Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyasyon Onkolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Evrim Metcalfe, Dünya ve Türkiye'de giderek artan kanserin önde gelen ölüm nedenlerinden biri olduğunu söyledi.
Doç. Dr. Evrim Metcalfe, 01-07 Nisan Kanserle Savaş Haftası dolayısıyla açıklama yaptı.
Kanserin, vücuttaki organ ve dokulara ait hücrelerin, kontrolsüz bir şekilde çoğalması olduğunu belirten Doç. Dr. Metcalfe, "Kanser hücreleri normal hücrelerden farklı olarak, sürekli bölünme ve ölümsüzleşme özellikleri nedeniyle organ ve dokularımızda kötü huylu kitlelere yol açtığı gibi, vücudumuzda bu anormal hücreleri yok eden koruyucu mekanizmaları atlatarak; lenf ve kan dolaşımına, komşu lenf bezelerine veya başka organlara da sıçrayabilmektedir." dedi.
Erken tanının hayat kurtaracağını dikkat çeken Metcalfe, "Bu nedenle 'Erken teşhis hayat kurtarır' diyoruz. Teknolojik ve bilimsel yeniliklerle, kanserin tanı ve tedavisi geçmiş yıllara göre çok gelişmiştir. Ancak bilinmelidir ki kanser tedavisi kadar önem taşıyan bir diğer kavram da kanserden korunmadır. Korkulanın aksine, kanserin ailesel geçiş riski, çevresel faktörlerle kıyaslandığında çok daha az olup yüzde 10 civarındadır." şeklinde konuştu.
Metcalfe, şu ifadeleri kullandı: "Ailesinde çok genç yaşta kanser tanısı olanlarda, önceki kuşakta üçten fazla kanser vakası bulunanlarda ve aile bireylerinden birinde iki veya daha fazla farklı tip kanser tanısı olanlarda genetik geçişten şüphelenilebilir. Oysa ki sigara alışkanlığı, obezite, dengesiz beslenme, sporsuz yaşam ve güneş ışınlarına aşırı maruz kalma gibi çevresel faktörler kanser sebeplerinin yüzde 90'ını oluşturmakta olup çoğu önlenebilir faktörlerdir. Özellikle sigara, başta akciğer, gırtlak, yutak, idrar kesesi ve rahim ağzı kanseri olmak üzere pek çok kanserde başlıca sebeptir."
Cihan CİHAN