Gemlik Körfezi'ni kirlilikten kurtaracak hattın temeli atıldı

Gemlik Körfezi'ni kirlilikten kurtaracak hattın temeli atıldı
BURSA (CİHAN)- Bursa'da Gemlik Körfezi'ni kirlilikten arındıracak olan ve bünyesinde Mudanya, Güzelyalı, Altıntaş, Kurşunlu, Gemsaz, Küçükkumla, Büyükkumla ve Karacaali'de terfi istasyonları bulunan, 81.2 kilometre yağmursuyu ve kanalizasyon hattı çalışmaları başladı. Küçükkumla, Gemlik Karsak, Kurşunlu ve Mudanya'ya 4 adet arıtma tesisi ve 2 adet derin deniz deşarj sistemi bulunan yaklaşık 140 milyon liralık yatırım Gemlik, Mudanya, Güzelyalı ve Gemsaz'da eş zamanlı olarak başlatıldı.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, iki yıl içinde tamamlanması hedeflenen proje ile Gemlik Körfezi'ne, arıtılmadan bir damla bile su bırakılmayacağını belirterek, "Çevre için taviz dönemi bitti. Kimsenin kimseyi hasta etmeye hakkı yok." dedi.

Yaklaşık 140 milyon liralık bütçesi BUSKİ tarihinin en büyük bütçeli yatırımlarından biri olan ve Gemlik'ten Mudanya ve Karacabey'e kadar yaklaşık 115 kilometrelik sahil şeridini içine alan projede çalışmalara aynı anda Gemlik, Mudanya, Güzelyalı ve Gemsaz'da başlandı. Projenin Gemlik'teki temel atma törenine Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Gemlik Belediye Başkanı Refik Yılmaz ile çevre ilçe belediye başkanları katıldı. Recep Altepe, gelecek kuşaklara bırakılacak en önemli mirasın temiz hava, temiz su ve temiz toprak olduğunu belirterek, bu nedenle çevre için büyük bütçeli yatırımlar yaptıklarını kaydetti.

Aynı zamanda Marmara Belediyeler Birliği Başkanı olduğunu da hatırlatan Başkan Altepe, şunları kaydetti: "Marmara Belediyeler Birliği, tam 40 yıl önce Marmara Denizi'ni kirlilikten arındırmak için kuruldu. Marmara, üretim gücü nedeniyle lokomotif bir bölge. Türkiye sınırlarından gelen kirliliğin yanında Tuna Nehri aracılığıyla 10 ülkeden 80 şehir Marmara Denizi'ni kirletiyor. Bunlarla ilgili uluslararası alanda da çalışmalarımız sürüyor. Biz Marmara Denizi'ne, hatta göllerimize, derelerime direkt deşarj olmasın istiyoruz. Bunu önlemek için de Bursa ölçeğinde önemli yatırımlar yapıyoruz. Düne kadar Bursa merkezinde derelere akan kanalizasyonları kolektöre bağlayıp, arıtma sistemine dahil ettik. Yine doğrudan deşarj yapan fabrikaların atıklarını kolektöre bağlama çalışmalarında sona geldik. Artık onların atıklarını da biz arıtacağız. Hem yaptığımız yatarımın parasını hem de arıttığımız suyun bedelini onlardan alacağız. Artık bekleyecek, kaybedecek zamanımız yok. Çevre ile ilgili yasalar çıkalı 30 yıl olmuş. Biz bu yasaları tavizsiz bir şekilde uygulayacağız. Kimsenin kimseyi hasta etmeye hakkı yok."

CİHAN
09 Mart 2015 17:59
DİĞER HABERLER