ABD Başkanı Barack Obama, Hindistan'a tarihi bir ziyaret gerçekleştiriyor.
Google arama istatistiklerinde Hindistan'da bir numaraya yükselen ziyareti sırasında Obama, Diwali ışık festivaline de katılacak. Ancak Obama'nın çantasında nükleer enerjiden Pakistan'la güvenlik sorununa ve imzalanacak onlarca anlaşmaya kadar birçok yeni madde bulunuyor.
Hindistan ziyaretine ticari başkent Mumbai'den başlayan ABD Başkanı Barack Obama'nın Yeni Delhi'de imzalayacağı anlaşmalar büyük merak konusu. Değeri 15 milyar doları bulacağı tahmin edilen iki ülke arasında imzalanacak anlaşmaların ABD'de 53 bin yeni iş imkanı sağlayacağı açıklandı. Obama Cumartesi günkü konuşmasında Hindistan tarafının isteklerinden biri olan hassas teknoloji ithalatında Hintli firmaların üzerindeki kontrolün gevşetileceği müjdesini verirken, bunun iki ülke şirketlerine yeni iş imkanları oluşturacağını söyledi.
HİNDİSTAN NÜKLEER ENERJİ SAĞLAYICILARI ARASINA ALINACAK
Beyaz Saray ayrıca ABD'nin Hindistan'ın Dünya Nükleer Enerji Sağlayıcıları Grubuna girmesi için çalışmalara destek vereceğini açıkladı. 1974 yılındaki ilk nükleer denemesinden sonra ABD tarafından 42 yıl süren bir nükleer ambargosu gören Hindistan 1998 yılındaki denemesinden sonra Pakistan'la savaşın eşiğine gelmiş ve dünyadan büyük tepki almıştı.
2006 yılında dönemin ABD başkanı Bush ile başlayan ve 2008 yılında tamamlanan nükleer enerji anlaşması ile Hindistan'a 40 yıllık ambargoyu kaldıran ABD'nin bu hareketi, Hindistan'ı Rusya tarafından kendi tarafına çekme çabası olarak yorumlanıyor. Hindistan ordusunun yüzde 75'i Rus silah ve teçhizatlarından oluşuyor.
TERÖRLE MÜCADELE VE BÖLGESEL GÜVENLİK
Pazartesi günü Hindistan Parlamentosunda konuşacak olan Obama'nın, Pakistan'ı da bölgesel güvenlik konusunda ele alması bekleniyor. Özellikle Hintli Ana Muhalefet Partisi Hindu Milliyetçisi Bharatiya Janata Partisi tarafından Pakistan'ı kınamamakla suçlanan Obama'nın bu konuşması da büyük merak konusu. 2008 yılındaki Mumbai saldırılarından sonra Hindistan'ın topraklarında terörü barındırmakla suçladığı Pakistan tarafı da bu konuşmayı yakından izleyecek.
HİNDİSTAN-PAKİSTAN ARASINDA ARABULUCU OLMAYACAK
Mumbai'de St. Xavier kolejinde yaptığı konuşmada Pakistan'ın ABD için stratejik öneme sahip olduğuna değinen ABD Başkanı Obama'ya ABD'nin Pakistan'ı neden terörü destekleyen bir devlet olarak görmediği soruldu. Bu soruyu beklediğini söyleyen Obama, Pakistan'da terörden ölenlerin sayılarının daha fazla olduğuna dikkat çekerek belki de bu rakamın dünyanın birçok ülkesinde terörden ölenlerden daha fazla olduğunu belirtti.
Obama, Pakistan ve Hindistan'ın aralarındaki sorunları konuşarak çözebilecek iki ülke olduğuna değinerek Washington'un bu sorunun çözümünde aracı olmayacağını dile getirdi. Obama, "Ümit ediyorum ki iki ülke anlaşabilecekleri konularda bir noktaya gelir ve aralarındaki karmaşık sorunları çözerler." dedi.
İKİ ÜLKE ARASINDA İMZALANACAK STRATEJİK VE TİCARİ ANLAŞMALARIN DEĞERİ 15 MİLYAR DOLAR
Pazartesi günü imzalanması beklenen anlaşmalar arasında hidrokarbonlardan gaz üretme teknolojileri paylaşımı bulunuyor. Hindistan Petrol ve Doğal Gaz Kurumu ONGC'nin başlattığı çalışmalara ABD'li şirketlerin yanı sıra Hintli Reliance Corporation firması da katılacak. Reliance Nisan ayında 1,7 milyar dolar vererek Amerikan Marcellus Shale Gas firmasının yüzde 40'ını satın almıştı. Reliance ayrıca 1,3 milyar dolara Eagle Ford Shale firmasının da yüzde 45'ini almayı kabul etmişti.
Obama'nın ziyareti öncesi Hindistan Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu ile çok önemli bir ek tazminat sözleşmesine imza attı. Buna göre Hindistan'ın UAEK ile yaptığı anlaşmayla kontrole açtığı nükleer istasyonlarda olası kaza durumunda Hindistan tazminat talep edebilecek.
Beyaz Saray tarafından yapılan açıklamaya göre iki ülke arasında imzalanacak olan ticari anlaşmaların değeri 15 milyar doları bulacak ve bu anlaşmalar ABD'de 53 bin kişiye iş imkanı sağlayacak. Anlaşmaların arasında ortak kargo uçağı inşası, uçak motoru yapımı, savaş ve ticari uçak yapımı, gaz ve buhar türbini inşası, altyapı, dizel lokomotif inşası, motosiklet montaj fabrikası, madencilik ekipmanları, tünel açma ekipmanları, güvenlik sistemleri, uydu sistemleri, prefabrik sistem inşası, patlayıcı tarama sistemleri, helikopter satışı, sağlık sistemleri, petrol arama ekipmanları, yerleşke yeşillendirme sistemleri ve inşası gibi birçok anlaşma yer alıyor.
HİNTİLER GOOGLE'DA EN ÇOK OBAMA'NIN HİNDİSTAN ZİYARETİNİ ARADI
Bu arada Google Trends'e göre bu hafta içinde Hindistan'da Google sayfalarında en çok aranan konu Obama'nın Hindistan ziyareti oldu. Bunu Obama'nın biyografisi, ABD Devlet Başkanının uçağı Air Force One ve Obama'nın Mumbai ziyareti aldı.
Mumbai'de 2008 yılında 170 kişinin öldüğü terör saldırılarının merkezi olan Taj Hotel'de kalan Obama'ya bu hareketinin bir mesaj olup olmadığı soruldu. Başkan Obama, "Kesinlikle" diyerek saldırılarda ölenlerin anısına tutulan defter imzalayarak teröre karşı dik duracaklarını dile getirdi.