"Gizli bilgi ve belge bulundurma" davası

"Gizli bilgi ve belge bulundurma" davası -İddianamede, suç örgütünün "Pandora" veri tabanında, NATO petrol boru hattına dair haritalar ve krokilerin arşivlendiği bildirildi
İZMİR (A.A) - İzmirdeki "gizli bilgi ve belge bulundurma" davasında okunmasına devam edilen iddianamede, suç örgütünün "Pandora" veri tabanında, NATO petrol boru hattına dair haritalar ve krokilerin arşivlendiği bildirildi.
     İzmir 12. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davada, TRT spikerleri Murat Cancanbay ve Oktay Durna tarafından iddianamenin okunmasına devam edildi.
     İddianamede, suç örgütünün veri tabanındaki Jandarma Genel Komutanlığı yapılanması bölümünde, "JEMUS Batman Tunceli ve Diyarbakır TM yerleri" isimli dosyasında Diyarbakır, Batman ve Tunceli Jandarma Bölge Komutanlıkları telsiz sistemi, Muhabere Elektronik ve Bilgi Sistemler Başkanlığının (MEBS) iletişim alt yapısı, personel durumu ve kullandığı teknik araçları ve sayılarının yer aldığı belgeler bulunduğu belirtildi.
     Jandarma nöbet yerlerinin kaydedildiği dosyada, "Potansiyel tehdit sahahları", "İç ve dış kuşak nöbet yeri krokisi" ve "ısınma yerleri ve yakıt depoları krokisi" başlıklarında belgelerin ve birtakım merkezlerdeki jandarma karakol komutanlıklarındaki mühimmat bilgilerinin bulunduğu kaydedildi.
    
     -Petrol boru hatları-
    
     Türkiyeden geçen petrol boru hatlarına dair de bilgi, belge ve haritalar topladığı belirtilen örgütün veri tabanında, önemli ibaresiyle "NATO petrol boru hattı haritası", "Jandarma Komutanlığı sorumluluk sahasından geçen NATO boru hattı krokisi", "Petrol boru hatlarından yapılan hırsızlık olaylarında uygulanan taktik ve teknikler, petrol boru hattı hırsızlığının yapılabileceği emareleri, petrol boru hatlarından yapılan hırsızlık olaylarının önlenmesine yönelik tedbirler" başlıklarında dosyaların olduğu, NATO personel ve silah durumuna ayrıntılı olarak yer verildiği ifade edildi.
     Veri tabanında, Ege Bölgesindeki elektrik santralleri, ana ve yedek ikmal yolları, demir yolu hatları, geçitler, role istasyonları, petrol boru hatları, kritik tesisler, radarlar ve hastanelerin yerlerinin işaretlendiği haritaların yer aldığı sunular ile İngiliz, Alman, İrlandalı, Yunan ve Hollandalıların edindikleri taşınmazlarla ilgili yerleri gösteren haritaların da bulunduğu bildirildi.
     Suç örgütünün Jandarma Genel Komutanlığı askeri personelinin gizli çekilen cinsel içerikli görüntülerini de arşivlediği, örgüt adına faaliyet gösterdiği anlaşılan 52 kadına dair bilgiler, bu kadınların temin ettiği bilgi ve belgeler, çok sayıda üst düzey bürokrat, subay ve astsubaylarla ilgili fişleme notları iddianameden okundu.
     "Pandora" veri tabanında bulunan "bakan ve ailesi" başlıklı bir belgede ise Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve ailesiyle ilgili bilgi toplandığı belirtildi.
     Duruşmada, iddianamenin 1763 sayfalık ikinci bölümünün 1120. sayfasının okunması tamamlandı.
     Mahkeme Başkanı Atilla Rahman davanın yarınki celsesinde iddianamenin okunmayacağını, avukatların tutuklu sanıklarla ilgili taleplerinin alınacağını ve tutukluluk hallerinin görüşüleceğini belirterek oturuma ara verdi.
    
     Muhabir: Gülcan Kaplan
     Yayıncı: Serdar Yılmaz
25 Nisan 2013 18:30
DİĞER HABERLER