Ömer Sarı - Adana'da yaşayan Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Opr. Dr. Alaaddin Pekedis, ekmek parası uğruna doğup büyüdükleri köyleri terk ederek, büyük kentlere gelen ailelerin çocuklarına kucak açıyor.
Özel bir hastanede görev yapan Opr. Dr. Pekedis, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden mezun olduğunu ve 20 yıl önce meslek hayatına başladığını belirterek, bugüne kadar ki birikimlerini eğitime harcadığını söyledi.
Çeşitli kentlerden göç ederek Adana'ya yerleşen ailelerin çocuklarına dikkat çeken Pekedis, özellikle toplumsal olaylarda öne sürelen çocukların ellerine taşlar verildiğini belirterek, bunun önüne geçmek için bir eğitim merkezi yaptırdığını bildirdi.
Kente göçle gelen ailelerin yoğun olarak yaşadığı Fatih Mahallesi'ndeki 5 katlı eğitim merkezinin 600 metrekare kapalı alanı bulunduğunu ve 650 öğrenci kapasitesine sahip olduğunu anlatan Pekedis, merkeze öğrenci almak için muhtarlıklara ve okullara broşürler gönderdiklerini kaydetti.
Çocukları sokaktan kurtarmak, vatana ve millete faydalı bireyler olarak yetişmelerine katkı sağlamak istediğini anlatan Pekedis, bunun için tamamen ücretsiz olacak kurslarda halk eğitim merkezinin de öğretmen görevlendireceğini ifade etti.
Pekedis, ''Benim en büyük birikimim bu eğitim merkezi oldu. Eğitime katkı sunmak herkesin görevi. Toplumsal olaylardaki sıkıntılara baktığımız zaman temelde fakirlik ve eğitimsizlik olduğunu görüyoruz. Bu nedenle bugüne kadarki birikimlerimin tamamını eğitime harcamaya karar verdim'' dedi.
Göçle gelen ailelerin çocuklarının da hayalleri olduğunu kaydeden Pekedis, ''Onlar da mühendis, doktor ve öğretmen olmak istiyor. Bu çocukların inanılmaz kapasiteleri var. Hayırsever işadamlarımız, doktorlarımız bulunduğu mahalleye, köye ya da ilçeye eğitim yardımı yapmalı. Maddi gücü yerinde olanlar her mahalleye bir eğitim merkezi açsa Türkiye'de eğitimsiz insan kalmaz'' diye konuştu.
-KIZLARIN OKUMASINI DAHA ÇOK İSTİYORUZ-
Opr. Dr. Alaaddin Pekedis, eğitim merkezinde daha çok kızların okumasını istediklerini belirterek, sözlerini şöyle tamamladı:
''Göçle gelenler geleneklerini de beraberlerinde getirdikleri için kız çocukları erken yaşlarda evlendiriliyor. Çocuk yaşta evlenen kız çocukları da eğitimsiz ve mutsuz oldukları gibi ileride iyi bir anne de olamıyorlar. Oysa, annenin eğitimli olması gelecek nesiller açısından çok önemli. Toplumun gelişmişliği annelerin eğitimiyle doğru orantılıdır. Annelerin de eğitim düzeyi toplumun geneline yansır. Bu nedenle merkezimizden daha çok kız çocuklarının faydalanmasını bekliyoruz.''
(SAR-DLK-YÜC-HMD)07.08.2011 10:30:36