Yıldız Taşdelen Erli - Fiyatındaki yükseliş nedeniyle düğünlerde altın takı takanların sayısının azaldığı günümüzde, Türkiye'nin Batı'sında 14 ayar altınlar rağbet görürken, Doğu ve Güneydoğu bölgeleri için 22 ayar vazgeçilmez özelliğini koruyor.
Yaz mevsiminin gelmesiyle başlayan düğün sezonuna karşın kuyumculuk sektöründe satışların düştüğü belirtiliyor. Türkiye'de bölgelere göre değişmekle birlikte bir düğünde damat tarafının geline taktığı altının tutarı 2007'ye göre 3 kat fiyat artışıyla 15-20 bin lira arasında bulunuyor.
Güneydoğu Anadolu, Doğu Akdeniz ve İç Anadolu'nun bazı illerinde damat tarafının geline hala 22 ayar altın takmayı tercih ettiği, Batı'ya doğru gelindiğinde ise 14 ayar ya da pırlantanın tercih edildiği belirtildi.
İstanbul Kuyumcular Odası (İKO) Başkanı Alaattin Kameroğlu, A.A muhabirine yaptığı açıklamada, geçen yıl yaz döneminde fiyatı 1.100 dolar/ons olan altının şu anda 1.500 dolar/ons seviyesinde bulunduğunu anımsatarak, ''altın fiyatlarının düşmemek için direndiğini'', bunun da kuyumculuk sektöründe satışlara olumsuz yansıdığını, sektördeki ''ufacık'' hareketin ise başlayan düğün sezonundan kaynaklandığını ifade etti.
Kameroğlu, kuyumculuk sektöründe satışların 2010'un Temmuz ayına göre bu yılın aynı döneminde yüzde 20 düştüğüne dikkati çekerek, düğün, nişan ve sünnet gibi törenlerde altın takmanın Türk gelenek ve göreneklerindeki önemine işaret etti. Kameroğlu, ''Bu kırsalda daha çok uygulanıyor. Batı'ya doğru geldikçe değişiyor. 10 yıl önce düğünde damat tarafı geline 10 bilezik takabilirken, şimdi bu 1-2'ye kadar düştü ya da daha düşük gramajlı bileziklere kaydı. Geline takılan setlerin de gramajları düştü. Bunda altın fiyatlarının etkisi çok büyük'' dedi.
Farklı takılara yönelişin de söz konusu olduğunu belirten Kameroğlu, Cumhuriyet altını satışlarının azaldığını, insanların çeyrek takmak yerine para, gram altın, 14 ayar ''pres'' ya da ''döküm'' çeyrek görünümlü altın taktığını anlattı.
Altın fiyatlarındaki yükseliş nedeniyle ihracatın da azaldığını ifade eden Kameroğlu, bu dönemde kuyumcuların sermayelerini muhafaza etmeye çalıştığını, az da olsa bazı kuyumcuların kapandığını söyledi.
-TRABZON ÖRME BİLEZİĞİN DE AYARI DÜŞTÜ-
İstanbul Mücevherciler Kuyumcular ve Sarraflar Derneği Başkanı Mehmet Ali Yıldırımtürk de daha önce damat tarafından istenen ''10 burmalı bilezik, 2 metre zincir'' şeklindeki isteklerin azaldığını, bunda altın fiyatlarının yüksekliği ve sosyal güvenlikteki değişim nedeniyle yeni kurulan evliliklerde çok fazla güvence aranmamasının etkili olduğunu ifade etti.
Yıldırımtürk, altın fiyatları nedeniyle 3 yıl öncesine göre kuyumculuk sektöründe satışların yüzde 90 düştüğünü savunarak, günümüzde düğün, nişan ve sünnet gibi törenlerde takı takanların sayısının azaldığını bildirdi.
Damat tarafının geline aldığı altın miktarında fazla değişiklik olmadığını, ancak daha düşük gramajlı ve gösterişli bilezik ve setlerin tercih edildiğini belirten Yıldırımtürk, ''Evlenirken tercih edilen 18 ayar alyans yerine önce 14, şimdi de 8 ayarlar tercih edilmeye başlandı. Her yaşta kullanılan 22 ayar Trabzon örme bilezikleri çok klasiktir. Bugünlerde onların da 14 ayarı yapılmaya başlandı ve üzerine 22 ayar yaldız yapılarak 22 ayar görünümü verildi. Fiyatı ise yarı yarıya fark ediyor. Çeyrek satışları da azaldı'' diye konuştu.
Dış pazarların daralmış olması nedeniyle sektörün ''biraz'' iç piyasaya yönelmiş durumda olduğunu, kuyumculuk sektöründe fiyat artışlarına göre iyileştirmeler yapıldığını, alıcıya uygun ürünler üretildiğini anlatan Yıldırımtürk, yaz aylarında altın fiyatlarının gerilemesini beklediklerini kaydetti.
Mehmet Ali Yıldırımtürk, çeyrek altının yarısının üretilmesi konusuna Ankara'dan gelecek talebe göre sıcak bakıldığını, yeni hükümetin kurulmasının ardından 2 yıldır istedikleri çeyrek altının yarısının üretiminin gerçekleştirilebileceğini söyledi.
(YLD-ALİ-MSE)04.07.2011 11:34:07