Giresun Belediyesi'nce uygulanan 'Giresun Adası ve Zamanda Yolculuk Turizmi Projesi' kapsamında M.Ö. 800 yılında geçtiğine inanılan Herkül'ün 'Altın Post' mitolojik efsanesi canlandırıldı.
Giresun Belediyesi'nce uygulanan 'Giresun Adası ve Zamanda Yolculuk Turizmi Projesi' kapsamında M.Ö. 800 yılında geçtiğine inanılan Herkül'ün 'Altın Post' mitolojik efsanesi canlandırıldı.
Aksu Festival alanında gerçekleştirilen projenin uygulaması hakkında açıklamada bulunan Giresun Belediye Başkanı Kerim Aksu, proje ile yaklaşık 3 bin yıl önceki Giresun'u canlandırdıklarını söyledi. Başkan Aksu, Aksu Deresi'nin Karadeniz ile birleştiği alanda binlerce yıldır 'Mayıs Yedisi' geleneğinin yaşatıldığını hatırlatarak, bu gelenekte dileklerin gerçekleşmesi için sacayaktan geçme, dertlerin belaların denize atılması anlamında denize 7 çift bir tek taş atılma gibi adetlerin yerine getirildiğini vurguladı.
Belediye Başkanı Aksu, o tarihteki Türk kavimlerinin bölgedeki yaşantıları, gelenek görenekleri, ne yedikleri ne içtikleri, nasıl giyindikleri gibi özelliklerin bugün birebir yansıtıldığını ifade ederek, şunları söyledi: "Herkül ve Arganotların Giresun Adası'na Altın Postu aramaya geldiği dönem, yani M.Ö. 800 yılı canlandırılmaktayız. Aynı zamanda Giresun Aksu Festivali'nin ilk yıllarını da bu etkinlikle canlandırmaktayız."
Giresun Belediyesi Proje Ofisi Koordinatörü Hakan Adanır ise yaptığı açıklamada, projenin uygulamaları hakkında bilgiler verdi. Adanır, "Belediye olarak uzun süredir bu proje için çalışıyoruz. Bu konuda ürettiğimiz projemizi DOKA'nın da desteklemesiyle hayata geçirme şansımız oldu. M.Ö. 800 yılına gideceğiz. Bu yıllarda bölgede yaşayan Saka Türkleri, Giresun Adası'nı ziyaret edecek. Adaya altın postu aramak için gelen Herkül ve Argonotlar, ayrıca adada yaşayan Amazonlarla karşılaşacaklar." dedi.
Yapılan uygulamaların ardından temsili Saka Türkleri, o günün kıyafetlerini giyerek teknelerle, kıyıdan 1 mil açıkta bulunan Giresun Adası'na gitti. Adada temsili Herkül, Argonotlar ve Amazon kadınlarla karşılaşan Saka Türkleri, burada o dönemin araç gereçlerini kullanarak yemek yedi.
MİTOLOJİDE ALTIN POST EFSANESİ
Doğu Karadeniz'de üzerinde yaşanabilir tek adası olan Giresun Adası tarihte önemli bir yere sahip. Mitolojide geçen 'Altın Post' peşindeki Argonotlarla ilgili önemli bir olaya sahne olmuştur.
"Thabai Kralı Athamanas'ın, Nefele adlı karısından iki erkek çocuğu olur. Sonraki yıllarda ikinci kez evlenen kral çocuklarını kurban ederse ülkesinin kıtlıktan kurtulacağına inandırılır. Bunu öğrenen anneleri Nefele, çocuklarını bulut ve buğuya sararak uçan altın bir posta bindirir ve onları Karadeniz'e doğru gönderir. Çocuklardan biri Çanakkale Boğazı'nda fırtınaya tutularak ölür, diğeri yoluna devam eder ve mitolojik kişilerce Çanakkale Boğazı ile Kafkasya arasında bir yere saklanır. Herakles döneminde aralarında güç tanrısı Herkül'ün de bulunduğu bir grup yiğit, altın postu ele geçirmek amacıyla Karadeniz'e açılırlar. Bir sürü serüven yaşadıktan sonra şimdiki adıyla Giresun Adası olan 'Aretias Adası'na gelirler. Altın postun burada saklı olduğuna inanmaktadırlar. Ancak adada onları ejderha yapılı kuşlar karşılar. Herkül'ün daha önce Stymphales Gölü çevresinden kovduğu kuşlar buraya yerleşmişlerdir. Kuşlar tüylerini ok gibi fırlatarak saldırıya geçerler. Argonotlar kalkanlarıyla kendilerini korumaya çalışsalar da bir arkadaşlarını yitirmekten kurtulamazlar. Sonunda kuşları öldürür ve altın postu aramaya koyulurlar. Bulamayınca da adayı lanetleyerek ayrılırlar."
(CİHAN)