"Göçmenler gelmezse Doğu Almanya kasabaları müzeye döner"

Ekonomi Profesörü Michael Hüther, 2035 yılına kadar Almanya nüfusunun her yıl yarım milyon kişi azalacağına dikkat çekerek yabancı ülkelerden göçe ihtiyaç duyulduğunun altını çizdi. Doğu eyaletlerinde 10 yıl içinde sanayide çalışacak insan bulunamayacağını söyledi.

Köln Alman Ekonomisi Enstitüsü Müdürü Prof. Michael Hüther, yabancı ülkelerden göç takviyesi olmadan Alman ekonomisinin içinde bulunduğu olumlu durumu sürdüremeyeceğini ifade etti. Hüther, "İyi işleyen Alman ekonomisinin aynı durumda kalabilmesi için azalan nüfusa karşı yabancı ülkelerden göçe ihtiyacı var. Almanya'ya göç edilmediği takdirde 20 ila 64 yaşlarındaki çalışan nüfus sayısı 2035 yılında kadar yaklaşık 10,5 milyon kişi azalacak. Bu, yılda 500 binden daha fazla kişi demek. Bilhassa endüstri ve sağlık alanlarında çalışan sayısının daha da azalacak olması özellikle hem yüksek okul mezunu akademisyenlere hem de meslek eğitimi diploması olan kalifiye kişilere daha fazla ihtiyaç duyulmasına yol açacak." dedi.

Michael Hüther, doğu eyaletlerde azalan nüfustan dolayı bu bölgelerdeki sanayinin de biteceği uyarısında bulundu. Federal Basın Evi'nde yapılan kalifiye göç konulu toplantı sonrası Cihan'a mülakat veren Prof. Hüther, Doğu Almanya'nın Saksonya Eyaleti'ne bağlı Bautzen şehri ve Clausnitz beldesinde sığınmacılara ve yurtlarına yönelik yapılan ırkçı saldırıları sert bir dille eleştirerek "Clausnitz'deki ve Saksonya'daki kişilere şu açıkça söylenmelidir. Böyle yapmaya devam ederseniz Almanya'nın yeni eyaletlerini kısa bir zaman sonra müzeye dönüştürmeye başlayabiliriz. Oralarda o zaman da kimseler oturmaz. Artık renkli boyalı evlerine öyle bakıp dururlar. Fakat sadece bu olur. Yaşananlar beni şahsen çok öfkelendiriyor, çünkü aptallığı kabullenmek istenmiyorum. İnsanların korkuları veya endişeleri olabilir, fakat aptallıklar özür kabul etmez." dedi.

Almanya'nın doğu eyaletlerinde yaşayan yabancıların oranının yüzde 2 olduğuna dikkat çeken Hüther, "Bu bölgelerde 10 yıl içinde örneğin endüstri alanında çalışacak kimse kalmayacak. İnsan kaynağı olmadan buraları nasıl dolduracaklar. Azalan nüfus ihtiyaçları da artıracak." tepkisinde bulundu. Yaşanan ırkçı olayları "kabul edilemez ve korkunç" olarak nitelendiren Hüther, Alman toplumunun büyük bir çoğunluğunun ise "açık ve olumlu düşünen insanlardan oluştuğunu" kaydetti.

Göçle ilgili araştırma sonuçlarının yayınlandığı basın toplantısında ise Prof. Michael Hüther, şirketlerin dijitalleşmeleriyle Alman işletmelerin gelecek yıllarda şu anki çalışanlarının dışında yüzde 44,5 daha fazla akademisyenlere yüzde 41,2 ise daha fazla meslek eğitimi diploması sahibi işçilere gereksinim duyacağını belirtti. Hüther, "Önemli oranda daha fazla çalışanın istihdam edilmesi kaçınılmaz olacak." dedi. Almanya'daki yabancı çalışanlarla ilgili 2012 sonu ila Haziran 2015 rakamları dikkate alındığında 74 bin 100 kalifiye ve uzman işçiye ihtiyaç olduğunu söyleyen Hüther, Alman sanayisi ve sağlık sektörlerinde ise 19 bin 300 kişinin eksik olduğunu hatırlattı.

"MÜLTECİ GÖÇÜNE BÜYÜK UMUTLAR BAĞLANIYOR AMA…"

Açıklamalarının devamında "Demografik değişimlere bağlı olarak iş piyasasındaki sorunların giderilmesi için mülteci göçüne büyük umutlar bağlanıyor." tespitini dile getiren Michael Hüther, mültecilerin büyük bir kısmının ise düşük kalifiye kişilerden oluştuğunu şu verilerle açıkladı: "Kendileriyle görüşülen yetişkin mültecilerin yüzde 62'si bugüne kadar ne bir meslek eğitimine başlamış ne de üniversiteye." Hüther, "Almanya'ya sığınan insanlara insan onuruna yakışan oturum müsaadelerinin verilmesi gerekir." dedi.

ALMANLARA KIYASLA SANAYİDE DAHA FAZLA TÜRK VAR

Türklerin genel nüfus içindeki oranları dikkate alındığında Almanlara kıyasla sanayi sektöründe daha yüksek oranlarda temsil edilmelerine rağmen akademik mesleklerde düşük seviyelerde bulunduklarını belirten Hüther, sanayi alanlarındaki çalışan sayısının yüksek olmasında Türkiye'den 60'lı yıllarda göçün etkisinin olduğunu kaydetti.

ALMANYA'DA 20 DOKTORDAN 1'İ SURİYELİ

Irak, Afganistan gibi ülkelere kıyasla Suriyelilerin özellikle akademik mesleklerde yüksek oranda temsil edildiklerini ifade eden Hüther, Almanya'da çalışan 20 tıp doktorundan 1'inin Suriyeli olduğunu açıkladı. Akademisyen açığının özellikle İspanyollar, Avusturyalılar ve Çinliler tarafından karşılandığını kaydeden Hüther, endüstri alanında ilk sırada ise Almanlardan daha fazla Fransız ve Hintlilerin yer aldıklarını söyledi.

'GÖÇ YASASI DEĞİŞMELİ' TALEBİ

Hüther, "Almanya'nın modern bir göç yasasına ihtiyacı var." dedi ve hükümetten şu taleplerde bulundu: "Göç kanununda değişikliklere gidilerek yerleşim hakkı kolaylaştırılmalı, oturma müsaadeleri statüleri yeniden tanımlanmalı, kalifiye kişilerin Almanya'ya gelmelerinin sağlanması için imkanlar kullanılmalı, bürokratik engeller kaldırılmalı, kalifiye iş gücü olarak mültecilerin çalışma hayatına ve eğitim sistemine entegre edilmeleri gerçekleşmeli."Cihan CİHAN
01 Mart 2016 08:12
DİĞER HABERLER