Güler: Van-Urumiye uçak seferleri başlangıç, Tebriz ve Erbil'i düşünüyoruz

Tüm Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜMSİAD) Van Şube Başkanı Süleyman Güler, Van-Urumiye uçak seferlerinin 28 Aralık'ta başladığını hatırlatarak, "Yıllardır gerçekleştirmeyi düşündüğümüz bir rüyaydı ve gerçekleştirdik. Van ekonomisine bir katkı olur diye düşünüyoruz. Bunun devamında daha çok katkı sağlayacağını düşünüyoruz. Van Urumiye bir başlangıç, bunu devamında Tebriz ve Erbil seferlerinin olması gerekiyor diye düşünüyoruz." dedi.

TÜMSİAD Van Şube Başkanı ve Van Ajans Asya Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Güler, yaptığı açıklamada, Van-Urumiye uçak seferlerinin başladığını, devamında Tebriz ve Erbil seferleri olması gerektiğini düşündüklerini söyledi. Bunun, yıllardır üstünde çalıştıkları bir çalışma olduğuna işaret eden Güler, Urumiye'nin devamında Tebriz ve Erbil seferlerini hedeflediklerini ifade etti.

"2015 YILINDA BAŞARILI BİR FUAR GERÇEKLEŞTİRDİK"

Güler, 2015 yılında başarılı bir fuar gerçekleştirdiklerine işaret ederek, şunları dile getirdi: "2015'in ilk yarısında çok başarılı fuarlar gerçekleştirdik. Tarım fuarında çok verimli bir sonuç aldık. Bazı sektörlerde kendi içindeki tarım sektöründe rekor kırdık. Bu anlamada çok başarılıydık. Aynı zamanda inşaat fuarı gerçekleştirdik. Burada da çok başarılı geçti. Bundan sonraki süreçte eylül ayında gerçekleştirdiğimiz bir turizm fuarı vardı. Bölgedeki süreçten dolayı bizim beklentimizin üstünde olsa da biz hedeflediğimiz bir fuar gerçekleştiremedik. Van'ın ekonomisi şu anda çok iyi bir durumda olduğunu söyleyemeyiz. Van'ın potansiyelini düşündüğümüzde, olduğu yerin çok altında olduğunu görüyoruz. Belki şu an için birçok doğu ilinde özellikle bir durgunluk var. Van'da ekonomi çok iyi diyemeyiz ama buna rağmen bir çöküş söz konusu değil. Van'ın potansiyeli var, stratejik konumu çok iyi. Van'ın, gelecekte iyi işler yapabileceğine inanıyoruz."

"2016'DA BÜYÜK HEDEFLERİMİZ VAR"

Güler, 2016 yılında büyük hedefleri olduğunu, Van'ı, Ortadoğu'nun merkezi haline getirmek için yıllardır çalışma yaptıklarını söyledi. Güler, şöyle dedi: "Bunu için yıllardır bunun çalışmasını yapıyoruz ve altyapısını oluşturuyoruz. Bir noktaya kadar da getirdik ve verim almaya başladık. 2016'da biz şu anda hedefimizde 4 tane fuar yapmayı düşünüyoruz. Van'ın ekonomisi, aslında çok geniş anlamda konuşulması gereken konu ama özellikle turizm anlamında Van'ın çok iyi potansiyeli var ama 2016'da değerlendirmemiz lazım. Van'ın ekonomisinin güçlü olması için sınır kapılarının çok aktif çalışması gerekiyor. Sınır kapılarımızda ticaretin yapılmaması ekonomiyi olumsuz etkiliyor. Depremden bu yana devam eden bir vergi sorunu var. 30.06.2016'ya kadar ertelenmiş. TOKİ ödemleri var, aylık ortalama 10 milyon TL'nin Van'dan çıkışı anlamına geliyor. Bu durumda Van'ın ekonomisini olumsuz etkiliyor. Van'ın esnafının ekonomiye tutunabilmesi için can suyu kredisi verilmesi gerekiyor. Üretim yapan ya da ticaret yapan insanların ekonomik üretim şartlarının biraz daha kolaylaştırılması gerekiyor.

Öncelikle bizim huzura, barışa, kardeşliğe ihtiyacımız var. Van'ın kendine has bazı özelikleri, coğrafi konumu, gerek bünyesinde barındığı potansiyeli var. Kendi kendine birçok şeyi talep edebilecek bir potansiyele sahiptir. 'Van nasıl kalkınır?' diye sorulursa, eğer bundan önce aslında huzur, barış ne zaman gelecek onu öne almamız lazım. İnşallah huzurlu günleri gördüğümüzde çok daha güzel günler göreceğimize inanıyoruz. İki yıllık barış sürecinin, çözüm sürecinde gördük ki gerçekten Van'ın çok iyi bir potansiyeli var. Bunu barındırdığımızda, zamanla Van çok iyi yerlere gelebilecek pozisyonda." CİHAN
08 Ocak 2016 17:32
DİĞER HABERLER