'Gelecekte her şey birbiriyle bağlı, her şey akıllı olacak'

'Gelecekte her şey birbiriyle bağlı, her şey akıllı olacak'
Uludağ Ekonomi Zirvesi'nde teknolojik gelişmelerin ele alındığı oturumda bilişimin günlük hayata etkisi masaya yatırıldı. Konuşmacılardan Süreyya Ciliv, teknolojik gelişmelere ayak uyduramayanların giderek yok olacağını söyledi. Çiğdem Ertem, gelecekte insanların çevresinde çok sayıda sensörler olacağını ve bunların hayatı daha da kolaylaştıracağını, her şeyin birbirine bağlı, her şeyin akıllı olacağını kaydetti. Tamer Özmen de dijital çağı yakalamak için teknolojiye yatırım yapmanın yeterli olmadığını, şirket kültürünün de değişmesi gerektiğini dile getirdi.

Moderatörlüğünü Denizbank'tan Hakan Ateş'in yaptığı Teknoloji & Trendler oturumunda konuşan Süreyya Ciliv doğru işi, doğru zamanda yapmanın önemine vurgu yaptı. Ciliv, "Artık öyle bir dünyaya geldik ki yeni hayat dijital hayat. Yeni dünya var. Bu yeni dünya kısaca üç tane olaydan meydana geliyor. Bilgisayarlar her yere giriyor. O yüzden dünyanın nüfusu 7 milyar iken 50 milyar bilgisayar var. Çünkü bunlar her yere giriyor. İnsanların içine de girecekler, kollara da takılıyor. Gittikçe küçülüyor ve sensör dediğimiz boyutlarca küçülüyor." dedi.

İkinci olarak 'bulut' meselesine değinen Ciliv, "Dev serverlar, anlık sınırsız bilgi, big-data denilen olayı ortaya çıkarıyor. Yapay zeka bunun üstüne oturunca muazzam olaylar olacak." diye konuştu. Üçüncü olarak da mobil teknolojilerin yayılması ile her yerden bağlanabilme imkanının geliştiğine dikkat çekti. Ciliv, "Bu son 5-10 yılın olayı. Artık her yerden her zaman bağlanabiliyorsun. Bütün bu olaylar bir araya geliyor ve ortaya insanlar için muazzam bir kaynak çıkıyor. Bu bütün sektörleri etkiliyor. O yüzden artık buna uymayanlar geride kalacak demiyorum, yok olacaklar." değerlendirmesinde bulundu.

"GELECEKTE HER YERDE SENSÖRLER OLACAK"

Intel Türkiye Ortadoğu Afrika Başkanı Çiğdem Ertem ise teknolojinin temelinde insan olduğunu ifade ederken, şunları kaydetti:

"Gelecekte çevremizde çok sayıda sensörler olacak ve bu sensörlerle inşaların hayatı daha kolay olacak. Her insanın kanseri farklı olduğu gibi bunları daha erken ve her insana göre belirleyen cihazlar olacak. Her şey birbirine bağlı her şey akıllı."

"BULUT, ARTIK OLMAZSA OLMAZ"

Microsoft UK'dan Tamer Özmen de artık bulutların olmazsa olmaz duruma geldiğine işaret ettiği konuşmasında, şunları söyledi:

"Dijital çağı yakalamak için sadece teknolojiye yatırım yapmak gerekmiyor, yada sadece müşteriye yatırım yapmak yetmiyor şirketin kültürünü de değiştirmek gerekiyor. Bunu yaparken dijital dönüşümü de yaparsanız amacınıza ulaşırsınız."

Girişimci, Teknoloji yatırımcısı ve Futurist Nicklas Bergman da, şu görüşleri dile getirdi:

"Son 15-20 yılında biraz daha faklı alanlara bakmaya çalıştım. Özellikle bankacılık teknolojilerine, nano teknolojilerine nöronlar, bunların hepsine baktım ve ilginç olan şu ki tüm bu sektörleri bir araya getirmek mümkün ortak paydaları teknoloji olduğu için ve aynı anda da bu alanların öncekinden daha ön plana çıktığını gördük. Artık aklımıza gelen her şey için teknolojiyi kullanılıyor. Teknolojilerden korkmamalıyız, aksine eskiye takılıp kalmaktan korkmalıyız."
Cihan CİHAN
25 Mart 2016 14:17
DİĞER HABERLER