Gönüllü doktorlara bomba

Gönüllü doktorlara bomba
Amerikan uçakları, yanlışlıkla bir hastaneyi vurdu.

Bölgenin en önemli sağlık kuruluşu olan hastane kullanılamaz hale gelirken, Uluslararası Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü, 9 çalışanlarının öldüğünü duyurdu. Saldırıda kadın ve çocukların da öldüğü bildirildi.

Afganistan'ın kuzeyindeki Kunduz şehrinde Taliban milisleriyle çatışan Afgan güçlerine destek veren ABD savaş uçakları, Uluslararası Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF) isimli yardım kuruluşuna ait bir hastaneyi vurdu. Saldırıda 9 MSF personelinin öldüğü, 37 kişinin de yaralandığı açıklandı. Ayrıca en az 3'ü çocuk 7 hastanın da hayatını kaybettiği bildirildi. MSF yetkilileri, Kabil ve Washington'daki NATO yetkililerine saldırı başlar başlamaz telefon etmelerine rağmen binanın bir saate yakın bombalandığını söyledi. Bölgede ileri seviyeli yaralanmaların tedavi edilebildiği tek sağlık kuruluşu olan hastanede saldırı anında 105 hasta ve yakını ile 105 sağlık personelinin bulunduğunu belirten MSF, kaza eseri vurulmamak için tüm çatışan taraflara, hastanenin koordinatlarının defalarca iletildiğini açıkladı. MSF'den yapılan açıklamada, “MSF, yaşananların ve böyle feci bir şeyin yaşanmasının nasıl mümkün olabildiğinin acilen açıklığa kavuşmasını bekliyor.” denildi. NATO'dan yapılan ilk açıklamada ise Amerikan uçaklarının güvenlik güçlerine ‘tehdit oluşturan kişileri' hedef aldığı ve konuyla ilgili soruşturma başlatıldığı kaydedildi. Taliban sözcüsü ise hastane ve civarında hiçbir savaşçılarının olmadığını iddia ederek ‘masum insanları hedef alan' saldırıyı kınadı.

Geçen yılın sonu itibarıyla ülkedeki muharip güçlerini çeken ABD öncülüğündeki NATO güçleri, 13 bin kişilik askerî güçle Afgan güçlerinin eğitimi ve terörle mücadele operasyonlarını sürdürüyor. NATO güçlerinin ülkede görev yaptığı yıllar boyunca en büyük rahatsızlık konusu, hava saldırılarında hayatlarını kaybeden siviller olmuştu.

Öte yandan, Taliban'ın 14 yıl süren Amerikan işgalinin ardından ilk kez bir eyalet başkentini kısmen kontrol altına aldığı saldırıların ardından çatışmalar da devam etti. Yerel kaynaklar, binlerce sivilin Kunduz'un kimi noktalarında sokak sokak yaşanan çatışmalar sebebiyle mahsur kaldıklarını; gıda, su ve elektrik gibi hayatî ihtiyaçlarını temin edemediklerini aktardı. Kunduz'da vurulan hastanenin de çatışmalar nedeniyle son günlerde kapasitesinin üzerinde sayıda yaralıyı tedavi ettiği belirtildi.

04 Ekim 2015 08:49
DİĞER HABERLER