğimiz endüstriyel simbiyozü, atıkların değişimi, ortak enerji kullanımı, ve ortak kaynak kullanımı olarak tanımlayabiliriz. Artık, ülkemizin kalkınma ve bölgesel planlarında da yer alan endüstriyel simbiyoz, hem sürdürülebilir çevre için hem de işletmelerimizin verimliliklerinin artması noktasında önem arz etmektedir. Ortak kaynak kullanımı, üretim maliyetlerinin azaltılması, çevreye duyarlı üretim gerçekleştirilmesi ve müşterilerinin beklentilerini karşılamaları noktasında simbiyoz önemli bir çalışma olarak karşımıza çıkmaktadır."

İLK EKO ENDÜSTRİYEL PARKIN GAZİANTEP'TE KURULMASI HEDEFLENİYOR

Toplumda çevre bilincinin geliştirilmesi, sanayinin çevreyle uyumlu üretim yapması için çalışmalar yapmayı hedefleyen GSO'nun, 1998 yılında Atık Geri Dönüşüm Borsası'nı kurduğunu anımsatan Ünverdi, Gaziantep Endüstriyel Simpiyoz Projesi'ne ilişkin şu bilgileri paylaştı: "Kalkınma Bakanlığı'nın, Cazibe Merkezleri Destek Programı kapsamında finanse edilen projemiz ile ilimiz organize sanayi bölgesini içine alan bir fizibilite çalışması gerçekleştirilmektedir. Bu çalışma ile ilimizdeki simbiyoz olanakları belirlenecek ve bu olanakların ön fizibiliteleri hazırlanacaktır. Süreç sonunda öncelikli 3 olanak için hazırlanacak ön fizibilite raporları ve uygulama sürecinin planlarını içeren detaylı fizibilite raporu, Kalkınma Bakanlığına sunulacaktır. Kalkınma Bakanlığı tarafından raporların değerlendirilmesi sonrasında projenin 2. fazına geçilecek ve uygulama süreci başlatılacaktır. Polateli-Şahinbey OSB ile ilgili çalışmaların devam ettiğini anımsatan Ünverdi, "Gaziantep Endüstriyel Simbiyoz Projemiz içerisinde, yeni kurulacak olan bu sanayi bölgemizin Eko Endüstriyel Park olarak tasarlanması için yol haritası çıkartılacaktır. Sanayi bölgesinin bir bölümü endüstriyel simbiyoz mantığı ile dizayn edilerek, ülkemizdeki ilk eko endüstriyel parkın da Gaziantep'te kurulmasını hedefliyoruz." dedi.

İpekyolu Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Bülent Özkan da konuşmasında, kuruldukları günden beri bölgenin ve ülkenin kalkınmasını sağlayacak projelere destek verdiklerini belirterek, şunları söyledi: "Bu proje ile bölgemizdeki atıkların değerlendirilmesi sağlanacak. Projenin daha çok finansman boyutuna destek veriyoruz. Umarım projedeki fizibilite çalışmaları başarılı sonuçlanır ve bölgemizin ve ülkemizin kalkınmasında yol gösterici olur. Uygulama noktasında projeye destek olacağız."

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Latif Karadağ ise projenin alternatif enerji noktasında önemli bir çalışma olduğunu vurguladı. CİHAN
22 Aralık 2015 14:59
DİĞER HABERLER