Genç yaşta hipertansiyon öldürebilir

Genç yaşta hipertansiyon öldürebilir
Hipertansiyonun sadece yaşlılarda değil, gençlerde de görülebileceğini belirten uzmanlar, erken yaşlardaki hipertansiyonun önemsenmesi gerektiği konusunda uyarıyor.

Dahiliye Uzmanı Dr. Arzu Yalçın, hipertansiyon hakkında bilinmesi gerekenlerle ilgili açıklama yaptı. Kan basıncı yükseliği olarak bilinen hipertansiyonun genelde genetik olduğu veya 40'lı yaşlardan sonra ortaya çıktığını kaydeden Yalçın, "Bu dönemde görülen hipertansiyon 'esansiyel hipertansiyon' adını alır. Sebebi, damarlarda direnç artışı, kalbin artan damar direncine karşı yüksek basınçla verdiği yanıttır. Bir başka anlamda damar sertliği de denebilir." ifadesini kullandı. Hastaların ilaç tedavisine başlaması gerektiğini açıklayan
Yalçın, "Kilo fazlalığı varsa onun verilmesi, dolayısıyla beslenmenin düzenlenip egzersiz yapılması da önemlidir." dedi.

Erken yaşlarda da hipertansiyonun görülebileceğini belirten Yalçın, "Hipertansiyon, önemsenmesi gereken bir durumdur. Mutlaka altında yatabilecek nedenler araştırılmalıdır. Sekonder hipertansiyon da denen bu durum için en sık rastlanan nedenler böbreksel ve hormonsaldır. Böbreklerin sık enfeksiyonları, taşları, böbrek damar hastalıkları, böbrek üstü bezi hormonlarının anormal çalışması, tiroit bezi bozuklukları gibi pek çok sebep olabildiği gibi, çağımızın hastalığı olan metabolik sendrom sebepleri arasındadır. Metabolik sendrom, şişmanlık, diyabet veya ona meyil yaratan sendromlar, ürik asit yüksekliği, trigliserid yüksekliği, HDL (iyi kolesterol) düşüklüğü, hipertansiyon gibi durumlardan en az 3'ünün bulunmasıdır. Gebelikte çıkan ve doğum sonrası süren hipertansiyonlar da kadınlarda görülmektedir." ifadelerini kullandı.

İkincil hipertansiyonda sebebe yönelik tedavi yapıldığını sözlerine ekleyen Yalçın, "Eğer yeterli olmazsa ilaç tedavisine başlanır. İlaçlar genelde ömür boyu kullanılır." dedi. Hastaların ilaçları düzensiz kullanması durumunda tansiyonun ani yükselmesine, beyin kanamasına yol açabileceğini dile getiren Dr. Yalçın, "Uzun vadede böbrek, göz gibi organların bozulması söz konusu olur. Kalp yetmezliği, ritm bozuklukları, kalp krizini kolaylaştırma gibi sonuçlar ortaya çıkar. Sağlıklı beslenme, egzersiz yapma sebep her ne olursa olsun tedavinin vazgeçilmez bir parçasıdır." bilgisini verdi.

Cihan CİHAN
01 Mart 2016 18:07
DİĞER HABERLER