Göçmenler Alman sağlık sisteminden gereğince yararlamanıyor

Köln'de bulunan Göçmenler Sağlık Merkezi'nin (GfM) 20. yıl kutlamasına katılan bürokratlar ve uzmanlar göçmenlerin Alman sağlık sisteminden ne derece yararlanabildiklerini araştırmalar ışığında mercek altına aldı.

KRV Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Hoffmann-Badache ve Prof. Dr. Hacı Halil Uslucan, dil, din ve kültür gibi farklılıklar nedeniyle göçmenlerin Alman sağlık sisteminden yeterince faydalanamadığı tespitini yaptı, yapılması gerekenleri sıraladı.

Köln bulunan ve Türkçe, Almanca ve Rusça olarak şimdiye kadar on binlerce göçmene hizmet ulaştıran Göçmenler Sağlık Merkezi'nin (GfM) 20. yıl kutlamasında, göçmen kökenlilerin Alman sağlık sisteminden yararlanması önündeki engeller masaya yatırıldı. Adeta, sağlık kongresine dönüşen GfM'nin 20. yıl kutlamasında Kuzey Ren Vestfalya (KRV) Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Martina Hoffmann-Badache, Prof. Dr. Hacı Halil Uslucan, Köln Büyükşehir Belediye Başkan Yardımcısı Elfi Scho-Antwerpes gibi politikacı, bürokrat ve uzmanlar çarpıcı tespitler yaptı. Uzmanlar göçmenlerin, dil, din, kültür gibi unsurların etkisiyle göçmenlerin Alman sağlık sisteminden yeterince faydalanamadığında hemfikir kaldı, engellerin aşılması için sistemin çok kültürlüğe açılması ve göçmen kurumlarıyla işbirliği yapılmasını önerdi.

Katılımcılar, sağlık sisteminden yeterince yararlanamayan göçmenlerin özellikle ruhsal sağlık sorunlarını iliştirmeyi amaçlayan, 20 yılda on binlerce göçmene hizmet veren GfM'nin müdürü, Yeşiller Milletvekili Arif Ünal ve ekibine övgü yağdırdı. Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Martina Hoffmann-Badache, Köln'de üç, Almanya'da dört kişiden birinin göçmen kökenli olduğunu ve GfM gibi kurumlara olan özel ihtiyaca dikkat çekti.

SAĞLIK SİSTEMİMİZ YERLİLER İÇİN BİLE ZOR ANLAŞILIR BİR SİSTEM

Göçmenlerin önündeki engellere dikkat çeken Badache, "Sağlık hizmetleri sistemimiz gerçekten anlaşılması zor bir sistem. Haklar ve imkanlar konusunda enformasyon eksiklikleri var. Dil engelleri var. Ama kültürel farklılıklar da etkili. Örneğin psikoterapi alanı için bunlar çok önemli." şeklinde konuştu. "Daha anlayışlı, farklılıkları kabul eden bir sağlık sistemine ihtiyacımız var." diyen Badache, "Sağlık sistemi herkes için ulaşılabilir olmalıdır. Sistemin çok kültürlülüğe açılması bizce şarttır." tespitinde bulundu.

Yeşiller KRV Milletvekili de olan GfM Müdürü Arif Ünal, merkezi nasıl kurduklarını anlattı. 20 yıl içinde 80 binin üzerinde insana sağlık hizmeti verdiklerini söyleyen Ünal, "Derneklerde, camilerde ise bilgilendirme etkinlikleri düzenliyoruz. Bu yolla aktif olmayan çok insana ulaştık." dedi. Göçmenlerin farklı problemler yüzünden çok büyük psikolojik zorluklar yaşadıklarını hatırlatan Ünal, "Eğer kriz yaşadıkları dönemde bir muhatapları varsa bu krizi daha kolay aşıyorlar. Bunun için kriz ve psikoterapi yardımları geliştirdik. Bunu sağlık kasalarının desteği olmaksızın yaptık." ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Hacı Halil Uslucan ise başka kültür ve dine mensup göçmenlerin sağlık hizmetlerinden ne derece yararlanabildiklerine dair araştırma sonuçlarını aktardı. Toplumun yüzde 20 sinin göçmen kökenli olduğunu hatırlatan Uslucan, "40-50 yıldır burada yaşayan göçmenleri dahil etmeden sağlık programları hazırlanamaz." dedi. Köln Büyükşehir Belediye Başkan Yardımcısı Scho-Antwerpes ise GfM'nin 20 yıldır, göçmenlerin karşılaştıkları bariyerleri aşmalarına yardımcı olduğuna dikkat çekti.

LVR temsilcisi Rainer Limbach ise GfM'nin göçmenlere tıp, psikiyatri, psikoterapi ve psikososyal hizmetler sunduğunu kaydederek çok kıymetli işler yapan bu kurumla daha nice yıllar birlikte çalışacaklarından duyduğu mutluluğu dile getirdi.
CİHAN
02 Kasım 2015 17:42
DİĞER HABERLER