Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, ''Biz 1980'lerde Herakles heykelinin yarı kısmını bulmuştuk. Heykelin üst kısmının Amerika'da olduğunu da tespit etmiştik. Uzun bir uğraşıdan sonra onun da ülkemize dönmesi kararlaştırıldı'' dedi.
Günay, Ulucanlar Kültür Merkezine dönüştürülen Ulucanlar Cezaevinin arkasında bulunan ve Altındağ Belediyesince restore edilen Ulucanlar Yarı Açık Cezaevindeki çalışmaları Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki ile inceledi.
Bakan Günay, burada incelemelerde bulunduktan sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı. Tiryaki'nin yarı açık cezaevinin kendilerine verilerek kültür sanat mekanlarına dahil edilmesi talebinde bulunduğunu ve bu dileğinin de gerçekleştiğini ifade eden Günay, çok hızlı bir çalışmanın burada sürdürüldüğünü söyledi.
Bu yeni mekanda daha çok halka açık etkinliklerin gerçekleştirileceğini belirten Günay, ''Burada cezaevinin eski geleneksel bir sineması var. O sinema muhafaza edilecek ve bir nostaljik sinema olarak çalışmasını sürdürülecek'' diye konuştu.
Sabit veya toplanabilir sergi ve toplantı salonlarının da komplekste yer alacağını anlatan Günay, Ankara Valisi ile görüştükten sonra bir kent müzesi çalışmalarının da bu alan içerisinde Ankaralıların hizmetine sunulabileceğini kaydetti.
Güzergah üzerinde eskiden yarı açık cezaevinde bulunan tutuklu ve hükümlülerin çeşitli sanatlar icra ettikleri atölyelerin de yer altığını aktaran Günay, bu atölyelerin de sanatçılara verileceğini, ressamlar sokağı düşüncesinin Ankaralı ressamlar için bir müjdeye dönüşebileceğini söyledi.
Karşısındaki mekanların da sabit sergi alanları haline dönüştürebileceğini belirten Günay, Ankara için 35 bin metrekarelik bir alanın kültür ve sanat açısından 2011 yılı sonu itibariyle Ankara'nın tümüyle hizmetine girmiş olacağını ifade etti. Günay, bu çalışma nedeniyle Altındağ Belediye Başkanı Tiryaki'ye ve çalışmayı yürütenlere teşekkür etti.
Hamamönü'nün de bir çöküntü alanı olduğunu ancak şu anda Antalya'nın Kaleiçi'nden belki daha fazla ilgi gören bir turizm destinasyonu haline geldiğini vurgulayan Günay, ''Hamamarkası'' denilen yolun üst kısmındaki 70 binada çalışma yapıldığını, onun da kısa sürede Ankaralı ziyaretçilerin hizmetine sunulacağını ifade etti.
Kültür ve Turizm Bakanı Günay, bir gazetecinin Herakles heykeli konusundaki gelişmelerle ilgili sorusu üzerine, son yıllarda kültür varlıklarının ülkeye tekrar getirilmesi konusunda yapılan çalışmaların ısrarı ve kararlı bir takibin sonucunda olumlu noktalara varmaya başladığını söyledi.
Günay şöyle devam etti:
''Bir tanesi, biliyorsunuz, bu ayın sonu itibariyle ülkemize getireceğiz ve Çorum'a götüreceğiz. Meşhur Bogazköy Sfenksi...90 yıl sonra ülkemize dönüyor. Hatta 99 yıl sonra ülkemize dönüyor. Bir de Herakles heykelinin üst kısmı.
Biz 1980'lerde Herakles heykelinin yarı kısmını bulmuştuk. Heykelin üst kısmının Amerika'da olduğunu da tespit etmiştik. Uzun bir uğraşıdan sonra onun da ülkemize dönmesi kararlaştırıldı. Böylece tarihsel varlıklarımız ağır ağır topraklarımıza dönmeye başladı.
Şimdi de hedefimizde Ayasofya hazinesindeki Sultan Selim Türbesi'nin kapısından Louvre'a götürülen İznik Çinileri var. İnşallah onu da alacağız.''
Günay bir başka gazetecinin MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin, hükümetin polisin terörle mücadelede daha etkin rol alması konusundaki çalışmalarına yönelik bugün yaptığı eleştirileri hatırlatması üzerine de şu değerlendirmede bulundu:
''Türk Silahlı Kuvvetlerinin yaptığı çalışmayı büyük bir içtenlikle, dikkatle takip ediyoruz. Daha başarılı olmak için yeni yöntemler, İçişleri Bakanımızın söylediği gibi, daha az zayiat, daha başarılı olmak için yeni yöntemler bulunabilir mi, arkadaşlarımız bunun üzerinde çalışıyorlar ama ben Kültür ve Turizm Bakanıyım. Söylediklerim isterseniz burada kalsın, bu kadar kalsın.''
Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki de Ulucanlar Yarı Açık Cezaevinde yürütülen çalışmalarla ilgili bilgi vererek, kapalı cezaevine ilişkin restorasyonun tamamlandığını söyledi. Tiryaki, Kültür ve Turizm Bakanlığıyla yapılan protokol çerçevesinde de yarı açık cezaevi ve çevresindeki restorasyonu başlattıklarını belirtti.
Bu bölgenin kültür ve sanat amaçlı merkez olarak dizayn edildiğini ifade eden Tiryaki, toplantı salonları, kongre mekanları gibi sosyal alanların da kompleks içinde yer alacağını bildirdi.
Tiryaki, toplam 15 bin metrekarenin üzerindeki alanın restorasyonuna başlandığını ve çalışmaların Kasım ayında bitirilerek Ankaralıların hizmetine sunulacağını sözlerine ekledi.