Demokrasi ve insan hakları alanında dünyanın önde gelen sivil toplum kuruluşlarından Freedom House, Bülent Keneş'in tutuklanmasına sert tepki gösterdi.
Kurumdan yapılan yazılı açıklamada, Bülent Keneş'in tutuklanmasından dolayı son derece kaygı duyulduğu ve söz konusu gelişmenin medyaya uygulanan acımasız baskının bir başka örneği olduğu vurgulandı.
Freedom House'tan yapılan yazılı açıklama şu şekilde:
"Seçimlerin 3 hafta öncesinde medyaya uygulanan acımasız baskının bir başka örneği Bülent Keneş hakkında son derece kaygılıyız. Medya atmosferi özgür ve adil seçimin önemli bir parçasıdır. Hükümetin muhalifleri siyasi avantaj sağlamak amacıyla baskı altına almaya çalışmasından endişe duyuyoruz."
RSF: BÜLENT KENEŞ DERHAL SERBEST BIRAKILSIN
Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü (RSF), gözaltına alınan Today's Zaman Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Bülent Keneş'in derhal serbest bırakılmasını istedi.
Merkezi Paris'te bulunan RSF'in Doğu Avrupa ve Orta Asya Direktörü Johann Bihr, Bülent Keneş'in gözaltına alınmasını ''Bu bir skandal.'' sözleriyle değerlendirdi. Bihr, ifade özgürlüğünden dolayı bir gazetecinin gözaltına alınmasının kabul edilemez olduğunu belirterek bunun hem Türk anayasası hem de Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin ihlali olduğuna vurgu yaptı.
Bülent Keneş'in derhal serbest bırakılması çağrısı yapan Johann Bihr bir an önce Keneş'in gözaltına alınmasına neden olan suçun da Türk Ceza Kanunu'ndan çıkarılması çağrısı yaptı.
ENGLİSH PEN DİREKTÖRÜ: GAZETECİLERİ SUSTURMAYA YÖNELİK KAMPANYA
İngiliz Yazarlar Birliği (English PEN) Direktörü Jo Glanville de gözaltı kararına tepki gösterdi. Glanville, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a da 'gazetecilerin taciz ve korku yaşamadan görevlerini yapmalarına izin vermesi' çağrısında bulundu.
Glanville “Bülent Keneş’in tutuklanması, Türkiye’de gazetecileri susturmaya yönelik bir kampanyanın olduğunu açıkça gösteriyor.” diye konuştu.
'TACİZLERİN AMACI GAYET AÇIK'
‘Liberal International British Group’ Başkan Yardımcısı Jonathan Fryer ise Türkiye’de medya mensuplarına yönelik tacizlerin korku verici şekilde 'sistematik' hale geldiğini söyledi. Fryer, “Bütün bu tacizlerin özgür medyayı baskı altına almak amacıyla yapıldığı gayet açık.” dedi.
Bülent Keneş’in ofisinden alınarak tutuklanmasının Erdoğan’ın Brüksel ziyaretinin hemen ardından yapıldığına dikkat çeken Fryer, “Tutuklamanın zamanlaması büyük bir talihsizlik. Çünkü AB liderleri, Erdoğan’a müzakere fasıllarını tekrar canlandırmak için hazır olduklarını belirtti. Ancak saygın medyanın işini özgürce yapmasına engel olunduğu sürece müzakerelerin devam etmesi mümkün değil.” diye konuştu. Jonathan Fryer, eski bir Türkiye dostu olarak son dönemde yaşanan olaylar karşısında büyük bir hayal kırıklığı yaşadığını sözlerine ekledi.
CPJ: BASIN ÜZERİNDEKİ AMANSIZ DARBELER DURDURULMALI
Türkiye'de özgür medyaya uygulanan baskılara ve gazetecilerin tutuklanmasına dünyanın farklı kesimlerinden tepki yağdı. Uluslararası Gazetecileri Koruma Cemiyeti (CPJ), Today’s Zaman’ın Genel Yayın Yönetmeni Bülent Keneş’in gözaltına alınmasına sert tepki gösterdi. CPJ, Keneş'in derhal serbest bırakılması çağrısı yaptı.
CPJ adına açıklama yapan kurumun Avrupa ve Orta Asya Koordinatörü Ninan Ognianova, "Biz Bülent Keneş'in derhal serbest bırakılması ve basın üzerindeki amansız darbelerin durdurulması için Türk yetkililerine çağrıda bulunuyoruz" çağrısı yaptı.
Türkiye’de muhalif basına karşı her gün yeni bir davanın, kovuşturmanın açıldığına dikkat çeken Ognianova, "Gün geçmiyor ki Türkiye'de bağımsız veya muhalif seslere karşın bir kovuşturma, tutuklama, saldırı ya da engel çıkarılmadığı gün olsun. Böyle bir rekor, Avrupa Birliği'ne girmek isteyen çağdaş bir demokrasiye yakışmaz’’ diye konuştu.