Gaziantep'te alternatif temiz yakıta geçme zorunluluğu getiriliyor

Gaziantep'te alternatif temiz yakıta geçme zorunluluğu getiriliyor
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ve Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından yapılan çalışmalar sonucunda, kent genelinde kademeli olarak alternatif temiz yakıta geçme zorunluluğu getiriliyor.

Çalışmaların sonucunu açıklamak için Gaziantep Valiliği'nde toplantı düzenlendi. Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, toplantıda, özellikle ısınmanın yol açtığı kirliliğin önlenmesi için alternatif temiz yakıt kaynaklarına geçiş olacağını söyledi. Şahinbey ve Şehitkamil ilçelerinde kademeli bir geçişle temiz yakıt kullanılacağını anlatan Şahin, şöyle konuştu: "İnsanımızı merkeze alıp çocuklarımızın geleceği adına şehrimizin geleceği adına bu kararların hızlı bir şekilde alınması gerektiğine inandık. Ve özellikle mahalle bazlı yaptığımız çalışmalarda her mahalledeki ölçümleri çıkarınca oradaki kullanılan yakıtların verileri elimizde komisyonumuzda da hem bunun geçiş tarihlerini belirledik. Hem de hangi mahaller olduğunu belirledik. Hem merkezi sistemde, hem bireysel sistemde vatandaşlarımızı zora sokmadan olacak şekilde planlarımızı yaptık. Bizim 1 yıl içerisinde mahalle bazlı hava kirliliği yüksek olan mahallelerde temiz yakıta geçilmesi gerekiyor. Alternatif temiz yakıtlara geçiyoruz. Güneş enerjisi ve doğalgaza geçişi hızlandıracak şekilde çalışmalarımızı tamamladık. Bunların maliyetlerini aşağıya çekilecek şekilde Büyükşehir Belediyesi olarak yardımcı olacağız. Özellikle sanayiye giden işçi servisleri ile ilgili, bununla ilgili çok önemli bir karar aldık. Bunların yaşlarını gençleştiriyoruz."

TEMİZ YAKITA GEÇİŞ KADEMELİ OLARAK GERÇEKLEŞTİRİLECEK

Şahinbey'de Beydilli, Güneş, 60. Yıl, Alleben, Kavaklık, Konak, Deniz, İstiklal ve 23 Nisan, Şehitkamil'de ise Kayaönü, Selimiye, Değirmiçem, Emek, Batıkent, Atatürk, İncilipınar, Güvenevler, Osmangazi, Pancarlı, Fatih, Sarıgüllük, Gazi ve Yaprak Mahallelerinin havası en kirli bölgeler olduğunu belirten Şahin, daha temiz bir hava soluyan Gaziantep'i hep birlikte inşa edeceklerini kaydetti. Vali Ali Yerlikaya da kentte 2011 ile 2013 yılları arasında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Hollanda Hükumeti işbirliğinden Kentlerde Hava Kalitesi Değerlendirme Sisteminin Geliştirilmesi Projesi (KENTAİR) kapsamında hava kalitesini mevsimlere ve iklimlere göre tespit çalışması yapıldığını aktardı.

PROJENİN DETAYLARI

Büyükşehir Belediyesi 2015 yılı içinde 'Pasif Örnekleme Çalışması' projesini hazırladı. Proje kapsamında kentin 29 noktasında 3 ay boyunca ölçümler yapıldı ve havası kirli mahalleler tespit edildi. Çalışmalar sonucunda kirliliğin en aza indirilmesi ve şehrin hava kalitesinin artırılması için Mahalli Çevre Kurulu'nda katı ve sıvı yakıt kullanımının sonlandırılarak alternatif temiz yakıta geçilmesi zorunluluğu kararı alındı. Öncelikle bölgesel hava kirlilik parametrelerinden partikül madde, kükürt oksit ve azot oksit değerlerinin yüksek olarak ölçüldüğü mahallelerde, ısınma amaçlı kullanılan katı ve sıvı yakıt kullananan iş yerleri ile sanayi tesislerinde bu atıkların kullanımı sonlandırılarak alternatif temiz yakıta geçilecek.
CİHAN
06 Kasım 2015 12:42
DİĞER HABERLER