Kulüpler Birliği Vakfı Başkanı Göksel Gümüşdağ, Süper Lig A.Ş'nin bir an önce kurulması için 18 kulübün temsilcileriyle birlikte hazırladıkları çalışma taslağını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a arz edeceklerini söyledi.
Bu sabah 18 kulübün temsilcileriyle birlikte bir araya gelerek toplantı yapan ve ardından basın mensuplarının sorularını cevaplayan başkan Gümüşdağ, "Vakıf olarak daima kalıcı ve somut fikirler yapmayı istiyoruz. Yayın haklarından, hakem hatalarına, finansal denetimden paydaşlarımızla birlikte ilişkilerimize kadar hep doğru olanı yapmaya çalıştık." diyerek şöyle devam etti:
"Bugün bir araya gelmemizin ise en önemli sebebi, geçtiğimiz hafta sonu Ankara'da, bu hafta sonu da İstanbul'da yaşanan terör saldırıları sonrası da bu prensibimize uygun adım atabilme arzusudur. Futbolun toplumu birleştirici gücünü kullanarak, bundan sonra futbolu takip eden her ferde, yüzünü futbola döndürdüğü her an bu ülkenin bölünmez bütünlüğünü ve birlik içinde olmanın vazgeçilmezliğini hatırlatmak için yapmamız gerekenleri konuştuk. Ve bugün 18 kulüp yöneticileri ile birlikte tek vücut olarak bir resim vermek istiyoruz.
Yaklaşık 1.5 senedir geliştirmekte olduğumuz Süper Lig A.Ş modeli, doğal olarak öncelikle yayın hakları ile ilişkilendirildi ve kamuoyunda kulüpler sanki sadece daha fazla gelir elde etmek için bu işin içindeymiş gibi bir hava oluşturulmaya çalışıldı. Bu kesinlikle doğru değil. Tabii ki de yayın ihalesi modelin önemli bir parçası ama bizim amacımız bundan ibaret değil. Türk futbolunun profesyonelce yönetilmesi ve mali disiplin konusunu, kaynakların efektif yönetimi konusunu en az yayın ihalesi konusu kadar önemsiyoruz.
Kulüpler zor durumda, bu bir sır değil artık. Daha fazla gelire ihtiyaçları var kulüplerin ama aynı zamanda parayı nasıl harcadıklarının da denetlenmesi lazım. Bunları engelleyecek şeffaf bir sisteme ihtiyaç var ve bunu tüm kulüpler onaylıyor. İşte Süper Lig A.Ş, mutabakat olduktan sonra bu misyonu yönetecek sistemin adıdır. 18 Süper Lig kulübü Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) ile imzaladıkları mutabakat Süper Lig A.Ş'nin harekete geçirilmesi için hem fikirdir. Bunu içeri de ıslak imza altına aldık ve Sayın Cumhurbaşkanımıza da arz edeceğiz."
Bu arada UEFA kriterleriyle ilgili sorulara cevap veren Galatasaray Kulübü Başkanı Dursun Özbek ve Beşiktaş Kulübü Başkanı Fikret Orman ise Finansal Fair Play ile ilgili sıkıntılarını anlattılar.
Finansal Fair Play şartlarına uymadığı için UEFA'dan bir yıl men cezası alan Galatasaray Kulübü'nün Başkanı Dursun Özbek, yaptığı açıklamada, "Biz UEFA sürecinde bir deneyim geçirdik. Kendi aramızda yaptığımız toplantılarda hep söyledim. Biz bu kriterleri düzenlemek ve denetlemek için UEFA'ya kadar gitmemize gerek yok. UEFA'nın kapısına ceza alma durumundayken gitmememiz lazım diye düşünüyorum." dedi.
Beşiktaş Kulübü Başkanı Fikret Orman ise yaptığı açıklamada, "Bizim kulübümüzü UEFA durumuna göre yönetme mecburiyetimiz var. Biz buna devam edeceğiz. Şunu devamlı söylüyorum. Türkiye'nin Katar öncesi bir durak olmasını ben kesinlikle kabul etmiyorum. Burası da çok güzel bir lig. Buraya gelecek insanlar yurt dışından daha fazla para kazanmak için buralara gelmemesi lazım. Biz bunu yapmaya çalışıyoruz." diye konuştu.
Öte yandan Kulüpler Birliği Vakfı (KBV) Başkanı Göksel Gümüşdağ, Milli Takım arasından sonraki haftada bütün Süper Lig maçlarında sahaya 'Teröre hayır' pankartıyla çıkılacağını söyledi.
18 Süper Lig Kulübü temsilcilerinin katıldığı toplantıya Fenerbahçe, Torku Konyaspor ve Gençlerbirliği Kulüpleri başkanları yerine yöneticileri toplantıda yer aldı.
"FENERBAHÇE KULÜBÜ DE BU AİLENİN BİR PARÇASI"
Bu konuyla ilgili gelen bir soru üzerine de Fenerbahçe Yönetim Kurulu üyesi Şekip Mosturoğlu, açıklama yaptı. Mosturoğlu, Aziz Yıldırım'ın toplantıda olmamasıyla ilgili bir soruya, "Fenerbahçe Kulübü de bu ailenin bir parçası" diye cevap verdi.
Şekip Mosturoğlu, Aziz Yıldırım'ın toplantıda olmamasıyla ilgili verdiği cevapta da, "Ben ve Mithat Yenigün, Fenerbahçe'yi temsilen buradayız. Fenerbahçe Kulübü de bu ailenin bir parçası." dedi.
Cihan CİHAN