Gaziantep'e özgü yöresel tatlı çeşitleri arasında önemli bir yere sahip olan katmer, Doğu Akdeniz Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı'nda (EMITT) tanıtılacak.
Gaziantep katmeri, 10-13 Şubat 2011 tarihleri arasında İstanbul TÜYAP Beylikdüzü Fuar ve Kongre Merkezi'nde düzenlenecek olan Doğu Akdeniz Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı'nda (EMITT) tanıtılacak.
Gaziantep'te, 150 yıldan beri katmer yapımını sürdüren ailenin üçüncü kuşak temsilcisi olan Mehmet Özsimitçi, 40 yıldan beri tutku ile sürdürdüğü bu işi sürdürüyor.
Mehmet Özsimitçi, katmeri uluslararası alanda tanıtmak için davet edildiği EMITT Fuarı'nda tanıtabilmek için son hazırlıklarını yapıyor.
Katmer Ustası Mehmet Özsimitçi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, katmerin uluslararası alanda tanıtımı için EMITT Fuarı'nın önemli bir fırsat olacağını söyledi.
-EMITT'E ÜÇ KİŞİ KATILACAK-
Mesleğine tutku ile bağlı olan bir usta olarak, sadece katmerin yapımı ve satışının değil, tanıtımını da düşündüğünü dile getiren Özsimitçi, şöyle konuştu:
''Katmer, sadece bölge insanı tarafından değil, Gaziantep'e gelen yerli ve yabancı turistler insanlar tarafından da ilgi görüyor. Yemek kültüründe özellikle baklava, kebap ve Antep fıstığı ile öne çıkan Gaziantep'in dünyaca meşhur katmerini de tanıtmak istiyorum. Bunun için tanıtıma büyük çaba harcıyorum. Ağustos 2010 yılında İzmir Fuarı'na katıldım ve burada açmış olduğumuz stantta katmerin tanıtımını en iyi şekilde yaptım.
Şimdi de EMITT Fuarı'na hazırlanıyorum. Dünyanın değişik ülkelerinden çok sayıda firmanın katılacağı, yerli ve yabancı turistlerin ziyaret edeceği bu fuara 3 kişi katılacağız. Açacağımız stantta, hem Gaziantep'e özgü katmeri yapacak, hem tanıtımını yapacak, hem de ucuz fiyattan müşterilere satacağız. Bu arada, katmerin patentini de almak istiyorum. EMITT Fuarı'na katıldıktan sonra, patent alma konusuna ağırlık vereceğim.''
-KATMERİN ÖZELLİĞİ-
Gaziantep katmerinin en önemli özelliğinin taş fırında pişmesi olduğuna işaret eden Özsimitçi, şunları kaydetti:
''Bizim kullanmış olduğumuz malzemelerin özel oluşu, taş fırındaki pişirim tekniği, bizim katmeri özel kılıyor. Katmerin ana ham maddesi hamurdur. Sert buğdaydan yapılan un, çok iyi bir şekilde yoğrularak, maharetli ustalar tarafından çok ince olarak açılır.
Daha sonra da açılan bu hamurun içine özel yapılmış sahan kaymağı, Antep fıstığı ve şeker konularak, taş fırında pişirilir. Özel malzemeler ve taş fırında yapılan pişirim, bizim yaptığımız katmeri özel kılıyor ve lezzeti artıyor. Bu da özellikle damak zevkine düşkün olan insanlar tarafından tercih ediliyor.''
-KATMER YURT DIŞINA GÖNDERİLİYOR-
Gaziantep'e gelen yerli ve yabancı turistlerin büyük ilgi gösterdiği katmeri yurt dışına da göndermeye başladıklarına dikkat çeken Özsimitçi, şunları kaydetti:
''Yurt dışından çok sayıda sipariş alıyoruz. Şehre gelen turistler, tattıkları katmeri ülkelerinde de tanıtıyor. Tane ile satılan katmerler, bazen kargo aracılığı ile, bazen de aracılarla sipariş sahibine ulaştırılıyor. Çin, Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Japonya ve pek çok Avrupa Birliği (AB) ülkesinden sipariş alıyoruz.
Yurt dışına 500'den fazla katmer gönderdik. Gaziantep'e gelerek bu lezzeti tadan yabancı turistler, ülkelerine döndükleri zaman bize ulaşarak sipariş veriyor. Hatta, tanıdıklarına göndermek için katmer göndermek isteyenler oluyor. Biz de tüm dünya, şehrimizin bu yiyeceğini tatsın diye kargoyla katmer gönderiyoruz.''