Genelkurmay Başkanı Akar: Türkiye dünyada yaşanan 3 büyük krize komşu

NATO Askeri Komitesi Genelkurmay Başkanları Konferansı'nda konuşan Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar, Türkiye'nin dünyada yaşanan üç büyük krize komşu olduğunu söyledi. Bunları Suriye, Irak ve Ukrayna olarak açıklayan Akar, PKK ve IŞİD tehlikesine de dikkat çekti. Akar, bu krizlerin NATO'nun güvenliğini de tehlikeye attığını anlattı.

NATO Askeri Komitesi Genelkurmay Başkanları Konferansı Conrad Otel'de başladı. Konferansın açılış konuşmasını yapan Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar, IŞİD, PKK ve Suriye sorunları hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Türkiye'nin çevresindeki krizlere dikkat çeken Akar, özellikle uluslararası koalisyonla beraber IŞİD'e karşı mücadeleyi sürdürmekte kararlı olduklarına vurgu yaptı. Akar, " Türkiye şu anda NATO'yu etkileyen üç büyük krize komşu olan tek NATO üyesidir. Bu krizlerden kastım Suriye, Irak, Ukrayna krizleridir. NATO'nun güney ve doğu kanatlarında ortaya çıkan bu tehditler sizin de bildiğiniz gibi sadece bölgeyi değil aynı zamanda küresel güvenlik ortamını da etkilemektedir. Bu sebepten dolayı NATO'nun, ittifakın güvenlik ve emniyetini bu ortam içerisinde nasıl güvence altına alacağını tartışmanın da tam vaktidir." ifadelerini kullandı.

Suriye'deki soruna da dikkat çeken Akar, şunları söyledi: "Suriye deki çatışmalar 2. Dünya savaşından bu yana dünya üzerinde yaşanmış olan en büyük insani felaket olarak tanımlanabilir. 2011'den bu yana ikili ve çok taraflı tartışmalar Suriye ile bağlantılı olarak dostlar ve ittifak içerisinde görüşülmekte ve tartışılmaktadır. Ama bütün bunlara rağmen henüz şu ana kadar önleyici tedbirler uygun şekilde alınamamıştır. Ne yazık ki Suriye artık büyük bir karmaşa için ve çıkmaza sürüklenmiştir. Bu durum bütün dünyayı etkileyecek neticelerle bir Suriye krizine dönüşmüştür. Aynı zamanda görüyoruz ki yabancı terörist savaşçılar da alarm düzeyinde hepimize bir tehdit teşkil eder hale gelmiş ve gittikçe artan bir ciddiyet kazanmıştır. Özellikle DAEŞ şimdiye tadar görülmüş en barbarca terörist grup olarak hem bölgeye hem de küresel istikrara doğrudan bir tehdit oluşturmaktadır. DEAŞ faaliyetleri Türkiye sınırında gerçekleşmekte ve ciddi olarak NATO'nun güvenliğini de tehdit etmektedir. Bu çerçevede ulusal çabalarımızın ötesinde Türkiye uluslararası koalisyonla beraber DAEŞ'e karşı mücadelesini sürdürmekte kararlıdır. Mülteci sorunu çerçevesinde Türkiye bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da Suriye ve Suriyelilere sağladığı yardımalar ve desteğe devam edecektir." Türkiye 2 milyon Suriyeli ve Iraklıya ve sahipliği yaptığını hatırlatan Akar, şu ana kadar 6 milyar dolarlık bir harcama yapıldığını belirtti.

'PKK, ULUSLARARASI MEŞRUİYET KAZANMAYA ÇALIŞMAKTA'

Türkiye'nin PKK terör örgütüyle de mücadelesine devam ettiğini dile getiren Akar, "PKK terör örgütü bölgesel güvenliğe de bir tehdit teşkil etmektedir. Suriye ve Irak'taki durumdan faydalanan PKK uluslararası camianın gözünde meşruiyet kazanmaya çalışmaktadır. Ama bu esnada yaşlı kadın erkek ve çocukları öldürmeye acımasız saldırılar düzenlemeye masum insanların hayatını almaya devam etmektedir." diye konuştu.

Suriye ve Irak'taki krizin hem komşu ülkeler için hem de koalisyonun aktif alarak mücadele yürüten üyeleri için kapsamlı ve karmaşık bir sorun haline dönüştüğüne işarete den Akar, "Eğer bizler şu anda bu tehditlere bir cevap veremeyecek olursak kendimizi çok daha ciddi problemlerle karşı karşıya bulabiliriz. Daha fazla göç daha fazla mülteci daha fazla terör saldırısı daha azla çatışmayla kendi kendimizi karış karşıya buluruz. Ve kendi ülkelerimizi refah ve huzurunu bozan bir istikrarsızlıkla karşılaşırız." uyarısında bulundu.

Rusya ve Ukrayna arasındaki soruna da değine Akar, ittifakın ve bölgenin bu istikrarsızlıktan olumsuz etkilendiğini dile getirdi. "Konferansın bütün bu değişen güvenlik ortamına uygun tartışmaları beraberinde getireceği ve NATO için verimli ve yapıcı neticeler ortaya koyacağına inancımı bir kere daha vurgulamak isterim." dedi

PAVEL: GÜNEYDEKİ GÜVENLİK ZAFİYETİ ÖNEMLİ BİR KONU

Konferansın açılış konuşmasını NATO Askeri Komitesi Başkanı General Petr Pavel yaptı. Pavel, Organizasyondaki iyi ev sahipliğinin Türkiye'nin ittifaka gösterdiği desteğin ifadesi olduğunu söyledi. Pavel, NATO'nun güney kanadında gelişmekte olan güvenlik zafiyetinin komitenin ele alacağı önemli konulardan olacağı kaydetti.

Açılış konuşmasını ardından bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar'ın ev sahipliğinde İstanbul konferansında bir araya gelen üst düzey komutanlar, başta Suriye ve Ukrayna'daki gelişmeler olmak üzere bölgesel ve uluslararası güvenlik konularını ele alınıyor. Toplantıda Ortadoğu'nun yanı sıra Afganistan'da devam eden operasyonlar ve Avrupa'nın güvenlik sorunları görüşülüyor. Toplantıda Doğu Avrupa'da Rusya ve Ukrayna arasındaki kriz, Karadeniz, Baltık Denizi meseleleri, IŞİD tehdidi, küresel barış ve Suriye'deki iç savaş konuları da masaya yatırılıyor.

Basına kapalı devam eden konferansın bugünkü etabının sonunda ise Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ve NATO Askeri Komite Başkanı General Petr Pavel'in katılımıyla basın toplantısı düzenlenecek. Yılda iki kez Brüksel'de toplanan Askeri Komite, yılda bir kez de üye bir ülkede toplandığı düzenliyor.

CİHAN
12 Eylül 2015 09:56
DİĞER HABERLER