Gediz Üniversitesi 'yenilenebilir enerji' laboratuvarı kurdu

İZMİR (CİHAN)- Sayıları hızla artan yenilenebilir enerji santrallerinde teknik eleman sıkıntısı çekiliyor. En büyük ihtiyaç ise rüzgar türbinlerine. Gediz Üniversitesi, sektörün talebi üzerine düğmeye bastı, İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi (İAOSB)'nde Türkiye'nin en gelişmiş yenilenebilir enerji laboratuvarını kurup eğitime başladı. Liseli kursiyerlere, daha ilk haftadan iş teklifleri yapıldı.

Enerjide yükselen değer, yenilenebilir santraller. Türkiye'nin hemen her yerinde yatırımlara imza atılıyor, özellikle de Ege bu alanda öne çıkıyor. İzmir, Çanakkale, Manisa ve Balıkesir başta olmak üzere bölgenin pek çok yerinde rüzgar türbinleri kuruluyor, bu çevreci kaynaktan elektrik elde ediliyor. Önümüzdeki günlerde rüzgarın dışında güneşten de faydalanılması, Ege'nin yanısıra İç Anadolu ve Akdeniz'de bu yönde yatırımlar yapılması bekleniyor. Enerjide dışa bağımlılığı azaltan, çevreci ve temiz kaynakların ekonomiye kazandırılmasını sağlayan bu tesislerde yetişmiş işgücü sıkıntısı çekiliyor. Santrallerin montajında ve bakımında çalışacak ara eleman bulunamıyor, yeni yatırımlarla ihtiyacın daha da artacağı öngörülüyor.

Gediz Üniversitesi, sektörün talebi üzerine İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği'yle proje hazırladı, İzmir Kalkınma Ajansı da destekledi. İAOSB'de geçen günlerde hizmete açılan üniversite yerleşkesine, yenilenebilir enerji laboratuvarı kuruldu. Proje kapsamında pilot seçilen Kınık Teknik Lisesi ve Mesleki Teknik Eğitim Merkezi'nden 36 öğrenci ve Kınık Tarımsal Kalkınma Kooperatifi'nden dört kişi, 10 hafta sürecek eğitime alındı. Proje koordinatörleri Gediz Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi'nden Doç. Dr. Selim Solmaz ve Yrd. Doç. Dr. Durmuş Uygun, kursiyerlere ilk haftadan itibaren iş teklifleri geldiğini açıkladı. Doç. Dr. Solmaz, başta rüzgar santralleri olmak üzere yenilenebilir enerji yatırımlarındaki eleman açığını kapatacak eğitimin, işsizliğe de ilaç gibi geleceğini dile getirdi: "Teknik lise, meslek yüksekokulu mezunları başta olmak üzere bu alana ilgi duyanları eğiterek, yenilenebilir enerji sektörüne ve ülkemize önemli bir hizmette bulunmuş olacağız." Yrd. Doç. Dr. Uygun ise Gediz Üniversitesi Seyrek Kampüsü'ndeki rüzgar ve güneşten aynı anda elektrik elde edilen hibrit yenilenebilir enerji santralinin de eğitimde kullanılacağını ifade etti: "Hem Türkiye'nin en gelişmiş yenilenebilir enerji laboratuvarımızdan hem de hibrit elektrik santralimizden yararlandığımız eğitimle bir ilke imza atıyoruz." CİHAN
12 Mart 2015 09:17
DİĞER HABERLER