'Gelişen ülkelerde sermaye çıkışı artıyor, döviz rezervi azalıyor'

'Gelişen ülkelerde sermaye çıkışı artıyor, döviz rezervi azalıyor'

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Başkanı İbrahim Burkay, ABD Merkez Bankası FED'in faiz politikasının etkilerine değinerek, "Bu koşullardan en çok etkilenen ülkelerin başında Türkiye gibi gelişen ülkeler geliyor. Gelişen ülkelerde sermaye çıkışı artıyor, döviz rezervi ise azalıyor." dedi.

IMF ve Dünya Bankası'nın, temmuz ayı içerisinde yayımladıkları güncelleme çalışmaları ile dünya ekonomisinde büyüme beklentilerini yüzde 2,9'dan yüzde 2,6'ya indirdiğini hatırlatan Burkay, şu değerlendirmeyi yaptı: "Gelişmiş ülkelerin büyüme beklentisi yüzde 2,4'ten yüzde 2,1'e, gelişen ülkelerde ise büyüme beklentisi yüzde 4,3'ten yüzde 4,2'ye çekildi. Dünya Ticaret Örgütü verilerine göre küresel mal ticaretinde ise yılın ilk yarısında yüzde 10 düşüş kaydedildi. 2015 yılının ilk 5 ayında ABD'nin ihracatında yüzde 5,1 düşüş gözlenirken; Almanya, Fransa, İspanya, İngiltere ve İsviçre'nin ihracatındaki düşüş oranı yüzde 15'lere ulaştı. Zor bir dönemden geçen Rusya'nın ihracatındaki gerileme ise yüzde 29,1 oldu. Türkiye'nin ihracatındaki düşüş oranı ise yüzde 8,4 olarak kayıtlara geçti. Söz konusu ülkelerin ithalat rakamlarındaki düşüşler de ihracattaki gerilemeyle aynı doğrultuda gerçekleşti. Türkiye'nin yılın ilk 5 ayındaki ithalatı yüzde 10,6 geriledi."

"SERMAYE ÇIKIŞLARI ARTIYOR"

ABD Merkez Bankası FED'in faiz politikasının 2015 yılında dünya ekonomisini şekillendirmeye devam ettiğini dile getiren Burkay, şöyle devam etti: "Bu yıl içinde faiz oranlarını artırmayı planlayan FED, ekonomideki küçülmeye bağlı olarak faiz artışını ötelemek zorunda kaldı. Ancak söz konusu faiz artışlarının eylül ayında başlaması bekleniyor. FED'in faiz artışı küresel ekonomide giderek daha çok hissedilen yeni mali koşulları ortaya çıkarıyor. Bu koşullardan en çok etkilenen ülkelerin başında ise Türkiye gibi gelişen ülkeler geliyor. Gelişen ülkelerde sermaye çıkışı artıyor, döviz rezervi ise azalıyor."

"İRAN PAZARINDA YENİ DÖNEM BAŞLIYOR"

İran ile Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesi ve Almanya'nın nükleer müzakereler konusunda anlaşmasının sonucunda brent petrol varil fiyatının 55 doların altına kadar gerilediğini hatırlatan Burkay, "Yaşanan gelişme Türkiye'nin cari açığını ve enflasyonunu olumlu yönde etkiledi. İran'a uygulanan yaptırımların ve ambargonun kalkmasıyla ülkedeki ticaret ve ortaklıklarla birlikte rekabetin de hızla artması bekleniyor. Yunanistan'ın AB, IMF ve kreditörler ile anlaşması da AB ülkelerindeki iyileşmeyi destekleyecek bir gelişme olarak görülüyor." diye konuştu.

"SEÇİMİN ETKİLERİ SÜRÜYOR"

Burkay, Türkiye ekonomisinde ise 7 Haziran'da yapılan genel seçimin etkilerinin sürdüğünü, uzun vadeli ve reformlara odaklanmış bir hükümetin kurulmasıyla ötelenen yatırımların ve tüketimin artmasının beklendiğini kaydetti. Burkay, "Ekonomide güven ve beklentilerin oldukça düşük seviyelerde bulunduğu bir dönemde ortaya çıkan terör olayları ise ekonominin yeniden ivme kazanmasını olumsuz etkiliyor." ifadelerini kullandı.

2015 yılının ilk 6 ayında Bursa'nın ihracatının yüzde 12,7'lik düşüşle 5.8 milyar dolar olduğunu vurgulayan Burkay, ülke genelinde bu yılın Ocak-Mayıs döneminde yeni yatırım yapan yabancı firma sayısının 2 bin 407 olduğunu, Bursa'da kurulan yabancı şirket sayısının ise 5'te kaldığını sözlerine ekledi.



CİHAN

31 Temmuz 2015 12:02
DİĞER HABERLER