Göbeklitepe Çalıştayı

Göbeklitepe Çalıştayı -Kazı Başkanı Prof. Dr. Klaus Schmidt: -Göbeklitepedeki bulguların çok yönlü değerlendirilmesi gerekiyor
ŞANLIURFA (A.A) - Göbeklitepe Kazıları Bilimsel Başkanı Prof. Dr. Klaus Schmidt, Göbeklitepedeki bulguların çok yönlü değerlendirilmesi gerekiyor dedi.
     Göbeklitepe Çalıştayı kapsamında yurt içi ve dışından gelen arkeologlardan oluşan grup, Göbeklitepe kazı alanını ziyaret etti.
     Daha sonra Göbeklitepe Kazıları Bilimsel Başkanı Prof. Dr. Klaus Schmidt başkanlığında bir otelde düzenlenen çalıştaya katılan arkeologlar, kazı alanında ilişkin izlenimlerini aktardı.
     Prof. Dr. Klaus Schmidt, bölgede 17 yıldan bu yana kazıların devam ettiğini anımsatarak, insanlık tarihine yön verici buluntulara rastladıklarını söyledi.
     Kazı alanında elde ettikleri verileri meslektaşlarıyla paylaştıklarını dile getiren Schmidt, şunları kaydetti:
     Göbeklitepedeki bulguların çok yönlü değerlendirilmesi gerekiyor. Çok önemli veriler elde ettik. Bu verileri meslektaşlarımızla değerlendirmek için buradayız. İki çalıştay düzenledik. Buraya hem arkeoloji bilim dalından hem de yan bilim dallarından akademisyenleri davet ettik. Hep birlikte sonuçları ve verileri değerlendirerek, yeni analizler ortaya koymaya çalışıyoruz.
     Diyarbakırın Bismil ilçesindeki Kortik Tepe de gerçekleştirilen kazı heyetinde yer alan Dr. Marion Benz de Göbeklitepede insanlık tarihini değiştirecek buluntulara rastlandığına değinerek, kazıların sonuçlarını merakla beklediğini, buluntuların daha da artmasının muhtemel olduğunu vurguladı.
     Dr. Benz, özellikle Neolotik döneme ait kalıntıların bulunduğu alanın dünyanın en önemli kazı bölgelerinin başında geldiğini ifade etti.
    
     -Göbeklitepe-
    
     Neolitik döneme ait yerleşim yeri Göbeklitepe, Şanlıurfanın 18 kilometre kuzeydoğusundaki Örencik köyü yakınlarında bulunuyor.
     İlk kez 1963 yılında İstanbul ve Chicago üniversitelerinden görevlilerinin yüzey araştırmaları sırasında fark edilen Göbeklitepedeki kazı çalışmalarını, 1995 yılından bu yana Şanlıurfa Müzesi ve Berlin Alman Arkeoloji Enstitüsü ortaklaşa yürütüyor.
     Kazı çalışmalarında şimdiye kadar Neolitik döneme ait yabani hayvan figürlü T biçimli dikili taşlar, 8-30 metre çapında dairesel ve dikdörtgen şekilli dünyanın en eski tapınak kalıntıları ve yaklaşık 12 bin yıl öncesine ait olduğu belirtilen 65 santimetre uzunluğunda insan heykeli gibi tarihi eserler bulunmuştu.
     Dünyanın en eski tapınak merkezi olduğu belirtilen Göbeklitepe, bir süre önce UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesine alınmıştı.
    
     Muhabir: Rauf Maltaş / Mehmet Güldaş
     Yayıncı: Murat Taydaş
02 Ekim 2012 19:48
DİĞER HABERLER