Restorasyonu tamamlanan Bey Mahallesi'ndeki ''Gaziantep Üniversitesi Cenani Konağı Kültür Sanat Merkezi'' törenle açıldı.
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan açıklamaya göre, açılışa, AK Parti Gaziantep Milletvekili Nejat Koçer, Vali Yardımcısı Mevlüt Kurban, Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. M. Yavuz Coşkun, Gaziantep Üniversitesi Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Fahrettin Göğüş ve Prof. Dr. Mehmet Koruk, Rektör Danışmanı Prof. Dr. Cahit Bağcı, Şehitkamil Kaymakamı Mehmet Aydın, Gaziantep Üniversitesi Genel Sekreteri Ercan Eroğlu, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Fuat Özçörekçi, Prof. Dr. Asım Cenani ve aile yakınları ile çok sayıda davetli katıldı.
Vali Yardımcısı Kurban, yaptığı konuşmada, Gaziantep'in kültürel zenginliğine işaret ederek, bu binalar gelecek nesillere ulaştırılmak için bize emanet edilen mekanlar olduğunu söyledi.
Kurban, ''Şu güzellik sadece bizim jenerasyonumuzla yok olup gitmemeli. Bizden sonrakilerde bu güzelliği doya doya tatmalı ve kendi fonksiyonları doğrultusunda kullanmalı. Burası insana tarihe yolculuk yapmış gibi geliyor. Ne olursa olsun Gaziantep bu konuda gerçekten gurur duyulacak ilimiz. Sadece tek tek binalar değil kocaman mahalleleri aslına uygun onararak, insanımızın gelecek nesillerin hizmetine sunulmaktadır. Bu bizlere kıvanç veriyor. Özellikle ortaya çıkarılan mekanlar sanat için, kültür için yapılıyorsa bunun anlamı çok daha büyüktür. Gaziantep ekonomik zenginliğinin yanında, kültürel zenginliği yakalayamazsa bu ekonomik zenginlik günün birinde yok olup gidecektir'' diye konuştu.
Rektör Coşkun da yaptığı konuşmada, burayı ilk gördüklerinde nasıl bir tesis olur diye hayal kurmaya başladıklarını ifade ederek, şunları söyledi:
''Her tarafı kırık, dökük, yok olmuş çok kötü bir vaziyetteydi. Burası güzel bir tesis, bir sanat merkezi haline gelebilirdi. Daha sonra arkadaşlarımızla birlikte yoğun bir mesai içerisine girdik. Gaziantep Üniversitesi olarak kültür ve sanat kalemine bütçe alabilen, o konuda bir kalem ve kaynak oluşturan Türkiye'deki birkaç üniversiteden biriyiz. Aldığımız bu paraları çok iyi bir şekilde projelendirerek bu tesisin ortaya çıkmasını sağladık. Her şeyden önce şunu söylemek istiyorum. 150 yıla yakın geçmişi olan böyle bir evi, böyle bir konağı Gaziantep'te herkesin artık gıptayla bakabileceği bu konağı bağışlayan Ali Cenani ile tüm Cenani ailesinin mensuplarına, özverili çalışmalarından dolayı Metin Karadağ'a ve Burcu Nakıboğlu'na yürekten teşekkür ederim.''
Üniversitelerin sadece eğitim yuvası olmadığını ifade eden Coşkun, iyi bir eğitimin yanı sıra dokuyla bütünleşmek, hayata dokunmak, nefes alan bir üniversite ortaya koymak için çalıştıklarını anlattı. Coşkun, ''Şehirde her yerde nefesimiz hissedilsin istedik. Bütün alanlarda, bütün projelerde var olmaya çalıştık. Sanayiden sosyal projelere, eğitimden sanata kadar istedik ki üniversitenin eli değsin. Burada bir sanat merkezine kavuştuk. Bu kültür sanat merkezi Gaziantep'te çok sanatsever insanın ev sahipliğini yapacak. Birçok insan burada bir şeyler öğretecek ve katkı ortaya koyacak. Bütün bunlar için biz Gaziantep Üniversitesi olarak açığız'' dedi.
Gaziantep Üniversitesinin son zamanlarda şehre çok güzel değerler kattığını belirten Milletvekili Nejat Koçer de ''Gaziantep Üniversitesinin her projesinde ayrı bir heyecan duyuyoruz. İsimlerini sayamadığımız arka arkaya birçok proje hayata geçiyor. Geçtiğimiz hafta uluslar arası tıp kongresini hep birlikte açtık. Gaziantep Üniversitesi çok önemli bir kongreye imza attı. Bugünde Gaziantep'e değer katacak çok önemli bir tesisi hizmete açıyoruz. Kendilerine teşekkür ediyorum'' dedi.
Cenani Ailesi adına konuşan Prof. Dr. Asım Cenani de en mutlu günlerinden birisinde olduğunu ifade ederek, ''Aslında buranın yapılmasında biraz geç kaldık. Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. M. Yavuz Coşkun;un sayesinde çok kısa bir zamanda tamamladık. Bu binayı bize kazandırdılar. 1830;lardan itibaren Mehmet Cenani Efendiden başlar bu konak. Büyüklerimiz zamanında eğitim açısından katkılarda bulunmuşlardır'' diye konuştu.
Konağın restorasyonunda emeği geçenlere teşekkür eden Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Fuat Özçörekçi, şöyle konuştu:
''Burada olduğum için mutluyum. Bu sokaklarda çocukluğu geçmiş biri olarak bu heyecanı paylaşmak çok güzel bir duygu. Emeği geçen Cenani ailesine ve Gaziantep Üniversitesine çok teşekkür ediyorum. Gaziantep;in bir kültür, turizm kenti olması konusunda verilen her emek çok büyük bir değer katıyor bizlere. Bu vesileyle sadece eğitim öğretim değil kültür hayatına da yapmış olduğu katkılardan dolayı Gaziantep Üniversitesine çok teşekkür ederim.''
Gaziantep kültürüyle ilgili çalışmalar yapan yazar Akten Köylüoğlu da Gaziantep'in kültürel değerlerine sahip çıkan bütün insanlara teşekkür ederek, geçmişten bugüne her türlü kültürün Gaziantep'te odaklandığını ifade etti.
Açılış konuşmalarının ardından, Prof. Dr. Asım Cenani, Zeynep Nebile Hacıhanefioğlu, Mehmet Yavuz Cenani, Olcay Bayram, Mehmet Taylan Bayram, Halide Meral Dai, Leyla Dai, Osman Keyvan Bayram, Halide Aral, Ahmet Necati Dai, Rıza Cenani ve Emine Cenani adına torunları Ökkeş Güzelbey'e, Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ziya Bayraktaroğlu ve üniversitenin avukatı İbrahim Satıl'a plaket takdim edildi.
(ZEY-ST)30.09.2011 12:08:00