Gümüşlükte Selçuklu izleri

Gümüşlükte Selçuklu izleri -Bodruma bağlı Gümüşlük beldesindeki Myndos Antik Kentinde süren kazı çalışmalarında Selçuklu dönemine ait 2 adet sikke bulundu -Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Şahin: -Gümüşlükün, dolayısıyla Myndos Anti
MUĞLA (A.A) - Gökmen Yüce - Bodruma bağlı Gümüşlük beldesindeki Myndos Antik Kentinde süren kazı çalışmalarında Selçuklu dönemine ait 2 adet sikke bulundu.
     Uludağ Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Myndos Antik Kenti Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şahin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, antik kentte kazı çalışmalarının 2005 yılında başladığını hatırlattı.
     Antik kent içinde bulunan ve halk arasında Tavşan Adası olarak bilinen Asar Adasındaki kazı çalışmalarının ise 2009 yılından bu yana sürdürüldüğünü belirten Şahin, Asar Adasında bu seneki çalışmalarımız 10 Temmuzda başladı ve aralıksız devam ediyor. Bu çalışmaların asıl amacı adayı kültür turizmine kazandırmak. Bugüne kadar Asar Adası denildiği zaman akla üzerindeki tavşanlar geliyordu. Ancak bundan sonra üzerindeki kültür varlıkları ön plana çıkacak. Ada, çalışmalar tamamlandıktan sonra kültür turizmine hizmet eder hale gelecek dedi.
    
     -Selçuklu dönemine ait sikkeler bulundu-
    
     Prof. Dr. Şahin, bu yıl yapılan kazı çalışmalarında rastlanan en ilginç buluntular arasında Selçuklu dönemine ait iki adet sikkenin yer aldığını söyledi.
     Büyük Selçuklu Devletinin İranda dağılmasının ardından Türklerin 3 grup halinde batıya göç ettiklerini ifade eden Şahin, bunlardan bir grubun Erzincan üzerinden Konyaya doğru giderken, diğer iki grubun Irak ve Suriyeye doğru hareket ettiklerini kaydetti.
     Batıya doğru hareket eden Türklerin 11. yüzyılın son çeyreğinde Bodruma kadar geldiğinin bilindiğini anlatan Şahin, şunları kaydetti:
     Bu sene yapmış olduğumuz çalışmalar neticesinde Gümüşlükün, dolayısıyla Myndosun ilk olarak 11. yüzyılın son çeyreğinde Türklerle tanıştığı, Türk nüfusunun 11. yüzyılın son çeyreğinden başlayarak Myndos çevresinde olduğu ortaya çıkmış oldu. Bu konuda bugüne kadar herhangi bir belge yoktu. Selçuklu Türklerinin en son gelmiş oldukları bölgenin Bodrum yarımadasının en batısında yer alan Myndos olduğu ortaya çıktı.
    
     -Leleg uygarlığı gün yüzüne çıkartılıyor-
    
     Prof. Dr. Şahin, Myndos Antik Kentinin asıl yerli halkı olan Leleglerin Anadolu dip tarihinde önemli bir uygarlık olduğunu vurguladı.
     Leleglerin isimleri dışında kültürleri, uygarlıkları ve dilleri konusunda bugüne kadar herhangi bir bilginin bulunmadığını dile getiren Şahin, Mydos Antik Kentindeki kazı çalışmalarında Leleg uygarlığını ortaya çıkarmaya çalıştıklarını anlattı.
     Myndos Antik Kentinin Leleglerin ilk kurdukları en önemli kentlerden biri olduğunu anlatan Şahin, bölgedeki kazı çalışmalarının sürmesi halinde Leleglerle ilgili çok önemli verilerin ortaya çıkacağını kaydetti.
     Asar Adasındaki kazıların önümüzdeki yıl da devam edeceğini ifade eden Şahin, Adanın çevre düzenlemesi ve restorasyonunun ardından 2018 yılında kültür turizmine açılması hedefleniyor. Daha sonra antik kentin farklı yerlerinde kazı çalışmalarına devam edeceğiz dedi.
     Kazı çalışmalarında görev yapan uzman arkeolog Durmuş Altan ise bölgede 2005 yılından beri çalıştığını, büyük bir heyecan yaşadığını anlattı.
     Myndos Antik Kentinde her yıl yeni kalıntıların ortaya çıktığını belirten Altan, özellikle yabancı turistlerin bölgeye büyük ilgi gösterdiğini söyledi.
     Bu arada yerli ve yabancı turistler, denizden yürüyerek ulaşılabilen Asar Adasına kadar gelerek tel örgülerin ardındaki kazı çalışmalarını yakından izliyor.
    
     Yayıncı: Tuncer Çetinkaya
31 Ağustos 2012 11:28
DİĞER HABERLER