Youtube’un yeni sahibi Google, milyarlarca dolarlık ’telif’ cezasıyla karşı karşıya kaldı
GEÇTİĞİMİZ günlerde Google’ın 1.65 milyar dolar karşılığında satın aldığı YouTube, telif hakkı yüzünden kullandığı her bir stüdyo çekimi video için 150 bin dolar ödemeye mahkum edilme riskiyle karşı karşıya kaldı. Google’dan önce YouTube’a talip olan Viacom ve News Corp’un yanı sıra NBC Universal’ın da katılımıyla açılan davanın olumlu sonuçlanması durumunda, YouTube’un milyarlarca dolara ulaşması beklenen telif cezasının tamamından Google sorumlu tutulacak.
3 FİRMA BAŞLATTI: Dünyanın en popüler video paylaşım sitesi olan YouTube, ev yapımı videolardan orjinal film ve müzik görüntülerine kadar her çeşit görüntüyü bünyesinde barındırıyor. Site üyeleri tarafından yüklenen görüntülerin arasında yer alan profesyonel çekimler, yapımcının şikayet etmesi durumunda hemen yayından kaldırılıyor. Buna karşın News Corp, NBC Universal ve Viacom siteye telif davası açmak için kolları sıvadı.
TIME WARNER SIRADA: Davayı açan grup içerisinde yer almayan Time Warner da, YouTube’u telif konusunda dikkatli davranması konusunda uyarması gerektiği belirtiliyor. You Tube’un telifli videoları yayınlamaya devam etmesi durumunda, Time Warner’ın da dava açacağına dikkat çekiliyor. YouTube ise bir sistem kurarak telifli videoları otomatik olarak ayırmanın yollarını arıyor. Aksi taktirde geçtiğimiz ay You Tube’un telif haklarını gasp ettiği açıklamasını yapan Universal Music de dava açacağını söylüyor. Haziran ayında You Tube’la belli programlarını tanıtabileceği gerekçesiyle anlaşan NBC’nin de aylık indirilen klip sayısının 1000’i bulması üzerine bu anlaşmayı fes ettiğine dikkat çekiliyor.
İLK DAVA SONUÇLANMADI: Los Angeles Haber Servisi’nden Robert Tur’un videolarını yayınladıktan sonra 2005 yılında hakkında dava açtığı YouTube, ilk davanın sonucunu da henüz almadı. Sadece 1 yıldır faaliyet gösteren YouTube’un video paylaşım siteleri içinde ortalama ziyaret edilme payı ise yüzde 46’lara ulaşıyor. Yılın ilk 6 ayında 630 milyondan fazla ziyaretçi alan YouTube’a Google’dan önce Viacom ve3 News Corp’un yanısıra Microsoft ve Yahoo da talip olmuştu. Ancak, YouTube bağımsız kalmak istediği gerekçesiyle tüm teklifleri geri çevirmişti. YouTube’a dava açan News Corp ve Viacom’un önceki tekliflerinin reddedilmesinden dolayı bir kırgınlığın etkisini taşıyıp taşımadığı da tartışılıyor.