Gözlüklerin yanlış kullanıma bağlı olarak oluşan deformasyonun, görme fonksiyonlarını etkileyebileceği, bulanık görme, çift görme, yorgunluk ve baş ağrısına neden olabileceği bildirildi.
Konya'da kurulu Vakıf Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Operatör Doktor Nürşen Öncel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, günümüzde gelişen teknolojiye bağlı olarak artan bilgisayarın kullanımının giderek yaygınlaştığını, bunun da bazı göz hastalıklarını beraberinde getirdiğini belirtti.
Bilgisayar, televizyon ve benzeri cihazlardan yayılan zararlı ışınların gözün bozulmasında büyük etken olduğunu ifade eden Öncel, ''Bu zararlı ışınların yanı sıra yanlış gözlük kullanımı da gözde bazı rahatsızlıklara neden olabiliyor. Bu nedenle gözlük kullanan vatandaşların, gözlük takarken bazı kurallara uyması, bazı alışkanlıkları edinmesi gerekmektedir'' dedi.
Öncel, gözlüğü takıp çıkarırken, silerken, bir zemin üzerine koyarken, kılıfına ve kılıfsız olarak cebe, çantaya konulurken ortaya çıkan bazı zorlamaların gözlüğün ayarlarını ve ömrünü etkileyeceğini vurgulayarak, şunları kaydetti:
''Oluşan deformasyonlar hem estetik hem de fonksiyonel açıdan hoş olmayan, olumsuz sonuçlar doğurur. Deforme bir gözlük cilde pişik ve kızarıklık gibi zararlar verir. Çerçevedeki kaykılmalar kulak arkası, şakaklar ve burun üzerinde ağrı oluşturur. Görme fonksiyonlarını etkiler. Astiğmatik ve prizmatik etkiler meydana getirerek bulanık görmeye, çift görmeye, yorgunluğa ve baş ağrısına sebep olabilir. Yani gözlüğün yanlış kullanımı, buna bağlı olarak ortaya çıkan deformasyon, ciddi göz bozukluklarına neden olabilir.''
Tüm bu olumsuzlukları gidermek için gözlük kullananların gözlüklerini kullanmadıkları zaman dıştan sert içten kadifemsi koruyucu bir kılıfla muhafaza edilmesi gerektiğini anlatan Öncel, ayrıca gözlük saplarının açılıp, düz bir zemine konularak, sapların düz ve eşit şekilde zemine değip değmediğine bakılarak çerçeve ayarlarının kontrol edilmesi gerektiğini dile getirdi.
GÖZLÜKLER GENELLİKLE SİLERKEN DEFORME OLUYOR-
Öncel, sap açıklarının gövde ile tam dik açı oluşturmasının önemli olduğunu belirterek, şöyle devam etti:
'Sap vidalarının gevşemesi, sapların camlara çarparak çizik ve matlık oluşmasına sebep olacaktır. Camlarda silmekle çıkmayan lekeler, özel temizleyicilerle çıkarılmalıdır. Bunlar temin edilemezse şampuanla camlar ovalanır. Bol su ile durulanarak tekrar bezle kurulanır. Gözlüklerin en çok yanlış silme ve temizleme nedeniyle deforme oldukları unutulmamalıdır. Gözlük, yüze takıldığında burun köprüsünün tam ortasından dikine bir düzlem bulunduğu var sayılarak, sağ ve sol gövdelere bakıldığında her iki tarafa simetrik olmalıdır.''
Gözlüğün sap uzunluklarının uçları ve büküm yerlerinin kişinin yüz yapısına uygun olması gerektiğini belirten Öncel, menteşe ve cam vidalarının uygun sıklıkta olması gerektiğini bildirdi.